Asumisturvallisuus

Vakuutukset

Jokaisessa asunnossa tulee olla voimassaoleva kotivakuutus asukkaan irtaimen omaisuuden, kodin ja henkilökohtaisten esineiden vakuuttamiseksi. Kotivakuutuksia on erilaisia riippuen vakuutuksen kattavuudesta ja omavastuun suuruudesta. Vakuutusyhtiöstä saa tieto kotivakuutuksista ja asukas voi neuvotella itselleen sopivimman kotivakuutuksen laajuuden.

Kiinteistövakuutus korvaa vain kiinteistölle aiheutuneet vahingot. Taloyhtiön kiinteistövakuutus ei korvaa irtaimelle yksityisomaisuudelle aiheutuneita vahinkoja. Kotivakuutuksen vastuuvakuutus voi olla suureksi hyödyksi, jos asukas omalla toiminnallaan aiheuttaa esimerkiksi vesivahingon tai tulipalon.

Lukitukset

Lukitusturvallisuus on asukkaan omaisuuden turvan kannalta tärkeää. Kaikista asunnon avaimista tulee pitää huolta, eikä avaimiin kannata liittää nimi- tai  osoitetietoja. Jos avaimet katoavat, tulee ottaa yhteys taloyhtiön isännöitsijään. Huomaa myös mitä taloyhtiön järjestyssääntö sanoo huoneiston vara-avaimista.

Paloturvallisuus

Paloturvallisuuteen on jokaisessa kodissa kiinnittää huomiota ja huolehtia omien palovaroittimien toimivuudesta, asianmukaisen sammutusvälineistöstä sekä varautumisesta hätätilanteessa toimimiseen. Laki määrää, että jokaisessa asunnossa tulee olla palovaroitin. Asukkaan vastuulla on huolehtia palovaroittimen asentamisesta sekä toimivuudesta. Yli kymmenen vuotta vanha palovaroitin on suositeltavaa vaihtaa uudempaan. Sammutuspeite ja pieni vaahtosammutin ovat hyviä välineitä kotona syttyvän tulipalon alkusammutuksessa. Yleisimmät tulopalojen syyt meidän taloyhtiön tyyppisessä asumisessa ovat: Ruoan valmistus ja tupakointi sisällä, kynttilöiden poltto, tulentekovälineet lasten ulottuvilla, vioittuneet ja kuumenevat sähkölaitteet, kuumenevat valaisimet. Asiasta lisää tietoa löydät Spekin kerrostalon paloturvallisuuden oppaasta.

Kodin sähkölaitteet

Kodin sähkölaitteista kannattaa paloturvallisuuden kannalta huomioida etenkin vanhat televisiot, valaisimet, kylmälaitteet etenkin jos niitä ei ole vuosiin puhdistetty, liesi ja uuni, mikroaaltouuni ja mahdolliset lämmittimet. Laitteiden turvallinen käyttö edellyttää, että noudatat käyttöohjeita, seuraat laitteen kuntoa sekä toimitat epänormaalisti käyttäytyvän laitteen huoltoon ennen kuin se vioittuu kohtalokkaasti. 

Säilytyksestä

Järjestyssäännöt kieltävät herkästi syttyvien aineiden säilyttämisen asunnossasi tai asuntoon kuuluvissa komeroissa ullakolla tai kellarissa. Myös lastenvaunujen ja polkupyörien säilyttäminen käytävillä on paloturvallisuussyistä savun muodostuksen takia kielletty.

Kodin tapaturmista

Yleisimpiä kodin tapaturmia ovat kaatumiset ja liukastumiset. Asuntoon voi tarvittaessa asentaa tukikahvoja ja tehdä esteetöntä liikkumista edistäviä muutoksia mm. kynnysten osalta. Pesutilojen lattioille sekä kylpyammeen pohjalle voi hankkia kunnolliset liukastumisesteet ja asentaa suihkuistuimen.

Lasten ja lemmikkien putoamisonnettomuuksia voit ehkäistä käyttämällä ikkunoiden turvasalpoja. Lasten vakavia palovammoja voi estää varmistamalla, että uunissa on lapsilukko sekä lieden kaatumissuoja ja lieden etuosassa lapsisuoja. Lisäksi myrkylliset aineet ja lääkkeet tulee pitää aina poissa lasten ulottuvilta myrkytysonnettomuuksien välttämiseksi. Myrkytyksien yleisimmät syyt ovat lääkkeet ja vitamiinivalmistee, pyykinpesun aineet, konetiskiaineet sekä tehdaspesuaineet. Vaarallisia kemikaaleja ovat myös grillin sytytysneste, putkien avaamiseen tarkoitetut syövyttävät kemikaalit, kukkien lannoitusaineet, petrolituotteet ja liuottimet. Vaarallisia ovat myös nappiparistot nieltynä.

Päivitetty 12.6.2021.