Ovipuhelinjärjestelmä

Taloyhtiössämme on ovipuhelin, jossa jokaiseen huoneistoon on ääniyhteys, jonka avulla voi tarkistaa sisään pyrkivän henkilöyden. Huoneistosta voi painonapilla avata ulko-oven. Joissakin huoneistoissa on kuvallinen ovipuhelin, jotka järjestelmän käyttöönoton yhteydessä maksoivat huoneistokohtaisen lisähinnan kuvallisesta yhteydestä. Jälkiasennuksena niitä ei ole tehty.

Järjestelmä on päällä 24h/7 vuorokaudessa, ja jos haluaa välttyä herätyksiltä, voi ovipuhelimesta vaientaa hälytysäänen. Ovisummerijärjestelmä ei salli rappusyvennyksen äänen ja kuvan tarkkailua, ellei joku ole painanut summerinappia hieman aikaisemmin.

Ovipuhelimien käyttöohjeet

Perusmallisen ovipuhelimen käyttöohje löytyy tästä ja kuvallisen ovipuhelimen käyttöohjeeseen löytyvät sähköisesti. Käyttöohjeissa mainitut erikoiset toiminnat porrasvalojen sytyttämiseksi, kameran ohjaus ja päällekytkentä eivät ole käytössä.

Ovipuhelimen hälytysäänen voimakkuutta voi säätää kuvallisissa malleissa äänenvoimakkuussäädintä pyörittämällä. Kuvattomassa puhelimessa on erityinen nappi, jota painelemalla voi valita erilaisia voimakkuustasija hälytysääneen. Tarkista ensin hälytysäänen voimakkuuden säätö, jos epäilet ovipuhelimen toimimattomuutta huoneistossasi.

Älä kytke ovipuhelinta irti järjestelmästä!

Huoneiston remontissa on huomattava, että ovisummerijärjestelmä on tekniikaltaan mutkikkaampi kuin perinteiset ovipuhelimet. Järjestelmä on "väyläpohjainen", tarkoittaen että kaikki huoneistojen päätelaitteet ovat teknisesti yhden tietoväylän/johdotuksen varassa. Tekniikka tulee esille asukkaille vikatilanteissa, jolloin useammat puhelimet voivat mykistyä kerralla tai painonappikutsut voivat harhautua vääriin huoneistoihin, jos joku on irroittanut oman ovipuhelimensa järjestelmästä.

Omatoiminen laitteen irroittaminen ja takaisinkytkeminen ei välttämättä palauta ovipuhelinta toimivaan tilaan. Ovipuhelinijärjestelmän päätelaitteiden sähköinen irroitus kaapeloinneistaan tai puhelimen asetusten muuttaminen voi häiritä koko järjestelmän toimintaa. On tapauksia, joissa ovipuhelimen irroitus on oikosulkenut johtoja ja lopputuloksena on ollut koko järjestelmän toiminnan häiriintyminen. Vian selvitykseen kuluu silloin ammatimiesten aikaa ja rahaa taloyhtiöltä. Ennen ovipuhelimen kytkemistä irti - ota aina yhteys talon hallintoon häiriöiden välttämiseksi!

Päivitetty 12.6.2021