Laajakaista

Taloyhtiössä on Elisan kiinteistöliittymä

30.12.2023 päivitys: Taloyhtiöön tuli syyskuussa 2023 Elisan kiinteistöliittymä, joka pohjautuu syksyllä 2023 taloon vedettyyn Elisan valokaapeliin. Taloyhtiöön tulee tällä hetkellä kaksi valokaapelia - toinen Elisalta ja toinen Telialta. Edelleen kiinteän internetliittymän voi ostaa Telialta tai Kotilinjalta. Elisa on tiettävästi irtisanonut lankapuhelimet loppuvaksi 31.12.2023 ja oletettavasti myös Elisan VDSL liittymät. Tapahtuneet muutokset eivät vaikuta mobiileihin 4G/5G internetliittymiin. Taloyhtiömme edelleen jatkaa yhteisantennia tekniikalla DVB-T(2) - maanpäällinen lähete.

Vaihtoehdot laajakaistayhteyksille

Vaihtoehdot laajakaistayhtydelle As Oy Messeniuksenkatu 7:ssa ovat:

 • Ethernet-tekniikkaan perustuva laajakaista huoneiston RJ-45 liittimestä. Liitin löytyy eteisestä katon rajasta peltisestä huoneistojakamosta. Kiinteän yhteyden saa yrityksiltä Elisa, Telia ja Kotilinja.
 • Langaton 4G/5G matkaviestinverkon laajakaista (mobiili)routterilla. Saatavilla ainakin yrityksiltä Telia, Elisa ja DNA.

DNA:n kaapelitelevisioon perustuva laajakaista ei ole käytettävissä, koska taloyhtiömme ei ole kytketty DNA:n verkkoon. VDSL-tekniikkaan pohjaava Elisan laajakaistaliittymä vanhasta puhelinpistokkeesta on on  vuoden 2023 lopulla poistunut.

Laajakaistanvalinnassa pitää verrata kuukausimaksun hintaa ja haluamaansa yhteyden nopeutta. Vertailun voi kohdistaa myös avausmaksuihin ja sopimuksen määräaikaisuuteen. Muut lisäpalvelut voivat olla valinnan kriteerinä - kuten tarjolla olevat nopeudet, reititin/routterin hinta, sähköpostipalvelut, virustarkistus, mahdollisuus omiin kotisivuihin tai televisio- ja suoratoistopalvelut. Kuhunkin huoneistoon voi olla vain yksi kiinteä Ethernet-pohjainen laajakaista kytkettynä, mutta asukas on vapaa vaihtamaan palvelun tuottajaa.

Elisalla on 3 vuoden sopimukseen pohjautuca hinnoittelu, koska taloyhtiö teki kahden vuoden määräaikaisen kiinteistöliittymäsopimuksen, jossa laajakaistaliittymän perusnopeus (25M/25M) on "ilmainen", eli perusnopeuden kustannus sisältyy yhtiövastikkeeseen. Lisämaksusta nopeutta voi nostaa huoneistokohtaisesti sopimalla suoraan Elisan kanssa.

 • Osoite: www.elisa.fi/netti: Täytä kotiosoite ja valitse vuokraan/vastikkeeseen sisältyvä perusnopeus tai vielä nopeampi vaihtoehto. Hinnoittelun näet tilatessasi ja lomake auttaa sopivan nopeuden valinnassa taloutesi käyttötarpeisiin. Yhtiövastikkeeseen sisältyvä nopeus on 25/25M. Lisänopeudet: 150M on 11.99€/kk, 300M 16.00€/kk, 600M 21.99€/kk, 1000M 28.99€/kk.
 • Myymälät: www.elisa.fi/myymalat
 • Myyntipalvelu: 0800 98323

Telia on myös tarjonnut nopeita laajakaistayhteyksiä pitkään. Yhteyksiä on edelleen saatavilla, vaikka jossakin vaiheessa vuotta 2023 annettiin heidän www-sivulla virheellisesti ymmärtää toisin. Vuoden 2024 aikana Telia myös mainostaa uusia liittymiä taloyhtiössämme.

Kotilinja on profiloitunut edulliseen hintaan ilman lisäpalveluita ja on tarjonnut laajakaistan kustannustehokkaasti. Kotilinja voi edelleen ottaa uusia asiakkaita palveluunsa.

Käyttöönotossa katso alempana oleva punaisella oleva huomautus.

Elisan VDSL-tekniikka on poistunut

Osa laajakaistoista taloyhtiössämme käytti vuosia VDSL-tekniikkaa. Tiettävästi vain Elisa ja se on lähestynyt asukkaita palvelun lopetuksella vuoden 2023 lopulla. Tekniikan etu oli, että siinä ei käytetä erikseen tietokoneille tarkoitettua johdotusta vaan vaan hyödynnettiin vanhoja huoneiston sisäisiä lankapuhelinjohdotuksia.

Kiinteä laajakaista Ethernet-tekniikalla

Johdotusremontissa vuonna 2004 jokaiseen huoneiston huoneistojakamoon (peltinen kaappi eteisessä) tuotiin yksi ylimääräinen kaapeli tietoliikenneyhteyksiä varten. Marraskuussa 2010 asennettiin huoneistojen huoneistojakamoihin nk. RJ-45 tietokoneliitin, jolloin asukkaan on helppo ottaa tekniikka käyttöön, eikä ammattimaista asentajaa välttämättä tarvita. Mikäli huoneistostasi puuttuu kuvan mukainen RJ-45 liitin, ota yhteyttä taloyhtiön hallintoon.

Ethernet-tekniikka mahdollistaa nopeat laajakaistayhteydet. Tässä tekniikassa tietokone tai mieluiten WIFI tukiasema/reititin/router kytketään suoraan nk. RJ-45 tietokoneliittimeen eikä VDSL modeemia tarvita. Huomaa, että kyseinen tukiasema/reititin tarvitsee yleensä myös verkkosähkön (230V) toimiakseen.

Kuvan RJ-45 liitin löytyy kuvan mukaisesti huoneistojakamon sisältä. RJ-45 liittimeen voi jopa suoraan kytkeä tietokoneen hankkimalla riittävän pitkän (5-20m) ethernet-johdon tietokoneeseen. Kustannus on 15-30 €. Tee se itse asenteella taipuisan johdon voi laittaa kulkemaan lattian rajassa vaikka olohuoneeseen asti. Clas Ohlson myy litteää Ethernet-kaapelia, jonka voi sijoittaa jopa listojen tai maton alle tai kulkemaan ovien alitse.

Helpointa on kytkeä liittimeen suoraan WIFI-tukiasema/routteri (WIFI tarkoittaa langatonta lähiverkkoa), jolloin välttyy pitkiltä johdotuksilta huoneistossa. WIFI tukiasema/router kuitenkin tarvitsee toimiakseen verkkosähköä 230V eteiseen ja huoneistoissa ei useinkaan ole sähköpistoketta eteisessä. Tällöin helpointa on sijoittaa WIFI-tukiasema/router keskeisemmälle paikalle olohuoneeseen kuljettamalla ethernet johto seinien vierustassa/listojen alla. Toinen vaihtoehto on sähkömiehen avulla omakustanteisesti asentaa eteiseen yksi yksi uusi sähköpistorasia tukiaseman/routterin sähkönsyöttöön.

Sopimus laajakaistaoperaattorin kanssa

Vaikka huoneistossa on RJ-45 liitin, ei toimivaa internetyhteyttä välttämättä ole. Siihen tarvitaan laajakaistaoperaattorin palvelu, jossa asukas käyttää taloyhtiön kiinteistöliittymää (Elisa) tai ostaa palvelun operaattorilta (Telia, Kotilinja), joka voi tarjota laajakaistan taloyhtiössä ethernet-tekniikalla. Operaattori saattaa tehdä kytkentöjä taloyhtiön talojakomossa ottamalla kellarista huoneistoon nousevan tietoliikennekaapelin (sininen CAT6 kaapeli huoneistojakomossa) käyttöön. Tämä toimenpide voi vaikuttaa laajakaistaliittymän toimituksen nopeuteen, koska asentajan on käytävä taloyhtiön jakamotilassa kellarissa. On mahdollista, että Elisan kiinteistöliittymäkään ei toimi, koska johdotusta ei ole koskaan kytketty, tai se on edelleen johdotettuna Telian tai Kotilinjan järjestelmiin edellisen asukkaan jäljiltä. Tällöin tarvitaan asentajan käynti kellarissa talojakomossa. Yksi virheellinen tieto Elisan tai Telian asiakaspalvelusta yleensä annetaan, että kyseinen RJ-45 liitin löytyisi huoneistoista lattian rajasta - näin ei taloytiössämme ole. Se on vain huoneistojakamossa eteisessä.

Huoneiston sisäisen langallisen tietoverkon laajentaminen

Jos asukas haluaa jatkaa langallista tietoverkotusta kaikkiin huoneisiin, on tämä työ ja kustannus osakkeenomistajan vastuulla. Johdotuksien tekeminen vaatii yleensä asentajan työtä. Läpiviennit seinien läpi ja johtojen kotelointi kauniisti edelleen nostavat hintaa. Jos useita huoneita verkotetaan langallisesti tarvitaan eteiseen myös aktiivinen laite, jota kutsutaan kytkimeksi, josta johdotukset tähtimäisesti lähtevät kaikkiin huoneisiin. Langallisen verkotuksen etuna on luotettavuus, tietoturva ja mahdollisuus rakentaa huoneistoonsa erittäin nopea tietoverkko.

WIFI huoneistossa

Sisäverkon voi tehdä helposti langattomasti WIFI-tekniikalla, eikä fyysinen johdotus ole välttämätöntä. Käytännön syistä moni ottaa käyttöön WIFI tukiaseman/routterin, jolloin kannettavalla tietokoneella työskentely ja muut laitteet on mahdollista mihin tahansa huoneistossa. Uusin WIFI-tekniikka on "Mesh WIFI-6" tekniikka, jolla voi laajentaa helposti solumaisesti WIFI verkon koko huoneistoon ilman signaalivoimakkuudeltaan kuolleita alueita. Mesh tekniikassa sijoitetaan huoneistoon 2-3 Mesh tukiasemaa, jotka peittoavat älykkäästi verkottuen koko huoneiston. Allekirjoittaneen kokemuksen mukaan Mesh 6 WIFI toimii niin saumattomasti, että en enää käytännössä harkitse huoneiston sisäisiä työläitä johdotuksia.

Langattoman laajakaistayhteyden voi huoneiston voi huokeastti toteuttaa hankkimalla WIFI tukiaseman/routterin, joka jakaa internetyhteyden huoneiston sisällä langattomasti tietokoneille, älypuhelimille ja viihdelaitteille. Tietokone ottaa tuolloin yhteyden langattomasti WIFI tukiasemaan ja käyttää sitä kautta kiinteää laajakaistayhteyttä. Jokaisessa tietokoneessa on oltava tuki WIFI tekniikalle, mutta nykyään se löytyy kaikista kannettavista tietokoneista ja pöytäkoneisiin WIFI:in saa lisälaitteena USB-portin avulla.

Langattomalla laajakaistalla huoneistossa voi kannettavalla tietokoneella työskennellä eri paikoissa ja tarve myös huoneiston sisäjohdotuksiin poistuu. Tämä hyvä asia, koska johdotuksen toteuttaminen voi olla työlästä vanhassa huoneistossa tai se esteettisesti ei ole toivottu ratkaisu. Muista, että jos teet langattoman WIFI yhteyden kotiisi, suojaa tietoturvasyistä WIFI verkkosi muiden asiattomalta käytöltä. Salaamaton WIFI-verkko on tietoturvauhka.

Sisäverkotus käyttämällä seinän 230V:n sähköjohdotusta

Mikäli haluaa jakaa huoneistoon sisäverkon ilman WIFI verkotusta ja ilman uusien kaapelointien vetämistä, voi kokeilla laitteita, joissa tietoliikenne voidaan ujuttaa kulkemaan pitkin tavallista sähköverkkojohtoja pitkin (seinätöpselit seinässä sähkölaitteille). Verkkokauppa.com:ista voi ostaa laitteita, joissa kahden sähkörasian välille voidaan luoda tietoverkko laittamalla molempiin päihin erityinen päätelaite, joista toinen kytketään routteriin ja toinen verkotettavaan tietokoneeseen.

Hyvää tekniikassa on, että saadaan langallinen yhteys ilman uusia kaapelointeja ja seinien porauksia, mutta yhteyksien nopeudet eivät pääse normaalin Ethernet-verkotuksen tasolle. Mesh WIFI 6 tukiasemat ovat nykyään parempia vaihtoehtoja sähköjohtoihin perustuvaan yhteyksien laajentamiseen.

Laajakaista 4G/5G matkapuhelinverkosta

Huoneistoon voi hankkia laajakaistan myös matkapuhelinverkkoa käyttäen. Tässä vaihtoehdossa tietokoneeseen kytketään yleestä routteri tai mobiiliroutteri. Tässä vaihtoehdossa laajakaistayhteys ei käytä taloyhtiön tietoliikennekaapelointeja vaan tieto kulkee ilmateitse lähimpään matkapuhelinverkon tukiasemaan ympäröivien talojen katoilla. Tässä ratkaisussa on viisasta sijoittaa routteri aina ikkunan läheisyyteen.

Matkapuhelinta voi myös käyttää tietokoneen modeemina puhelimen "hotspot tila". Silloin matkapuhelin yhdistetään lyhyen kantaman langattomalla Bluetooth tai WIFI yhteydellä tietokoneeseen. Tarkista että puhelimen liittymäsopimuksessa on sopiva datapalvelu kytkettynä, jolla tiedonsiirtoa voi käyttää suuria määriä ilman datakattoa tai mikä on suurin yhteysnopeus. Yleensä maksamalle enemmän saa nopeampia yhteyksiä.

Hyvää matkapuhelinverkossa on todellinen langattomuus huoneistossa ja liikkuvuus kodin ulkopuolella jos routteri on mobiili. Matkapuhelinverkkoon tukeutuvan yhteyden nopeus riippuu verkon kuuluvuudesta ja kuormituksesta. Jopa siirtyminen huoneesta toiseen sisäpihan puolelle voi vaikuttaa nopeuteen. Matkapuhelinverkko voi olla taloyhtiössämme läheisten urheilutapahtumien aikaan kuormittunut. Mobiililaajakaistan nopeus voi olla hitaampi Ethernet-pohjaisilla kiinteillä yhteyksillä ja ja tullee eteen vain television katselussa - tosin 5G verkko tarjoaa suuria nopeuksia, ja se on jo hyvä vaihtoehto.

Mitä tulevaisuudessa?

Tulevaisuutta ajatellen taloyhtiön näkökulmasta ovat seuraavat asiat:

 • Taloyhtiön linja on pitää laajakaistojen osalta kilpailu avoimena, ja yhteen palveluntarjoajaan ei olla sitouduttu yli kahdeksi vuodeksi. Asiaa tarkastellaan vuosittain markkinatilanteen ja sopimusten keston mukaisesti.
 • Sekä Kotilinjalla ja Telialla on tiettävästi kapasiteettia ottaa uusia asiakkaita, mutta Elisan kiinteistöliittymän käyttöönotto voi vaikuttaa asiaan
 • Uudemmat 5G yhteydet tarjoavat yleensä riittävää nopeutta mobiililaajakaistaan myös ruuhkaisessa keskustassa
 • Televisiopalvelut laajakaistan avulla ovat nykyaikaa ja liittymistä jonkin operaattorin TV järjestelmään voidaan harkita tulevaisuudessa. Asiasta on oma tietopaketti taloyhtiömme www-sivulla "TV laajakaistan avulla".
 • TV-kanavien lisäämiseen on huoneistossa kolme vaihtoehtoa: laajentaa TV:n katselu maksullisiin digi-TV lähetyksiin (DVB-T/T2), liittyä erillismaksulla taloyhtiön satelliittikanavien välityspalveluun (DVB-S) tai ostaa IP-TV palvelut Telialta/Elisalta tai käyttää suoratoistopalveluja (Netflix, HBO)
 • Taloyhtiö aikanaan investoi korkealuokkaiseen CAT6 yleiskaapelointiin, jossa jopa 1Gbps nopeus on mahdollinen sisäverkossa. Taloyhtiömme on valmis tulevaisuuden kehitykseen eikä laajakaistayhteyksien nopeus tule olemaan johdotuksia osalta pullonkaula.

Päivitetty 17.3.2024