10.3.2009 YHTIÖKOKOUKSEN HYVÄKSYMÄ ALKUPERÄINEN KPH-KORTTI

Tämä sivu on päivitetty: 16.8.2013.

Sivu on julkaistu alunperin: 3.1.2012.

Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.

OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

  • Tiedot saattavat olla vanhentuneita tai epähuomiosta virheellisiä. Tarvittaessa tarkista oikeat ja ajankohtaiset tiedot siltä jolle asia kuuluu, ensisijaisesti hallinnolliselta isännöitsijältä tai tekniseltä isännöitsijältä, muutoin esim. taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta, tai turvallisuusasioissa esim. turvallisuusvastaavalta mikäli sellainen on valittu .
  • Kopiointi oikeudet / Copyrights: Asunto Oy Vanha Kaarelantie 7

********************************************************************************************

"Ohjeita kylpyhuoneremonttia/märkätilakorjausta/-saneerausta varten

Taloyhtiö on valmistunut v. 1981. Alkuperäisissä kylpyhuoneissa on lattiamateriaalina muovimatto, joka toimii myös vesieristeenä. Seinissä on kaakelit ja seinissä vesieristeenä kosteussulku.

Asunto-osakeyhtiölain mukaisesti osakkaalla on aina ilmoitusvelvollisuus yhtiön edustajalle (isännöitsijä) alkavasta märkätilasaneerauksesta, sekä kaikista as oy:n vastuulla oleviin järjestelmiin, laitteisiin tai rakenteisiin kohdistuvista osakasmuutoksista (kts. vastuunjakotaulukko). Osakaslähtöisessä muutoksessa osakas on rakennuslain ja asetusten mukaisesti vastuussa 10v. ajan teettämästään työstä sekä osakasmuutosten mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

Märkätilasaneeraus tulee suorittaa hyvän rakennustavan, RT- sekä RATU- kortiston ohjeiden, Sisä RYL 2000:n, RIL:n ohjeiden, Suomen rakennusmääräyskokoelman osan C 2 määräysten ja ohjeiden, sekä rakennuslain ja asetusten mukaisesti. Vesieristyksen tekijällä on suositeltavaa olla vedeneristäjän sertifikaatti, mutta vähintään käytettävän tuotteen valmistajan / maahantuojan / jälleenmyyjän antama koulutus. Käytettävällä vedeneristysjärjestelmällä tulee olla VTT:n sertifikaatti. (kts. tekninen osa: Veden ja kosteudeneristykset)

Kylpyhuoneessa tarkistetaan taustarakenteiden kunto sekä niiden sisältämä rakennekosteus (seinä- ja lattiapintojen) purkutöiden jälkeen. Taloyhtiö käyttää tässä ulkopuolista asiantuntijaa.

Osakaslähtöisessä märkätilasaneerauksessa tulee vesieristeet saattaa nykyisten vaatimusten tasolle. Taloyhtiö maksaa tällöin kohtuulliset kustannukset alkuperäisen tai ennen vuotta 1999 remontoidun kylpyhuoneen vesieristeiden teosta remontin yhteydessä. Vedeneristystyöstä on tehtävä pöytäkirja, joka jää taloyhtiön käyttöön. Jos kyseessä on osakaslähtöinen peruskorjaus ns. "muodinmukaistaminen", eli tilassa ei ole vesi- / kosteusvauriota, asunto-osakeyhtiölain mukaisesti taloyhtiöllä on oikeus käyttää vesieristekatselmuksessa ulkopuolista tarkastajaa osakkaan huolehtiessa katselmuksen kustannuksista.

Vesi- / kosteus- tai home- /mikrobivaurioituneen märkätilan korjaustapauksessa asunto-osakeyhtiölain mukaisesti yhtiö on vastuussa tilan palauttamisesta käyttötarkoituksensa mukaiseen-, yhtiön yleiseen- ja yhtäläiseen, alkuperäiseen tasoon ja laajuuteen. Vastuu kosteusvaurion syntymisestä ja korvauskustannuksista selvitetään tapauskohtaisesti. Vesi- / kosteusvaurion tai home- / mikrobivaurion korjauksessa yhtiö selvittää korjauksen luvanvaraisuuden ja korjaustyössä noudatetaan RakMk C 2:n määräyksiä, sekä RATU-kortin: "Kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden korjaus" ohjeita.

Rakenteet:

Kylpyhuoneiden seinän rakenteet ovat osin betonia ja osin puukehikoilla ja kipsilevyillä rakennettuja. Kipsilevyä uusittaessa suositellaan sementtiselluloosa- ("Luja"-levy tai vastaava) tai kalsiumsilikaattilevyjen käyttöä. Puurankarunkoista rakennetta korjattaessa tulee varmistua taustarakenteen riittävästä jäykkyydestä ja riittävän tiheästä pystyrungonjaosta, enintään k/k 400mm, mielummin k/k 300mm.

Suositellaan kipsilevyseinän läpi vedettyjen suihkun vesijohtojen muuttamista pintaan asennettuihin, tai alakaton peittoon jääviin, yläkautta reititettyihin suihkun vesiputkiin.

Asennetaan kylpyhuonekohtaiset vesisulut.

Vastuunjakotaulukko määrittelee mikä on taloyhtiön ja mikä osakkaan vastuulla kylpyhuoneessa. Samanlaista jakoa käytetään myös kylpyhuoneen remontin kustannuksia jaettaessa.

Jos kyseessä on osakaslähtöinen peruskorjaus ns. "muodinmukaistaminen", eli tilassa ei ole vesi- / kosteusvauriota, asunto-osakeyhtiölain sekä vastuunjakotaulukon mukaisesti osakas vastaa:

  • lähtökohtaisesti kaikista muista kuluista ja kustannuksista, mukaan lukien kaikki työ- ja materiaalikulut, paitsi yhtiö ottaa vastatakseen lattiakaivon uusimistyön-, vesieristyksen uusimistyön-, sekä märkätilankohtaisten sulkujen sekä käyttövesijohtojen pintareititysten muutostöiden työ- sekä materiaalikustannukset, yhtiöllä on oikeus käyttää ulkopuolista valvojaa osakkaan huolehtiessa tämän kohtuullisista kustannuksista.

Jos kyseessä on vesi- / kosteus tai home- / mikrovivaurioitunut märkätila, yhtiö vastaa märkätilan korjauskuluista kokonaisuudessaan kuten alla olevassa kappaleessa on mainittu:

  • Vesi- /kosteus- tai home- / mikrobivaurioituneen märkätilan korjaustapauksessa asunto-osakeyhtiölain mukaisesti yhtiö on vastuussa tilan palauttamisesta käyttötarkoituksensa mukaiseen-, yhtiön yleiseen- ja yhtäläiseen, alkuperäiseen tasoon ja laajuuteen.

Tekninen osa:

Suojaukset: Osastointi ja alipaineistus

1. Purkutyöt

Yleispurku: Kiinto- ja LVIS-kalusteiden irrotus (ehjänä jos mahdollista / osakas haluaa)

1.1 Seinät

  • Keraamisten laattojen-, kosteussulkusivelyn- ja levyseinien osalta kipsilevyjen poisto

1.2 Lattiat

  • Keraamisten laattojen poisto (jos laatoitettu maton päälle)
  • Vedeneristyksenä toimivan kosteantilan maton poisto, liiman ja tasoitteiden poisjyrsintä
  • Lattakaivoin poisto
  • Mahdolliset tarvittavat kuivaustyöt

2. LVI-tekniset työt

  • Lattiakaivon ja poistoviemärin asennus

3. Rakennustekniset työt

  • Lattiakaivon asennustilan korjausvalut
  • Kaatovalujen korjaukset tarvittavin osin (mahd. lattialämmityskaapeli + valu / tasoite)
  • Betoniseinien tasoitus (tarvittaessa) ja seinien levytys
  • Lattioiden ja seinien pohjustuskäsittelyt
  • Vedeneristyksen asennus / levitys
  • Vedeneristyskatselmus (yhtiön valvoja)
  • Pinnoitustyöt (keraamisten laattojen asennus ja saumaus)
  • Kalusteasennukset

Veden- ja kosteudeneristykset

Lattiat ja seinät

Siveltävä vedeneristys

  • Siveltäviä vedeneristeitä käytetään märkätiloissa keraamisen laatoituksen alla. Vedeneristystä tulee SRMK C2:n mukaan käyttää kaikkien märkätilojen lattioissa ja seinissä.
  • Käytettävällä vedeneristysjärjestelmällä tulee olla voimassa oleva VTT:n sertifikaatti ja laadunvalvontasopimus. Materiaalin tulee täyttää M1- päästövaatimukset.
  • Vedeneristystöissä tulee käyttää ammattitaitoista, mieluummin valmistajan valtuuttamaa, asennushenkilökuntaa. Asennus tulee tehdä valmistajan kirjallisten työohjeiden mukaisesti.
  • Vedeneristyksessä tulee käyttää em. sertifikaatin mukaista valmistajan kokonaisjärjestelmää ja varmistaa, että kaikki kiinnitys- ja saumauslaastit, materiaalit ja tarvikkeet ovat sertifikaatin mukaisia ja yhteensopivia vedeneristysjärjestelmän kanssa.
  • Lattiakaivona tulee käyttää sertifikaatin mukaista kaivotyyppiä laippoineen.
  • Kaikki työt on tehtävä suurta huolellisuutta noudattaen. Erityistä huomiota on kiinnitettävä lattiakaivojen sekä lattian ja seinien liitoksiin sekä siihen, että vesieristyspaksuus täyttää vähintään sertifikaatin mukaisen minimipaksuusvaatimuksen.
  • Vedeneristyksen alustan tulee olla puhdas, kuiva ja tasainen. Valmistajan ja asentajan on hyväksyttävä alusta ennen työn aloitusta. Sertifikaatista tulee aina varmistaa oikeat tuotteet kulloisellekin alustalle.
  • Laadunvalvonnassa mitataan mm. kerrospaksuudet ja tartuntavetolujuudet.
  • Osakas vastaa pintamateriaaleista, sekä kiinto- ja vesikalusteiden kiinnityksistä tms. tilan käyttökuntoon saattamisesta.
  • Yhtiö pitää tilan valmistuttua katselmuksen tilan suunnitelmien mukaisesta toteutuksesta.
  • Osakas vastaa rakennushankkeeseen ryhtyvän velvoitteista ja vastuista maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti 10v. rakennuttajan vastuun mukaisesti.

Laatinut: Jari Hännikäinen, neuvontainsinööri, Kiinteistöliitto Uusimaa"

(Lisäys: Ko. ohjeet on osoitettu Asunto Oy Vanha Kaarelantie 7:lle päiväyksen mukaisesti 22.1.2009.)

Linkki Kiinteistöliitto Uusimaan henkilökunnan yhteystietosivulle.