Pesutupa ja kuivaustilat

Taloyhtiössä on pesutupa, jossa on pesukone ja mankeli. Naapuritaloyhtiö 9:n asukkaat saavat käyttää pesutupaa käyttökorvausta vastaan (a vastaavasti meidän taloyhtiön asukkaat voivat varata maksullise saunavuoron naapuritalosta.

 • Pesutupaa saa käyttää ma-la kello 7:00 - 21:00 ja su 10:00 - 21:00

Mattojen pesu on sallittu vain pesutuvan lattialla. Painepesuria ei saa käyttää, eikä mattoja saa pestä pesukoneessa. Mattojen kuivaus ei ole sallittua kuivaushuoneessa eikä ullakolla hajuhaittojen ja valuvan veden takia.

Pesutuvan käyttökorvaus

Pesutuvan käyttökorvauksessa siirryttiin vuonna 2011 järjestelyyn, jossa maksu tapahtuu joko yhden vuoden tai puolen vuoden jaksoissa.

Käyttökorvauksen maksamalla saa avaimen, jolla voi käyttää rajoituksetta pesutuvan laitteita ja kuivaushuonetta maksetun ajan. Maksut ovat 40€/vuosi tai 25€/6kk.

Luvaton käyttö on estetty niin, että pesukoneen päävirtakytkin on sijoitettu lukolliseen peltikaappiin. Pesutupa-avaimella voi sen avata pesukoneeseen sähköt pyykinpesun ajaksi. Kun pyykki on pesty, tulee samasta virtakytkimestä katkaista pesukoneen sähköt ja lukita kaappi. Vastaavaa estoa ei ole mankelissa eikä koneellisessa kuivaushuoneessa ja niitä voi käyttää ilman pesutupamaksua.

Lunastettu avain ja käyttöoikeus on huoneistokohtainen, eikä avainta saa luovuttaa toiselle tai myydä eteenpäin. Avain tulee palauttaa taloyhtiön hallinnolle, jos lopettaa pesutupamaksujen maksamisen.

Pesutuvasta löydät ohjeet pyykinpesusta, mutta alla ovat pääkohdat:

 • Maksa taloyhtiölle tilille vuosi/puolivuosittainen maksu pesutuvan käytöstä ja lunasta pesutupa-avain
 • Varaa aika pesukoneen tai kuivaushuoneen käyttöön pesutuvan varauskirjoista. Mankeliin ei ole varauskirjaa.
 • Avaa pesukoneen virtakytkimen kaappi saadaksesi pesukoneeseen sähköt pyykinpesua varten
 • Lukitse kaappi pyykinpesun loputtua

Pesukoneen ja mankelin käyttöohjeet

Pyykinpesukoneen käyttöohjeen löydät täältä pdf-muodossa. Mankelin käyttöohjeen löydät täältä pdf-muodossa. Lyhyet ohjeet löydät tulostettuna pesutuvasta.

Pesukoneen käyttö lyhyesti

 • Laita pesukoneeseen virta lukollisesta peltikaapista sijaitsevasta sähkökytkimestä
 • Avaa seinässä olevat kaksi pesukoneen takana olevaa vesihanaa. Venttiilit ovat auki silloin, kun niiden kahvat ovat katosta alaspäin tulevien vesiputkien kanssa samansuuntaisia
 • Lisää pyykki ja sulje täyttöluukku
 • Lisää pesuaine pesukoneen päällä olevasta luukusta pesuainesäiliöön
 • Valise linkousnopeus kiertokytkimestä
 • Valitse lämpötila/pesuohjelma toisesta kiertokytkimestä
 • Käynnistä pesukone vihreästä painonapista ohjaustaulussa
 • Normaali pyykinpesuohjelma kestää noin tunnin

Kuivaushuone

Kuivaushuoneessa on ilmaa lämmittävä puhallin, joka nostaa huoneen 35C:n lämpötilaan. Puhaltimen ohjausjärjestelmä tarkkailee huoneilman kosteutta ja pysäyttää puhaltimen pyykin kuivuttua. Jotta puhaltimen ohjaus toimii oikein, kuivaushuoneen ikkunat ja ovet on pidettävä kiinni kuivauksen ajan. Puhallin on myös ajastettu ja koneellinen kuivaus on mahdollista vain kello 8:00 - 22:00 välisenä aikana. Puhallin sammuu viimeistään neljän tunnin kuluttua käynnistymisestä, ellei se kosteuden ohjaamana ole jo sammunut. Pesutuvassa on myös ilman poistopuhallin, joka johtaa kostean ilman ulos seinän läpi tehostaen kuivumista.

VAROITUS: Pyykkinarut ovat vain 1.8m:n korkeudella ja ne voivat yllättää, jos kuivaushuoneeseen saapuu pihalta suoraan toisesta ulko-ovesta. Turvallisuussyistä on suositeltavaa saapua kuivaushuoneeseen vain pesutuvan välioven kautta.

Pyykin kuivaaminen

 • Käynnistä puhallin painamalla etuseinässä olevaa painiketta viisi sekuntia (katso tämä ohje). Puhaltimen voi sammuttaa samasta painikkeesta.
 • Painiketta tulee painaa uudestaan, jos kesken kuivauksen lisää naruille uutta märkää pyykkiä. Tämä estää puhaltimen sammumisen liian aikaisin.
 • Sijoita paksuimmat pyykit puhaltimen eteen ja muu pyykki kauemmas puhaltimesta.
 • Kuivausnarut ovat tuplanaruja ja laskosta pyykki molempien narujen yli, ilmavirta nopeuttaa kuivumista.
 • Lakanat ja ohut pyykki kuivuu kahdessa tunnissa, mutta paksu ja märkä pyykki vie kolme tuntia. Mikäli kuivauksen kestäessä tilaan tuodaan lisää märkää pyykkiä kuivausaika voi venyä neljään tai viiteen tuntiin.
 • Puhaltimessa on takaseinässä pölyä keräävä suodatin, joka on harjattava viikoittain puhtaaksi. Suodatinkankaan näkee kurkistamalla kuivaajan taakse seinän puolelta. Kuivaajassa roikkuu narusta pieni harja, jolla on tarkoitus harjata suodattimeen tarttunut pöly lattialle.
 • Kuivaushuoneen ilmanvaihto kello 22:00-08:00 välisenä aikana on huono, eikä pyykki käytännössä kuivu hyvin öisin

Kuivaushuoneen käyttömaksu ja varausvuorot

Kuivaamisesta ei tarvitse maksaa ja kuivaushuonetta voi käyttää myös omalla pesukoneella pestyn pyykin kuivaukseen.

Kuivaushuoneen varaamiseen on pesutuvassa varauskirja, josta voi varata ajan pyykin kuivaamiseksi. Pesutuvan kaikki 10 narua on numeroitu, ja varaus tulee kohdistaa vain niihin naruihin jotka tulevat käyttöön. Näin voidaan parantaa kuivaushuoneen käyttöastetta.

Kuiva pyykki tulee korjata pois varausvuoron päättyessä. Unohduksen sattuessa, voi pyykin laittaa kuivaushuoneessa oleviin koreihin.

Muut pyykinkuivaustilat

Taloyhtiössä on sekä A-portaan, että B-portaan puolella ullakolla lämmittämättömät kuivaustilat, jotka kesäisin ja keväisin toimivat hyvin. Talvisin ja syksyisin kuivuminen on hitaampaa. Pihalla on myös pyykinkuivausteline kesäistä käyttöä varten.

Päivitetty 14.6.2021.