2. OSA / KPH-kortti (uusi, jota ei vielä käsitelty yhtiökokouksessa): MÄRKÄTILAN KORJAAMISEN JA RAKENTAMISEN OHJEITA
Tätä sivua on päivitetty: 8.6.2013
Sivu on avattu alunperin: 2013
Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.
OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS
- Tiedot saattavat olla vanhentuneita tai epähuomiosta virheellisiä. Tarvittaessa tarkista oikeat ja ajankohtaiset tiedot siltä jolle asia kuuluu, ensisijaisesti hallinnolliselta isännöitsijältä tai tekniseltä isännöitsijältä, muutoin esim. taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta, tai turvallisuusasioissa esim. turvallisuusvastaavalta mikäli sellainen on valittu .
- Kopiointi oikeudet / Copyrights: Asunto Oy Vanha Kaarelantie 7
*****************************
2. OSA / KPH-kortti (uusi, jota ei vielä käsitelty yhtiökokouksessa): MÄRKÄTILAN KORJAAMISEN JA RAKENTAMISEN OHJEITA
Tämä osa on tarkoitettu ensisijaisesti taloyhtiön toiminnallisen johdon, so. isännöitsijän ja teknisen isännöitsijän, sekä erityisesti teknisen osan (2.2) kohdalta myös urakoitsijan ja rakennusvalvojan käyttöön.
2.1 JOHDANTO
2.1.1 KORJAUS-, SANEERAUS- JA RAKENNUSTÖISTÄ SOPIMINEN
2.1.2 ERITYISTÄ TALOYHTIÖN YLEISESTÄ JA YHTÄLÄISESTÄ PERUSTASOSTA JA SIITÄ POIKKEAMISESTA
2.1.3 KORJAUS-/RAKENNUSVALVONNASTA JA -KONSULTOINNISTA
2.1.4 KORJAAMISEN/SANEERAAMISEN YLEISISTÄ LAATUTASOVAATIMUKSISTA
2.1.5 TYÖ- JA MATERIAALITAKUUT
2.1.6 TALOYHTIÖN KULUUN TEHTÄVIEN KORJAUSTEN, KORJAUSVALVONNAN SEKÄ KORJAUS-/RAKENNUSKONSULTOINNIN KILPAILUTTAMISESTA
2.2 KORJAUS-/RAKENNUSTYÖVAIHEITTAINEN TEKNINEN YLEISOHJE
2.2.1 KORJAUS-/SANEERAUS-/MUUTOSTYÖ-/RAKENNUSLUPA
2.2.2 SUOJAUKSET
2.2.3 PURKUTYÖT
1. Yleispurku
2. Kattoverhous
3. Seinät
4. Lattiat
5. LVI-rakenteet
6. Sähköjohdot, -kytkimet, -pistorasiat, sekä kiinteät sähkölaitteet kuten valaistus ja kiuas tms.
2.2.4 KOSTEUSMITTAUKSET JA KOSTEUS-/MIKROBIVAURIOTUTKIMUSET
2.2.5 KUIVAUSTYÖT
2.2.6 LVI-TEKNISET TYÖT
2.2.7 RAKENNUSTEKNISET TYÖT
1. Lattia
2. Seinärakenteet
2.2.8 SÄHKÖTEKNISET TYÖT
2.2.9 PINTATYÖT
2.2.10 VEDEN- JA KOSTEUDENERISTYKSET, HÖYRYNSULUT TMS.
2.2.11 PINNOITUSTYÖT
2.2.12. KIINTOKALUSTEIDEN ASENNUKSET
2.2.13 TYÖN VASTAANOTTOKATSELMUS JA KÄYTTÖÖNOTTOLUPA
*************************
Tämä osa on tarkoitettu ensisijaisesti taloyhtiön toiminnallisen johdon, so. isännöitsijän ja teknisen isännöitsijän, sekä erityisesti teknisen osan (2.2) kohdalta myös urakoitsijan ja rakennusvalvojan käyttöön.
2.1 JOHDANTO
2.1.1 KORJAUS-, SANEERAUS- JA RAKENNUSTÖISTÄ SOPIMINEN
Lähtökohtaisesti tulee sopia kirjallisesti ja noudattaen suomessa yleistä hyvää sopimustapaa rakennusalalla. Kirjallisista sopimuksista tulee liittää joko alkuperäinen sopimus tai kopio taloyhtiön ns. märkätilamappiin. Lupahakemuskäytännöstä katso kohta 1.2.
2.1.2 ERITYISTÄ TALOYHTIÖN YLEISESTÄ JA YHTÄLÄISESTÄ PERUSTASOSTA JA SIITÄ POIKKEAMISESTA
Kun märkätilaa peruskorjataan, se tulee tulee korjata taloyhtiön yleiseen ja yhtäläiseen perustasoon.
Taloyhtiön yleinen ja yhtäläinen perustaso tarkoittaa asuinhuoneistojen märkätilojen kohdalla taloyhtiön alkuperäisissä rakennuslupa-asiakirjoissa määriteltyä käyttötarkoitusta, tilajakoa, rakennusteknisiä ratkaisuja, sekä laatutasoa seuraavin muutoksin/uudistuksin:
muutostyö 1: kylpyhuoneen ja saunan välisen, alkuperäistasoisen kevytrakenteisen seinän muuttaminen nykyisten rakennussuositusten mukaiseksi, so. puuanturallisesta kivianturalliseksi, ja puurunkoisesta ja metallirunkoiseksi mikäli saunapaneloinnin kiinnittäminen metallirunkoon onnistuu vaivattomasti, tällöin poistuu puuanturan ja puurungon kondensoitumismahdollisuuteen liittyvä kosteus-/home-/mikrobivaurioriski
muutostyö 2: märkätilan käyttövesiputkien pinta-asenteiseksi saattamiseen liittyvät välttämättömät muutostyöt
Perustasoisissa kylpyhuoneissa on asukkaan valinnan mukaan lattiamateriaalina joko VTT:n vesieristesertifioinnin mukainen muovimatto kuumahitsatuin saumoin, joka siis toimii samanaikaisesti sekä vesieristeenä että pintaverhousmateriaalina, tai kaakeli jonka alla on erillinen sivelty vesieriste. Seinissä on kaakelit, joiden alla vesieristeenä vastaava sivelty vesieriste kuin lattiassa. Muut materiaalit tulkitaan laadullisiksi muutoksiksi perustasosta, ja niiden käytöstä tulee erikseen sopia osakkaan ja taloyhtiön kesken.
2.1.3 KORJAUS-/RAKENNUSVALVONNASTA JA -KONSULTOINNISTA
Kylpyhuoneessa tarkistetaan taustarakenteiden kunto sekä niiden sisältämä rakennekosteus (seinä- ja lattiapintojen) purkutöiden jälkeen. Taloyhtiö käyttää tässä ulkopuolista asiantuntijaa, mikäli teknisellä isännöitsijällä ei ole riittävää pätevyyttä ja mikäli taloyhtiön hallitus niin pättää. Muu valvonta tapahtuu päätyövaiheittain, ja niiden osalta taloyhtiö voi käyttää teknistäisännöitsijää, jolla on oltava ko. asioiden valvontaan tarvittava ammattipätevyys.
Taloyhtiön tulee lähtökohtaisesti käyttää korjaus-/rakennusvalvonnassa tahoa, joka pystyy tarvittaessa antamaan riittävää märkätilojen korjaus-/rakennuskonsultointia.
2.1.4 KORJAAMISEN/SANEERAAMISEN YLEISISTÄ LAATUTASOVAATIMUKSISTA
Korjaus-, asennus-, saneeraus- ja rakennustöitä saa tehdä ainoastaan sellainen henkilö (sähköasentaja, LVI-asentaja, tms.), joka voidaan katsoa Suomessa päteväksi alan asiantuntijaksi. Kun töitä tilataan yritykseltä tulee yrityksellä olla yritys- ja toimilupa Suomessa, ja yrityksen tulee olla suomalaisen yrityslain ja säädännön perusteella moitteetton, sekä noudattaa hyvää yritystapaa.
Märkätilasaneeraus tulee suorittaa hyvän rakennustavan, RT- sekä RATU- kortiston ohjeiden, Sisä RYL 2000:n, RIL:n ohjeiden, Suomen rakennusmääräyskokoelman osan C 2 määräysten ja ohjeiden, sekä rakennuslain ja asetusten mukaisesti. Vesieristyksen tekijällä on suositeltavaa olla vedeneristäjän sertifikaatti, mutta vähintään käytettävän tuotteen valmistajan / maahantuojan / jälleenmyyjän antama koulutus. Käytettävällä vedeneristysjärjestelmällä tulee olla VTT:n sertifikaatti. (kts. tekninen osa: Veden ja kosteudeneristykset)
2.1.5 TYÖ- JA MATERIAALITAKUUT
Kaikilla korjaus- ja saneeraustöillä, sekä käytetyillä materiaaleilla tulee olla suomalaisen hyvän rakennustavan, sekä korjaus-/saneeraus-/rakennustöiden hyvän sopimuskäytännön ja mukaiset takuut. Yleensä minimitakuuaika on 2 vuotta.
2.1.6 TALOYHTIÖN KULUUN TEHTÄVIEN KORJAUSTEN, KORJAUSVALVONNAN SEKÄ KORJAUS-/RAKENNUSKONSULTOINNIN KILPAILUTTAMISESTA
Taloyhtiön kuluun tehtävien märkätilojen korjausten, korjausvalvonnan ja korjaus-/rakennuskonsultoinnin tulee olla hinnaltaan ja laadultaan kilpailukykyistä. Taloyhtiön teknisen isännöitsijän / isännöitsijän / taloythiön hallituksen on asian varmistamiseksi hyvä säännöllisin ajoin, esim. vähintään kerran 2-3 vuodessa, kilpailuttaa taloyhtiön käyttämiä korjausurakka- ja rakennusvalvontapalveluja, ellei näitä kilpailuteta korjaustapauskohtaisesti.
2.2 KORJAUS-/RAKENNUSTYÖVAIHEITTAINEN TEKNINEN YLEISOHJE
Tämä osa on tarkoitettu ensisijaisesti teknisen isännöitsijän, rakennusvalvojan ja urakoitsijan käyttöön.
Ohje on yleisohje, ja sitä voidaan soveltaa tapauskohtaisesti, esim. kun kysymyksessä on märkätilan vähäinen paikkakorjaus.
2.2.1 KORJAUS-/SANEERAUS-/MUUTOSTYÖ-/RAKENNUSLUPA
Kaikki märkätilakorjaukset, -saneeraukset, -muutostyöt ja -rakennushankkeet ovat luvanvaraisia: niille tulee olla taloyhtiön myöntämä lupa. Osakaslähtöisissä korjauksissa / saneerauksissa / muutostöissä / rakennushankkeissa luvan hakeminen on osakkaan vastuulla.
Vesi- / kosteusvaurion tai home- / mikrobivaurion korjauksessa taloyhtiö selvittää korjauksen luvanvaraisuuden ja korjaustyössä noudatetaan RakMk C 2:n määräyksiä, sekä RATU-kortin: "Kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden korjaus" ohjeita.
Märkätilasaneeraus tulee suorittaa hyvän rakennustavan, RT- sekä RATU- kortiston ohjeiden, Sisä RYL 2000:n, RIL:n ohjeiden, Suomen rakennusmääräyskokoelman osan C 2 määräysten ja ohjeiden, sekä rakennuslain ja asetusten mukaisesti.
2.2.2 SUOJAUKSET
Osastointi ja alipaineistus
2.2.3 PURKUTYÖT
Työvaiheelle tulee olla taloyhtiön käyttämän korjaus-/rakennusvalvojan antama lupa.
1. Yleispurku:
Kiinto- ja LVIS-kalusteiden irrotus (ehjänä jos mahdollista): irroituksille tulee olla teknisen isännöitsijän/taloyhtiön valvojan lupa
2. Kattoverhous:
poistetaan tarvittaessa siltä osin kuin niitä tarvii korjata, uusia, tai poistaa purkutöiden ja asennusten tieltä: poistolle tulee olla teknisen isännöitsijän/taloyhtiön valvojan lupa
3. Seinät
Keraamisten laattojen-, kosteussulkusivelyn- ja levyseinien osalta kipsilevyjen poisto
Kylpyhuoneen kevytrakenteisia seiniä purkaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota vanhojen seinälevyjen alareunojen poistoon, jotka menevät lattiatason alapuolelle. On vältettävä ettei levyjäämiä jää lattiatason alapuolelle.
Muutostyönä vaaditaan: alkuperäisesti asennettun kph:n ja saunan välisen kevytrakenteisen seinän, jonka sisällä on alkuperäisesti asennettu kulkemaan suihkun käyttövesiputket, poisto kokonaan sisältäen myös ko. seinän alaisen lattian betonivalun sisäisten puurunkorakenteiden poiston.Jos muissa kylpyhuoneen kevytrakenteisissa seinissä alajuoksut ja seinälevyt ovat kosteusmittausten perusteella kuivia niihin ei tarvitse koskea.
kaikkien seinäverhousten ja -rakenteiden poistolle tulee olla teknisen isännöitsijän/taloyhtiön valvojan lupa
4. Lattiat
Keraamisten laattojen poisto (jos laatoitettu maton päälle)
Vedeneristyksenä toimivan kosteantilan maton poisto, liiman ja tasoitteiden poisjyrsintä
tarvittaessa lattian betonilaattaa voidaan joutua vaurioituneen ja korjattavan rakenteen osalta poistaa
kaikkien lattiaverhousten ja -rakenteiden, erityisesti kuitenkin betonilattialaatan (osittaisellekin), poistolle tulee olla teknisen isännöitsijän/taloyhtiön valvojan lupa
5. LVI-rakenteet
Lattakaivon poisto
Korjattavien viemäriputkien ja liitoskappaleiden poisto: poistolle tulee olla teknisen isännöitsijän/taloyhtiön valvojan lupa
Korjattavien, tai purkamisen ja asennusten tiellä olevien käyttövesijohtojen ja vesipatterien poisto: poistolle tulee olla teknisen isännöitsijän/taloyhtiön valvojan lupa
6. Sähköjohdot, -kytkimet, -pistorasiat, sekä kiinteät sähkölaitteet kuten valaistus ja kiuas tms.
poistetaan tarvittaessa siltä osin kuin niitä tarvii korjata, uusia, tai poistaa purkutöiden ja asennusten tieltä: poistolle tulee olla teknisen isännöitsijän/taloyhtiön valvojan lupa
2.2.4 KOSTEUSMITTAUKSET JA KOSTEUS-/MIKROBIVAURIOTUTKIMUSET
Kylpyhuoneessa tarkistetaan taustarakenteiden kunto sekä niiden sisältämä rakennekosteus (seinä- ja lattiapintojen) purkutöiden jälkeen. Taloyhtiö käyttää tässä ulkopuolista asiantuntijaa, mikäli teknisellä isännöitsijällä ei ole riittävää pätevyyttä ja mikäli taloyhtiön hallitus niin pättää.
Rakennekosteden tarkistuksessa käytetään porareikämittauksia niillä alueilla, joihin kohdistuu olennaista kosteusrasitusta.
Käytettävien mittaustekniikoiden ja välineiden tulee olla VTT:n serfioimia. Mittaajalla tulee olla alan ammattipätevyys. Tarkastuksesta tulee toimittaa taloyhtiölle hyvän kosteusvaurio-/kuntokartoituksen mukainen raportti, joka tulee arkistoida taloyhtiön märkätilamappiin. Ko. raportista tulee toimittaa kopio ao. osakkaalle. Teknisen isännöitsijän/isännöitsijän, sekä osakkaan tulee kuitata lukeneensa ko. raportin.
2.2.5 KUIVAUSTYÖT
Kuivaustöitä tehdään tarvittaessa. Kuivaustöille tulee olla taloyhtiön teknisen isännöitsijän tai taloyhtiön korjaus-/rakennusvalvojan lupa.
2.2.6 LVI-TEKNISET TYÖT
Taloyhtiön (esim. taloyhtiön käyttämän rakennusvalvojan) ja urakoitsijan on hyväksyttävä alusta ennen työn aloitusta, ja taloyhtiön käyttämän korjaus-/rakennusvalvojan tulee antaa lupa tämän työvaiheen aloittamiselle. Luvan antajien tulee hyväksyä käytettävät materiaalit.
LVI-teknisten töiden laajuudesta ja ajoittamisesta tulee urakoitsijan ja taloyhtiön valvojan sopia keskenään.
Märkätilan viemäröintien kunnon tarkistaminen ja tarvittaessa uusinta. Erityisesti tulee tarkistaa ja tarvittaessa uusia seinä- ja lattiarakenteiden sisällä kulkevien pesukoneen viemäriputket ja niiden liitokset. Useassa asunnossa ko. putki on seinässä noin metrin matkalta metallia ja lattiarakenteessa muovia. Mikäli ko. putken ja sen liitosten kunnossa on puutteita, tulee ko. putki liitoskappaleineen uusia koko matkalta.
Lattiakaivon ja poistoviemärin asentaminen
Huoneistokohtaisen vesimittarin asentaminen, mikäli taloyhtiö on sellaisista päättänyt, tai osakas kustantaa.
kaikkien materiaalien tulee olla VTT:n sertifikaatin mukaisia
2.2.7 RAKENNUSTEKNISET TYÖT
Taloyhtiön (esim. taloyhtiön käyttämän rakennusvalvojan) ja urakoitsijan on hyväksyttävä alusta ennen työn aloitusta, ja taloyhtiön käyttämän korjaus-/rakennusvalvojan tulee antaa lupa tämän työvaiheen aloittamiselle. Luvan antajien tulee hyväksyä käytettävät materiaalit.
Kylpyhuoneessa tarkistetaan taustarakenteiden kunto sekä niiden sisältämä rakennekosteus (seinä- ja lattiapintojen) purkutöiden jälkeen. Taloyhtiö käyttää tässä ulkopuolista asiantuntijaa, mikäli teknisellä isännöitsijällä ei ole riittävää pätevyyttä ja mikäli taloyhtiön hallitus niin pättää.
1. Lattia:
Lattiakaivon asennustilan korjausvalut
Purettujen kevytrakenteisten seinien vanhojen runkorakenteiden, lattiavalun sisäisten, asennustilojen korjausvalut lattian normaalitasoon asti.
Kaatovalujen korjaukset tarvittavin osin (mahd. lattialämmityskaapeli + valu / tasoite)
2. Seinärakenteet (yleisen ja yhtäläisen perustason mukaan):
Kylpyhuoneiden seinän rakenteet ovat osin betonia ja osin puu- ja/tai metallikehikoilla ja kipsilevyillä rakennettuja.
Kevytrakenteiset seinät:
Kevytrakenteisen puu-/metallirunkoisen seinän runkorakennetta korjattaessa tulee varmistua ko. rakenteen riittävästä jäykkyydestä ja riittävän tiheästä pystyrungonjaosta, enintään k/k 400mm, mielummin k/k 300mm.
Kylpyhuoneen ja saunan välisen kevytrakenteisen seinän osalta vaaditaan että:
seinän alainen lattiavalu on kauttaaltaan yhtenäinen lattian perustason kanssa, ja että ko. seinän (so. seinärungon) alaosa on kivirakenteinen nykyisten rakennussuositusten mukaisesti noin 20-30cm korkeuteen lattian normaalitasosta.
ko. seinän runkomateriaaliksi suositellaan puun sijasta metallisia runkorakenteita mikäli saunan puoleisen seinän panelointi voidaan myös kiinnittää tällaiseen, tällöin poistuu kokonaan puurunkorakenteen mahdollistava kosteuskondensoitumisriski
Kevytrakenteisten seinien levyverhous: ko. seinien seinälevyjä, jotka ovat alkuperäisesti olleet kipsilevyjä, uusittaessa tulee käyttää nimenomaisesti märkätilakäyttöön tarkoitettua VTT:n sertifioimaa seinälevyä. Tavanomaisina materiaaleina on suositeltu sementtiselluloosa- ("Luja"-levy tai vastaava) tai kalsiumsilikaattilevyjen käyttöä, mutta näiden tuotteiden kosteusteknisten ominaisuuksien kehittyessä ja käyttökokemusten karttuessa voidaan tapauskohtaisesti ja taloyhtiön hallituksen luvalla käyttää myös uusia materiaaleja kuten komposiittiominaisuuksia sisältäviä seinälevyjä.
Muutostyönä vaaditaan alkuperäisesti kevytrakenteisen seinän läpi vedettyjen suihkun vesijohtojen muuttamista pintaan asennettuihin, tai alakaton peittoon jääviin, yläkautta reititettyihin suihkun vesiputkiin.
Betoniseinät:
Betoniseinien tasoitus (tarvittaessa)
2.2.8 SÄHKÖTEKNISET TYÖT
Sähköteknisten töiden laajuudesta ja ajoittamisesta tulee urakoitsijan ja taloyhtiön valvojan sopia keskenään.
2.2.9 PINTATYÖT
Taloyhtiön (esim. taloyhtiön käyttämän rakennusvalvojan) ja urakoitsijan on hyväksyttävä alusta ennen työn aloitusta, ja taloyhtiön käyttämän korjaus-/rakennusvalvojan tulee antaa lupa tämän työvaiheen aloittamiselle. Luvan antajien tulee hyväksyä käytettävät materiaalit.
Lattioiden ja seinien pohjustuskäsittelyt
2.2.10 VEDEN- JA KOSTEUDENERISTYKSET, HÖYRYNSULUT TMS.
Taloyhtiön (esim. taloyhtiön käyttämän rakennusvalvojan) ja urakoitsijan käyttämän veden-/kosteuseristeasentajan on hyväksyttävä alusta ennen työn aloitusta, ja taloyhtiön käyttämän korjaus-/rakennusvalvojan tulee antaa lupa tämän työvaiheen aloittamiselle. Luvan antajien tulee hyväksyä käytettävät materiaalit.
Märkätilan vesi-/kosteuseristeet, sekä höyryn sulut, tulee märkätilan korjauksen/saneerauksen/muutostyön yhteydessä saattaa nykyisten yleisten rakennusvaatimusten ja -suositusten tasolle. Taloyhtiön tulee huolehtia veden-/kosteuseristystyön ja höyrynsulkujen asennuksen valvonnan järjestämisestä. Ko. töistä on tehtävä pöytäkirja, joka jää taloyhtiön käyttöön.
Vesieristyksen tekijällä on suositeltavaa olla vedeneristäjän sertifikaatti, mutta vähintään käytettävän tuotteen valmistajan / maahantuojan / jälleenmyyjän antama koulutus. Käytettävällä vedeneristysjärjestelmällä tulee olla VTT:n sertifikaatti. (kts. tekninen osa: Veden ja kosteudeneristykset)
Lattiat ja seinät:
Vedeneristyksen alustan tulee olla puhdas, kuiva ja tasainen.
Siveltävä vedeneristys:
Vedeneristystä tulee SRMK C2:n mukaan käyttää kaikkien märkätilojen lattioissa ja seinissä.
Siveltäviä vedeneristeitä käytetään märkätiloissa keraamisen laatoituksen alla.
Käytettävällä vedeneristysjärjestelmällä tulee olla voimassa oleva VTT:n sertifikaatti ja laadunvalvontasopimus. Materiaalin tulee täyttää M1- päästövaatimukset.
Vedeneristyksessä tulee käyttää em. sertifikaatin mukaista valmistajan kokonaisjärjestelmää ja varmistaa, että kaikki kiinnitys- ja saumauslaastit, materiaalit ja tarvikkeet ovat sertifikaatin mukaisia ja yhteensopivia vedeneristysjärjestelmän kanssa.
Sertifikaatista tulee aina varmistaa oikeat tuotteet kulloisellekin alustalle.
Vedeneristystöissä tulee käyttää ammattitaitoista, mieluummin valmistajan valtuuttamaa, asennushenkilökuntaa. Asennus tulee tehdä valmistajan kirjallisten työohjeiden mukaisesti.
Vaihtoehtona lattian siveltävälle vesieritykselle voidaan asentaa vedeneristeenä ja pintamateriaalina samanaikaisesti toimiva muovimatto, kuten kaikkiin märkätiloihin on alkuperäisesti asennettu. Muovimaton tulee täyttää VTT:n sertifikaatin mukainen vesieristeen ja märkätilan pintamateriaalin vaatimukset.
(Lattiakaivona tulee käyttää sertifikaatin mukaista kaivotyyppiä laippoineen.)
Kaikki työt on tehtävä suurta huolellisuutta noudattaen. Erityistä huomiota on kiinnitettävä lattiakaivojen sekä lattian ja seinien liitoksiin sekä siihen, että vesieristyspaksuus täyttää vähintään sertifikaatin mukaisen minimipaksuusvaatimuksen.
Laadunvalvonnassa mitataan mm. kerrospaksuudet ja tartuntavetolujuudet.
Vedeneristyskatselmuksen suorittaa taloyhtiön valvoja)
2.2.11 PINNOITUSTYÖT
Taloyhtiön (esim. taloyhtiön käyttämän rakennusvalvojan) ja urakoitsijan käyttämän pintamateriaalien kuten kaakeleiden ja/tai muovimaton asentajan on hyväksyttävä alusta ennen työn aloitusta, ja taloyhtiön käyttämän korjaus-/rakennusvalvojan tulee antaa lupa tämän työvaiheen aloittamiselle. Luvan antajien tulee hyväksyä käytettävät materiaalit.
keraamisten laattojen asennus ja saumaus
käytettävien materiaalien tulee olla nimenomaisesti märkätilakäyttöön soveltuvia/tarkoitettuja ja VTT:n sertifikaatin mukaisia
2.2.12. KIINTOKALUSTEIDEN ASENNUKSET
Taloyhtiön (esim. taloyhtiön käyttämän rakennusvalvojan) ja urakoitsijan käyttämän kalusteasentajan on hyväksyttävä alusta ennen työn aloitusta, ja taloyhtiön käyttämän korjaus-/rakennusvalvojan tulee antaa lupa tämän työvaiheen aloittamiselle. Luvan antajien tulee hyväksyä käytettävät materiaalit.
käytettävien materiaalien tulee olla nimenomaisesti märkätilakäyttöön soveltuvia/tarkoitettuja ja VTT:n sertifikaatin mukaisia
2.2.13 TYÖN VASTAANOTTOKATSELMUS JA KÄYTTÖÖNOTTOLUPA
Taloyhtiön ja urakoitsijan pitää märkätilan korjausten/saneerausten valmistuttua pitää loppukatselmus tilan suunnitelmien mukaisesta toteutuksesta. Taloyhtiön puolelta loppukatselmuksen voi suorittaa ulkopuolisen rakennusvalvojan sijasta myös taloyhtiön tekninen isännöitsijä. Katselmuksesta on laadittava työmaapöytäkirja jossa on todettava kaikki mahdolliset puutteet ja sovittava niiden korjaamisesta. Taloyhtiön teknisen isännöitsijän/isännöitsijän sekä urakoitsijan tulee allekirjoittaa ko. työmaapöytäkirja.
Märkätilan voi ottaa käyttöön vasta kun taloyhtiö ja urakoitsija ovat antaneet käyttöönottoluvan.
Lisäys: Ko. ohjeiden lähtökohtana on käytetty:
taloyhtiön Jari Hännikäiseltä/Kiinteistöliitto Uusimaa:lta 22.1.2009 tilausperusteella saamaa ohjeistusta
taloyhtiön hallituksen päätöksiä ja linjanvetoa, sekä isännöitsijän ja teknisen isännöitsijän suosituksia
Jari Hännikäisen (Suomen Kiinteistöliitto) tammikuussa 2013 taloyhtiölle antamaa konsultointia.