KIINTEISTÖN POHJAKERROKSEN HUONEISTOJEN LATTIAPAINAUMAT, NIIDEN KORJAUSTARVESELVITTELY, KORJAUSSUUNNITTELU JA KORJAUSTOTEUTUKSET (TARVITTAESSA)
Tätä sivua on päivitetty: 10.7.2013
Sivu on alunperin avattu: 29.3.2013
TÄMÄ SIVU ON OSIN TYÖNALLA
Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.
OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS
- Tiedot saattavat olla vanhentuneita tai epähuomiosta virheellisiä. Tarvittaessa tarkista oikeat ja ajankohtaiset tiedot siltä jolle asia kuuluu, esim. hallinnolliselta isännöitsijältä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta.
- Kopiointi oikeudet / Copyrights: Asunto Oy Vanha Kaarelantie 7
***************
1. TILANNEKUVA
Taloyhtiön hallitus on 3.6.2013 hyväksynyt ohjeistuksen pohjakerroksen huoneistoissa mahdollisesti esiintyvien lattiapainaumien kuntokartoittamisesta sekä korjaustavasta. Ohjeistus löytyy isännöitsijältä, ja teknseltäisännöitsijältä.
Taloyhtiö kuntokartoittaa ja korjaa ko. asioita ainoastaan tarvittaessa, eli mikäli niitä olennaisesti ilmenee, ja mikäli on painavia syitä korjaustarvekartoitta ja korjata.
2. ASIAN TAUSTA
KORJAUSTARVESELVITTELY JA KORJAUKSET KEVÄÄLLÄ 2012
Taloyhtiö oli saanut kahdelta pohjakerroksen asukkaalta vikailmoituksen lattiaa koskevasta vauriosta (painauma, halkeama tms.) syksyllä-talvella 2011(?)
Teknisen isännöitsijän ehdotuksen, ja hallituksen päätöksen mukaan, tammikuussa 2012, DI Petteri Kronkvist/Fundatec Oy/Vahanen Oy teki taloyhtiössämme pohjakerroksen asuntojen betonilattioiden painumisista ja halkeamista kartoituksen.
Kartoituksen kohteena olivat erityisesti asunnot C-18 ja H-52. Lisäksi Kronqvist kiersi jonkin verran muissa pohjakerrosten tiloissa, ja silmämääräisesti havainnoi löytyisikö merkkejä mahdollisista lattiapaunamavaurioista.
Perusteellisen tutkinnan jälkeen todettiin, että:
- C-18 asuinhuoneiston osalta lattia oli vinossa ja laatassa hiushalkeumia.
- H-52 asuinhuoneiston osalta, että lattia oli vinossa.
Kronqvist esitteli hallituksen kokouksessa 2/2012, 5.2.2013, laatimaansa korjaustarvekartoitusraporttia, ja ehdotti kolmea eri korjaustapaa.
- Perusteellinen perinteinen korjaus (vaihtoehdoista kalllein): koko painunut lattia puretaan, tehdään tarvittavat alapohjan korjaustyöt, valetaan uusilattia, ja asennetaan sen päälle uusi lattiapinnoite (esim. parketti)
- Kevyt korjaus (halvin): otetaan lattian päälipinnoite (esim. parketti) pois, oikaistaan lattia päältäpäin tasotteella, asennetaan uusi lattian päälipinnoite, ja luotetaan siihen, että alapohjan maa ja pohjakerroksen lattialaatat ovat vuosien kuluessa jo asettuneet muotoonsa eivätkä vajoa enempää.
- PowerPile -polymeripilarointi (vaihtoehdoista keskihintaisin): lattiasta olisi poistettu parketti (siltä osin kuin tarpeellista) ja lattiaan ja lattian alle maaperään olisi porattu useita n.50mm reikiä, jotka olisi puristettu täyteen polyuretaania, jotka olisivat muodostuneet polyuretaani pilareiksi alapohjaan. Näillä polyuretaani-pilareilla lattia olisi oikaistu, ja tuettu niin, että lattian mahdollinen vajoaminen tulevaisuudessa olisi estetty. Tämän jälkeen lattian betonin reiät ja poistettu parketti / päälipinnoite olisi korjattu.
Kaikkien korjaustapavaihtoehtojen osalta todettiin, että tarkistusmittauksia voidaan tehdä esim. 5-10 vuoden välein, ellei ilmene painavaa syytä aikaisempiin tarkistusmittauksiin.
2/2012 hallituksen kokouksessa Kronqvist myös mainitsi tehneensä joitakin silmämääräisiä havaintoja siitä, että vähäisiä lattiapainaumia olisi muissaikin pohjakerroksen tiloissa, esim. G-portaan ala-aulan lattiassa, ko. vaurioiden ollessa havaittavissa lattiapinnoitteen vähäisenä taipumisena, tai seinän myötäisenä mikrohalkeamana, muutaman sentin päässä seinästä, ja että tällaisia vastaavia ilmenisi jossain muuallakin.
Kronkqvist kuitenkin totesi, että tällaiset ovat varsin yleisiä tämän rakennusajan kiinteistöissä, eivätkä ne sellaisenaan anna erityista aihetta korjaustoimiin, ainakaan kiirellisiin.
Kronqvist/Fundatec/Vahanen Oy teki kuitenkin ehdotuksen mahdollisista jatkotoimenpiteistä, mikäli taloyhtiö haluaisi vielä laajemmin kartoittaa lattiapainaumia. Tarjouksen sisältönä oli, että Kronqvist olisi selvittänyt Vantaan kaupunginarkistosta pohjarakennuspiirustuksia ja tai lausuntoja, ja hyödyntänyt niitä mahdollista alapohjan laajempaa (polymeeripilari-asennuksia koskevaa) korjaussuunnittelua varten (tuntityönä xe/tunti yht. xe sis. alv 23%).
Tätä työtä ei tilattu. 2012 hallitus katsoi sen tarpeettomaksi, koska hallitus ei katsonut olevan erityistä syytä käynnistää mittavaa korjaussuunnitelua ja koska C-18 ja H-52 korjaustyöhön valittiin työ, jossa lattiaa tasoitetaan yläpinnalta lisäämällä tasoitemassaa, eli hallitus katsoi, että ei ole erityistä aihetta aloittaa Kronqvistin yrityksen toimenkuvaan kuuluvan polymeeripilari-korjaustavan mittavaa suunnittelua. Jos joku hallituksen jäsen haluaa tutustua Fundatec:n tarjouksiin niin osakas Tuomaalalla on niistä kopiot. Lisäksi ne löytyy isännöitsijältä.
Hallitus päätti 2/2012 kokouksessa, että C18 ja H52 korjaukset tehdään 2 vaihtoehdon (kevyt korjaus) mukaan, seuraavin oletuksillisin perustein:
- lattiat ovat olleet jo monia vuosia samaan muotoon asettuneita ja painuminen on loppunut,
- jo vuosia sitten yksi asunto on korjattu näin eikä painuminen ole jatkunut.
LOPUT TÄSTÄ ASIASTA ON SIIRRETTY HALLITUKSEN SIVUILLE, JOTKA OVAT RAJATTU VAIN HALLITUKSEN JÄSENTEN KÄYTTÖÖN.
************************
PERUSTUSTEN KORJAAMISTA KOSKEVIA LÄHTEITÄ JA LINKKEJÄ
1. PAALUISTA JA PAALUTTAMISESTA
1.1 ERILAISISTA PAALUISTA
1.1.1 JÄLKIASENTEISISET, PERUSTUSTEN VAHVISTAMISEEN TARKOITETUT, PAALUT
1.1.1.1 POLYMEERIPILARI/-PAALU: