Yleinen asunnon hoito

Asunnon tulee olla asukkaalle turvallinen ja terveellinen paikka. Oman asumisen viihtyisyyden ja mukavuuden ylläpitäminen vaatii asukkaan itsensä säännöllisiä toimenpiteitä. Taloyhtiö opastaa ja tarvittaessa muistuttaa asukkaita asuinhuoneiston huolellisesta hoidosta.

Asunto tulee siivota säännöllisesti, jotta sisällä hengitettävä ilma pysyy terveellisenä eivätkä haitalliset pieneliöt lisäänny asunnossa. Perusteellisempi puhdistus on asunnossa tarpeen kahdesti vuodessa. Kotieläimet voivat mahdollisesti aiheuttaa lisääntynyttä siivoustarvetta.

Ilmanvaihtoventtiilit tulee asukkaan puhdistaa kerran vuodessa. Poistoilmaventtiilit ovat asunnossa lähellä katonrajaa kylpyhuoneissa ja keittiössä. Niiden kautta ilma poistuu asunnosta. Jotta ilmanvaihto toimisi kunnolla ja asukkaiden hengittämä ilma pysyisi hyvänä, tulee poistoilmaventtiilit mahdollisuuksien mukaan puhdistaa.

Asunnosta poistuvan ilman tilalle tulee korvausilmaventtiilista tuloilmaa. Tuloilman saatavuus on tärkeää talossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto, jonka teho vaihtelee vuodenajan ja sään mukaan. Tuloilmaventtiilit ovat ulkoseinissä lähellä katon rajaa olo- ja makuuhuoneissa sekä keititössä. Korvausilmaventtiilit on erityisesti huollettava mieluiten kaksi kertaa vuodessa, koska niissä on erityinen suodatinkangas estämässä likaisen ilman virtaamista huoneistoon. Lisäksi niissä on termostaattitoiminto, joka säätää niiden virtausta ulkoilman mukaan. Katso tältä sivustolta korvausilmasuodattimen tarkemmat huolto-ohjeet. 

On suositeltavaa aina pesuhuoneen käytön jälkeen jättää ovi reilusti auki, jotta kostea ilma poistuu poistoilmaventitilistä. Ovissa on myös oltava erityiset reiät tai rako oven alareunassa ilman virtauksen varmistamiseksi. 

Keittiön liesituulettimessa oleva rasvasuodatin on puhdistettava useamman kerran vuodessa. Ruokaa valmistettaessa suodattimeen kertyy rasvaa, joka voi ylikuumentuessaan syttyä palamaan.

Pesuhuonieden lattiassa olevat lattiakaivot tulee puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Lattiakaivoon kertyy usein hiuksia ja muuta irtoavaa ainetta, joka tulee poistaa viemärin tukkeutumisen estämiseksi. Puhdistuksessa voi käyttää kumihanskoja, joilla on kätevä ottaa kertyneet ainekset pois lattiakaivosta. Pesualtaiden alla olevat hajulukot on syytä puhdistaa muutaman kerran vuodessa ja aina tarvittaessa kun veden virtaus heikkenee. Tällä varmistetaan se, että ne eivät tukkeudu ja että vesi pääsee viemäriin esteettömästi.

Märkätilojen silikonisaumoja sekä muovimattojen/-tapettien kuntoa on hyvä tarkkailla jatkuvasti, samoin kuin asunnon kuntoa ylipäätänsä. Ikkunoiden lukituksen sekä parvekeoven lukituksen ja saranoiden voitelu on tarpeen tehdä kerran vuodessa vuodessa. Näin saranat ja lukitusmekanismit pysyvät kunnossa ja kestävät kauemmin moiteettomasti toimivina.

Mikäli keittiön hanan kiinnitykset ovat löystyneet ja se heiluu käytettäessä, ilmoita siitä välittömästi kiinteistönhoitoyhtiölle, koska hölskyvä hana voi aiheuttaa mittavan vesivahingon.

Viemärinavausainetta on syytä varata kotiin tilapäisten tukosten avaamiseksi ja hajulukkojen puhdistamiseksi. Ainetta saa lähikaupoista, mutta muista noudattaa käyttöohjeita, koska aine on syövyttävää liuosta. Ellei mahdollinen tukos avaudu kotikonstein asukkaan omilla toimenpiteillä, on syytä ottaa yhteys huoltoyhtiöön.

Sähkölaitteiden kanssa on aina syytä varovaisuuteen, sillä viallinen tai väärin kytketty sähkölaite saattaa pahimmassa tapauksessa olla hengenvaarallinen. Myös lapsia tulee neuvoa sähkölaitteiden käytössä tapaturmien ehkäisemiseksi. Sähköasennukset ja -korjaukset tulee aina jättää ammattilaisten tehtäväksi. Pienet sähkötyöt kuten lampun ja sulakkeen vaihdot voi asukas tehdä itse. Asukas voi itse asentaa valaisimen ns. sokeripalaan ja vaihtaa sokerinpalan tilalle valaisinpistokkeen mikäli huolehtii sähköjohtojen jännitteettömyydestä ennen vaihtoa käyttäen huoneiston pääkytkintä sähkötaulussa. Yleensä ottaen on viisasta käsitellä sähköjohtoja ja sokeripaloja aina kuten ne olisivat jännitteellisiä eristetyllä ruuvimeisselillä ja välttää koskemasta eristämättömiin sähköjohtojen päihin. Jännitteettömän pistorasian tai kytkimen peitelevyn voi irrottaa remonttityön ajaksi, tällöin tulee muistaa poistaa sulake asennuksen ajaksi.

Päivitetty 11.6.2021.