Ilmanvaihdon toimivuus on varmistettava

Ilmanvaihdon tarkoituksena on poistaa asunnosta sisäilmaa pilaavia epäpuhtauksia ja samalla huolehtia riittävästä puhtaasta korvausilman tulosta asuntoon. Ilmanvaihtuvuus tulee olla kunnossa kaikissa huoneissa, mutta erityisesti oleskelu- ja makuuhuoneissa sekä tiloissa, joissa käytetään runsaasti vettä. Ilmanvaihdon lisääminen on tarpeen, jos asunnossa esiintyy ylimääräistä lämpöä, kosteutta tai kohonneita määriä epäpuhtauksia. Tällaisia tilanteita voivat olla mm. huoneistossa tehtävät korjaustoimenpiteet, runsas pyykinpesu, suihkussa käyminen, ruuanlaitto sekä tupakointi.

Painovoimainen ilmanvaihto

Taloyhtiössämme on painovoimainen ilmanvaihto. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu ulko- ja sisäilman väliseen lämpötilaeroon sekä tuulen vaikutukseen. Painovoimaiselle järjestelmälle ovat tyypillisiä pienet ilmavirrat ja paine-erot, jotka lisäksi vaihtelevat sääolosuhteista ja tuuletuksesta riippuen. Kovalla pakkasella ja tuulella ilmanvaihto on tehokasta, mutta lämpimällä ja tyynellä säällä ilmanvaihto toimii huonosti.

Korvausilma tulee korvausilmaventtiileistä

Huoneistoon tulevan korvausilman on tarkoitus kiertää oleskelutiloissa ja poistua poistoilmaventtiileistä. Poistoilmaventtiilit löytyvät huoneistoissa katon rajasta keittiöstä ja kylpyhuoneesta ja erillisestä WC:stä. Huoneilman laatu edellyttää, että asuntoon saadaan korvausilmaa jatkuvasti. Korvausilmaventtiilit löytyvät makuu- ja/tai olohuoneesta ulkoiseinien vastaisilta seiniltä. Tuloilmaventtiilit tulee pitää toiminnassa, eikä niitä saa tukkia. Esimerkiksi kylpyhuoneen ilmanvaihtoon vaikuttaa heikentävästi kynnyksen korottaminen sekä oven sulkeminen heti suihkun jälkeen. Mikäli ilmanvaihdosta johtuen tai muutoin asunnossa ilmenee vetoisuutta, tulee asiaan hakea ratkaisu aina muulla tavoin kuin korvausilmaventtiilien tukkimisella.

Korvausilmaventtiilit taloyhtiössämme

Vuonna 2009 taloyhtiössämme uudistettiin huoneistojen korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiilien tyyppi on Terveysilma Oy:n Velcon termostaatillinen VSR-100 saneerausventtiili. Venttiilissä on termostaatti, ja venttiili aukeaa sekä sulkeutuu ulkoilman lämpötilan mukaan. Kylmässä ventiili päästää vähemmän ilmaa lävitseen ja vastaavasti lämpimällä ilmalla enemmän.

Venttiilin keskellä olevaa pyöreää kiekkoa voi pyörittää hakeakseen itselleen miellyttävän perusasetuksen. Tehdasasetuksrt voi havaita pienenä naksahduksena kiekkoa pyörittäessä. Tehdasasetuksessa venttiili sulkeutuu kokonaan -5C:n ulkolämpötilassa. Venttiilin kiertäminen kokonaan kiinni estää tuloilman virtaamisen ja heikentää huoneiston sisäilman laatua.

Venttiilin sisällä on suodatin, joka suodattaa sisään tulevaa ilmaa epäpuhtauksista. Suodatin on hyvä vaihtaa kerran vuodessa. Venttiiliä voi käyttää ilman suodatinta, mutta suodatin vähentää mm. merkittävästi seinän mustumista tuloilmaventtiilin ympärillä.

Suodattimen vaihtaminen ja saatavuus

Suodattimen vaihto on helppoa - vedä muovinen kartio ja sen runko-osa varovasti ulos seinästä ja vaihda suodatin uuteen ja työnnä venttiilin takaisin paikoilleen. Voit ladata suodattimen vaihto-ohjeen tästä. Suodattimen vaihtamiseen tarvitaan keittiöjakkara. Vaihdon yhteydessä suodattimen alla olevat metallitangot voivat irrota, mutta muotoon taivutettut metallitangot on helppo asettaa takaisin paikoilleen.

Kaupasta on ostettava Velco VT-100 tuloilmaventtiilin vaihtosuodattimen valmistajan tuotenumero on VS-100 tai VS100.

Terveysilman jälleenmyyjäluettelon löydät täältä, ja lähimpänä ovat Ruoholahden K-rauta ja Alppi-Rauta Alppilassa. Webbikaipassa www.taloon.com tai www.netrauta.fi . Suodattimet myydään viiden kappaleen erissä ja mukana tulee yksi uusi tiivisterengas. Vaihtosuodatinpaketin hinta on noin 40€.

Miltä suodatin näyttä-viiden kuukauden jälkeen?

Alla olevassa kuvassa on suodatin viiden kuukauden käytön jälkeen.

Päivitetty 9.4.2024