KIINTEISTÖN VUOSIKORJAUSOHJELMA (JOHDANTO / YLEISTÄ)

Tätä sivua on päivitetty: 13.7.2013

Sivu on avattu alunperin: 25.3.2013

Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.

OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

********************************************

  • LINKIT KIITEISTÖN VUOSITTAISIIN VUOSIKORJAUSOHJELMIIN LÖYTYVÄT SIVUN VASEMMASTA LAIDASTA.

1. VUOSIKORJAUSOHJELMA KÄSITTEEN SELVENNYSTÄ

"Korjausohjelmaa tarkentava, vuosittain etenevä toimenpidesuunnitelma. Vuosikorjausohjelmaa toteutetaan tavallisesti vuosikorjauksina tai erillisinä peruskorjaushankkeina." ("Kaikki kunnossa?" -artikkeli, Suomen kiinteistölehti 4/2011, s.28)

2. VUOSIKORJAUSOHJELMAN YLEISISTÄ LÄHTÖKOHDISTA, PERIAATTEISTA JA TARKOITUKSESTA

2.1 VUOSIKORJAUSOHJELMAN TARKOITUKSESTA JA VELVOITTAVUUDESTA

Taloyhtiön kiinteistön korjausasioiden, erityisesti huomattavien korjausasioiden kuten korjaushankkeiden suunnittelun ja toteuttamisen, taloushallinnollisena päätöksenteon välineenä taloyhtiön hallitus voi käyttää vuosikorjausohjelmaa, jossa kuvataan kaikki (hallitustyöskentelyn kannalta) olennaisimmat korjausasiat, eli ne, joiden suunnittelua ja toteuttamista hallituksen tulee erityisesti ja nimenomaisesti valvoa. "Nimenomeisesti" tarkoittaa sovitusti: vuosikorjausohjelma, erityisesti jos se on yhtiökokouksen vahvistama, on asiakirja joka velvoittaa hallituksen valvomaan ko. korjausasioiden toteuttamista.

Vaihtoehtoisesti, jos yhtiökokous ei ole vahvistanut erillistä vuosikorjausohjelma-asiakirjaa, hallituksen velvoitteet tilikauden aikana suoritettavista huomattavista korjausasioista löytyvät lähinnä yhtiökokousten pöytäkirjoista, mm. varsinaisen yhtiökokouksen vahvistamasta taloyhtiön toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta.

Hallituksella voi olla vuosikorjausohjelma-asiakirja vaikka sitä ei olisikaan käsitelty yhtiökokouksessa. Tällöin on kuitenkin syytä muistaa, että vain siten voidaan korjata ja korjaussuunnitella kuin on päätetty yhtiökokouksissa ja mitä on talousarvioon budjetoitu. Näiden asioiden yleisin tarkistuslähde on varsinaisen yhtiökokouksen vahvistama taloyhtiön toimintasuunnitelma ja talousarvio. Sellaista huomattavia vuosikorjauksia mistä yhtiökokous ei ole päättänyt toimintasuunnitelman ja talousarvion vahvistamisen yhteydessä ei voida kesken tilikauden toteuttaa ilman ylimääräisen yhtiökokouksen päätöstä.

Jos vuosikorjausohjelma vahvistetaan yhtiökokouksessa voidaan sitä joiltain osin tarvittaessa päivittää senkin jälkeen, mikäli päivittämiselle on olemassa painavia/erityisiä syitä. Päivityssyiden erityisyys/painavuus ja päivityspäätökset hallituksen tulee käsitellä ja päättää aina korjausasiakohtaisesti. Siihen on varauduttava, että yllättäviä ja ennakoimattomia erityisiä korjastarpeita saattaa aina ilmetä, mitkä edellyttävät myös korjausohjelman päivittämistä. Mikäli yllättäviä korjauksia kuitenkin jouduttaisiin toteutamaan sellaisin kustannuksin, jotka ylittävät huomattavasti vahvistetun talousarvion, tulee nämä kustannukset vahvistaa ylimääräisessä yhtiökokouksessa ennen ko. korjausten suorittamista.

3. VUOSIKORJAUSOHJELMAN SUUNNITTELUSTA / LAATIMISESTA

3.1 VUOSIKORJAUSOHJELMAN SUUNNITTELUN JOHTAMINEN

Vuosikorjausohjelman suunnittelusta vastaa taloyhtiön hallitus. Apunaan taloyhtiön hallitus voi käyttää isännöitsijää tai teknistäisännöitsijää. Neuvoa voi kysyä myös taloyhtiön huoltoyritykseltä, sekä tarvittaessa ulkopuoliselta asiantuntijakonsultilta. Suunnittelun tulee tapahtua yhtiökokouksen hyväksymän talousarvion puitteissa.

Vuosikorjausohjelman suunnittelua tukevat olennaiset asiat:

3.2 MITEN OSAKAS / ASUKAS VOI VAIKUTTAA VUOSIKORJAUSOHJELMIEN SUUNNITTELUUN?

Vastaus: jättämällä taloyhtiölle pyynnön korjaustarvekartoituksesta.

Mikäli asukkailla on tiedossaan jokin kiinteistöön ja sen rakenteisiin liittyvä vaurio, tai oletus sellaisesta, pyydetään siitä ilmoittamaan viipymättä taloyhtiön tekniselle isännöitsijälle, tai hallinnolliselle isännöitsijälle.

Rakennusvaurioita voivat olla esim. (tämä ei ole välttämättä kattava lista):

  • kiinteiden rakenteiden (seinien, lattioiden, kattojen, pilareiden, ikkunoiden, jne) liikkuminen: siirtyminen, vääntyminen, painuminen, kallistuminen, jne
  • kosteus-, home-, palo- jne. vauriot
  • rakenteen teknisen ominaisuuden kuten lujuuden, kiinteyden, kimmoisuuden, eristävyyden (kylmyyden, kuumuuden, kosteuden, höydyn jne. eristävyyden) heikentyminen
  • liikkuvien rakenteiden kuten ovien, tai talotekniikan järjestelmien (vesi- ja viemärijärjestelmä, ilmanvaihtojärjestelmä, lämmitysjärjestelmä, sähkö- ja tietoliikenne järjestelmä) joiden osien, vauriot, jotka ilmenevät esim. liikkuvuudessa (puutteelisessa avautumisessa ja sulkeutumisessa)
  • rakenteiden pintavauriot kuten suojapinnoitteen, esim. maalin, irtoaminen

4. VUOSIKORJAUSOHJELMA AIHEISIA LINKKEJÄ

Yleisiä vuosikorjausohjelma aiheisia linkkejä:

  • ehdotuksia linkeistä otetaan vastaan

Taloyhtiökohtaisia vuosikorjausohjelma aiheisia linkkejä:

******************************************************

Kiinteistöliitto