AITA PIENTEN LASTEN LEIKKIPAIKALLE, LIUKUMÄEN TAAKSE (ASENNUS LOKA-MARRASKUUSSA 2013)

Tätä sivua on päivitetty: 24.10.2013 klo 11

Sivu on alunperin avattu: 1.9.2013

Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.

OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

***********************

1. ASIAN TILANNEKUVA

1.1 PÄÄTÖKSENTEON TILANNEKUVA

1.1.1 Yhtiökokouspäätökset

  • Asiasta ei olla tehty yhtiökokouspäätöksiä.

1.1.2 Hallituksen kokousten päätökset

  • Taloyhtiön hallituksen kokous 13/2013 päätti tilata liukumäen taaksen 80cm korkean ja n. 7.5m leveän (turva-) aidan. Aidan toimittaa Malkit Oy loka-marraskuun 2013 aikana, arveltavasti viikolla 45.

2. ASIAN TAUSTA

Hallituksen jäsen oli 6.8.2013 ilmoittanut hallitukselle asukkaan/asukkaiden tekmän valituksen, jonka sisältö oli, että liukumäen takana olevaa, viistosti rajalla olevaan ojaan ulottuvaa, maata on uuden liukumäen asentamisen yhteydessä kohotettu ja muokattu siten, että on muodostunut kohtuutonta turvallisuusriskiä tuottava jyrkänne, turvallisuusriskin ollessa, että lapset saattavat horjahtaa ja pudota ko. jyrkänteeltä ojaan.

Hallituksen toinen jäsen, oli kommentoinut edellä kuvattua turvallisuusriski-ilmoitusta jossain määrin vastakkaisella näkemyksellä, todeten, että maata ei ole kohotettu niin merkittävästi, että suoranaista turvallisuusriskiä olisi.

Asian osalta todettaneen, että liukumäki oli tilattu niin, että sen asentamiseen sisältyi liukumäen asentaminen käyttökuntoon asti, sekä asentamisen valvonta. Tähän kuului myös se, että liukumäen turvallisuusalue tuli rakentaa ja valvoa riittäväksi. Mikäli näin on toimittu, ei liukumäen ja sen käyttämisen pitäisi itsessään olla turvallisuusriski. Turvallisuusriski muodostuu lähinnä muista tekijöistä. Mikäli turvallisuusriskin syynä on, tai voidaan painavin perustein olettaa olevan, se, että liukumäki ja sen turvallisuusalue on asennettu liukumäen toimittajuan ja asentajan puolelta puutteellisesti, koskee sitä todennäköisesti reklamaatio-mahdollisuus. Sellaisesta tulee isännöitsijän/teknisen isännöitsijän ilmoittaa hallitukselle.

Hallituksen puheenjohtaja oli 7.8.2013 jättänyt asiasta selvittelypyynnön isännötsijälle, päämääränä selvittää:

  • onko todellista turvallisuusriskiä, ja mikä ja kuinka laaja se tarkkaanottaen on
  • mitä keinoja, mitä maksaa ja millä aikataululla voidaan toteuttaa mahdollisen ko. turvallisuusriskin poistaminen
  • Lisäksi isännöitsijää oli pyydetty tarvittaessa tiedottamaan leikkipaikalla ko. turvallisuusriskistä, ja tarvittaessa asentamaan leikkipaikalle joitain rajoitteita ko. turvallisuusriskin vähentämiseksi.

Isännöitsijä oli 29.8.2013 toimittanut hallitukselle taloyhtiön saaman tarjouksen 80cm korkean ja 17m leveän aidan asentamisesta. Tämä tarjous oli hallituksen sähköpostiviesteissä alustavasti todettu sen verta kalliiksi, ja asiaksi jota ei olla erikseen budjetoitu, että tarjouksen käsittelyyn sovittiin palattavan vasta kun on tietoa, voidaanko aita rakentaa ja tehdä tarvittavia maanmuokkaustöitä edullisemmin, esim. talkoovoimin, mitä hallituksen sähköpostiviesteissä on ehdotettu 29.8.2013.

Isännöitsijä oli 30.8.2013 toimittanut hallitukselle edellisen tarjouksen jättäneen tarkennetun uuden tarjouksen, joka sisältää edellisen tarjouksen lisäksi myös korkeamman (1m) korkuisen ja 17m leväen, kalliimman aidan.

Isännöitsijä oli 30.8.2013 ilmoittanut, että on tilannut aidan asentamisesta tarjouksen myös taloyhtiön huoltoyritykseltä, ja että tarjouksen pitäisi tulla viikolla 36.

Hallituksen puheenjohtaja oli 30.8.2013 ilmoittanut hallitukselle , että:

  • asiaan palataan kun huoltofirman tarjous on saatu
  • hallituksessa voidaan omatoimisesti suunnitella aidan asentamista talkoovoimin, mikäli talkoiden järjestäminen kiinnostaa hallituksen jäseniä, mutta jos aita suunnitellaan talkoovoimin asennettavaksi, tulee asentamisesta laatia asennussuunnitelma, ja se tulee hyväksyttää taloyhtiön hallituksella, ja teknisellä isännöitsijällä

Leikkipaikalla on 6.9.2013 pidetty jälkikatselmus taloyhtiön pyynnöstä liukumäen asennukseen ja turvallisuuteen liittyen. Paikalla olivat isännöitsijä ja tekninen isännöitsijä sekä myyjän edustaja. Tässä tarkastuksessa liukumäen turva-alueet on todettu vastaavan asennusohjeita ja standardeja. Jälkikatselmusraportissa ei todeta että suoranaista turvallisuusriskiä olisi, mutta suositellaan kuitenkin liukumäen taakse asennettavan aidan asentamista, koska rinne on sen verran jyrkkä ja korkea.

Liukumäen asentaja, Malkit Oy, oli 6.9.2013 ilmoittanut tarjoavansa (aikaisempiin tarjouksiin nähden lyhyempää, 7.5m) aitaa, joka asettuu jyrkimpään kohtaan leikkialueen kulmaukseen liukumäen takana. Ko. tarjous oli saatu ja toimitettu hallitukselle 20.9.2013. Tarjouksessa tarjotaan uutena vaihtoehtona 100cm korkeaa ja 7,5m leveää kiinteää valmisaitaa valmiiksi asennettuna.

Hallituksen puheenjohtaja oli 20.9.2013 jättänyt isännöitsijälle pyynnön pyytää Malkit Oy:ltä vielä tarjous 80cm korkeasta ja esim. 7.5m leveästä kiinteästä valmisaidasta valmiiksi asennettuna, ja todennut, että isännöitsijä voi pyytää vastaavasta aidasta tarjousta muiltakin alan toimijoilta.

Isännöitsijä oli toimittanut 25.9.2013 hallitukselle Malkitin tarjouksen 80cm korkeasta ja 7.5m leveästä aidasta. Kustannusero Malkitin 80cm ja 100cm (7.5m) leveiden aitojen välillä on niin pieni, että sitä voidaan ehkä pitää merkityksettömänä.

Hallitus sai syys-lokakuun 2013 taitteessa myös taloyhtiön huoltofirmalta tarjouksen vastaavasta lyhyemmästä aidasta.

3. KORJAUSTAPAVAIHTOEHDOT JA NIIHIN LIITTYVIÄ HUOMIOITA

Mahdollisia korjaustapavaihtoehtoja ovat arveltavasti:

  1. 80cm tai 100cm (max 120cm) korkean ja arviolta 7 (-17?) m leveän aidan asentaminen liukumäen taakse. Kustannusarviot vaihtelevat suuresti riippuen aidan pituudesta. Jokatapauskessa kiinteän ja tilaustyönä tilattavan kiinteästiasennettavan valmisaidan asentamisen osalta puhutaan selkeästi yli 1000eurosta ja pienhankintakulua huomattavasti suuremmasta kustannuksesta. Ainoastaan ne vaihtoehdot, joissa rakennetaan jonkinlainen väliaikainen aita joko esim. huoltofirman toimesta tai talkootyönä, ovat kustannuksiltaan arveltavasti selkeästi ns. pienhankintakulun luokkaa, eli jotain väliltä 100-700e.
  2. liukumäen takana olevan maan muokkaaminen siten, että loivennetaan jyrkännettä ojaan. Kustannusarvio: 50-500e riippuen töiden suuruudesta ja tekijästä (talkootyönä tai esim. huoltofirmalta tilattuna)
  3. molemmat edelliset yhdessä

Aidan asentamiseen liittyviä olennaisia seikkoja:

  • aidan korkeus voi olla korkeintaan 1.2m, muutoin joudutaan hakemaan rakennuslupaa Vantaan rakennusvirastosta. Asiasta on mainittu Vantaan rakennusjärjestyksessä kohta 20§ 2-3. Minimikorkeutta koskevista mahdollisista lain- ja rakennussuositusten rajoitteista ei hallituksella toistaiseksi ole tietoa, mutta varmaankaan alle 80 cm korkeaa aitaa ei kannata asentaa rakentaa, jos kyseessä on tavanomainen perusaita. Hallituksella on arveltavasti päätäntävalta korkeuden osalta, mutta osakkailta olisi hyvä kysyä kommenttia, esim. asukasillassa. Aidan korkeuteen saattaa vaikuttaa sellainenkin seikka, että mikäli ko. maakaistaleelle, ojan eteen istutettaisiin pensasaita, niin tällöin pensasaidan eteen ei ehkä tarvitsisi asentaa kovin korkeaa aitaa, vaan riittäisi jonkinlainen matalampi pensaita suojaava aita, korkeudeltaan esim. 50-70cm luokkaa (?).
  • aidan leveys: lähtökohtaisesti aidan leveyden tulee olla sellainen, että poistuu mahdollinen kohtuuton turvallisuusriski (lasten horjahtaminen ojaan). Tarjouksia oli aluksi saatu n. 17m pitkästä aidasta, mutta myöhemmin myös 7,5m pitkästä aidasta. Nämä pituudet ovat liukumäen toimittaneen ja asentaneen yrityksen arvio mahdollisista aidan pituuksista, ja perustuvat paljolti siihen, minkälaista valmisaitaa ko. yrityksellä on tarjottavanaan. Hallituksen tulisi muodostaa tästä yhteinen näkemys aidan pituudesta, ja siihen olisi hyvä saada myös osakkailta kommnenttia, esim. asukasillassa.
  • kohta mihin aita asennetaan: tämä pitäisi tarkentaa(?) Esim. mikä olisi aidan etäisyys liukumäkeen, ja toisaalta ojaan?
  • aidan materiaali ja laatu: lähtökohtaisesti puhutaan varmaankin kyllästetystä puusta tms. kosteutta kestävästä aidasta. Aidan tolpat voivat ehkä olla muutakin materiaalia kuin puuta. Tolppaväli on tälläisissa aidoissa usein 2m luokkaa, kuten on taloyhtiön saamissa aitatarjouksissa. Päätytolpat on usein maahan valettuja, muut tolpat sensijaan esim. teräsjaloilla olevia, tai ehkä maahan juntattuja.
  • aidan profiili: aidan profiilin osalta ollennaisinta ovat varmaankin turvallisuusseikat, ja niissä se, että aidan rakenteiden välit pitää suunnitella siten, että lapset eivät saa päätä työnnettyä aidan väleihin. Profiilille ei varmaankaan tarvitse asettaa kovin suuria esteettisiä vaatimuksia, koska aita asennetaan taloyhtiön tontin äärimmäiseen nurkkaan, ja koska tontin rajalla on puita ja pensaita siten, että aita tuskin tulee kovin huomattavasti olemaan naapuritontin asukkaiden silmien alla.
  • aidan väritys: aita on varmaankin mahdollista maalata, mutta väri arveltavasti kannattaa valita konservatiivisesti ja sellaiseksi, että se on yhteneväinen kiinteistön muiden aitojen ja ulkorakennelmien värityksen kanssa. Jos aita rakennetaan kokonaan kyllästetystä puusta, sekin ehkä on mahdollista, että aitaa ei maalata ollenkaan. Väritykseen kannattaa arveltavasti kysyä kommenttia osakkailta, esim. asukasillassa.
  • väliaikainen aita, vai pitkäikäinen aita?: tämä seikka riippuu lähinnä a) budjetista, sekä b) kuinka suurta aitaa ollaan suunnittelemassa asennettavaksi. Tilikauden 2013 budjettiin ei olla varattu omaa erillistä aita-budjettia, eikä aidasta olla muutoinkaan mitään mainittu ja puhuttu kevään 2013 varsinaisessa yhtiökokouksessa. Näin ollen mitään kovin kallista ja suurta aitaa tuskin voidaan toistaiseksi asentaa, ilman erillistä yhtiökokouksen päätöstä: aidan kulujen tulisi nykyisessä budjetissa pysyä ns. pienhankintakulujen luokassa (alle 800e, yli 1000e on jo selkeästi muu kuin pienhankintakulu). Jos pienhankintakulu-summalla saadaan kunnollinen ja riittävä, kiinteästi asennettava, aita, niin sellainen voidaan budjetin puolesta asentaa, mutta aidalle ehkä tulisi hakea osakkaidenkin suostumusta, koska kyseessä on muutostyö yhteiskäytöllisellä taloyhtiöhallintaisella alueella, ja jonka kulut vielä katetaan vastikkeella. Jos aidan, ja mahdollisten maanmuokkauskulujen, kokonaisbudjetiksi riittää alle 2000e, (esim. seuraavasti jyvitettynä: aita 1500e, maanmuokkauskulut max. 500e) niin tällöin ei ehkä tarvitse asian päättämiseksi pitää ylimääräistä yhtiökokousta, jos budjetti aidan muutoin kestää, vaan asialle voidaan hakea yhteistä hyväksyntää esim. asukaskokouksessa. Jos asukaskokouksessa ei vaadita asian käsittelyä yhtiökokouksessa, voidaan tällaiset kohtalaisen pienet kulut, kunhan ne ovat muutoin yleisbudjetin puitteissa, hyväksyä, ja ko. asennukset suorittaa. Vaihtoehto "väliaikainen-aita" saattaa tulla kysymykseen silloin, jos on ilmeistä, että pitkäkestoisen valmisaidan kulut ovat useita tuhansia euroja, ja/tai, mikäli esim. asukaskokouksessa ilmenee, että pitkäkestoisen valmisaidan asentamista vastustetaan painavin perustein. Väliaikainen aita saattaisi tulla kysymykseen myös, mikäli korjausvaihtoehtojen selvittelyvaiheessa muodostuu hallituksessa yhteinen käsitys, että jokin saaduista aitatarjouksista kannattaisi ehdottomasti viedä yhtiökokouksen hyväksyttäväksi, ja että mahdollinen turvallisuusriskiongelma kannattaa nyt ratkaista vain väliaikaisella aidalla.
  • milloin aita asennetaan?: aita voidaan asentaa viipymättä sen jälkeen kun hallitus (ja tarvittaessa yhtiökokous) on päättänyt aidan asentamisesta.