************

Tätä sivua on päivitetty: 29.11.2013

Sivu on avattu alunperin: 13.7.2013

HUOMIO: TÄMÄ SIVU ON TOISTAISEKSI OSIN TYÖN ALLA.

Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.

OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

************

1. JOHDANTO

1.1 MIKÄ ON M-PTS?

M-PTS on yleinen selostus siitä, mitä tavoitteita taloyhtiöllä on märkätilojen laadun säilyttämisen, tai muuttamisen, osalta pitkällätähtäimellä, sekä minkälaisia keinoja taloyhtiö on suunnittellut käyttävänsä kyseisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Toisin kuin M-PTO, ja M-VKO, M-PTS ei ole korjausohjelma ja talousarvio joka määräisi taloyhtiön toimimaan tietyllä tavoin, esim suorittamaan tiettyjä korjauksia.

1.2 ONKO M-PTS VÄLTTÄMÄTÖN?

Ei ole. Laki ei sellaista tiettävästi vaadi. On myös mahdollista, että taloyhtiö pärjäisi hyvin pelkästään kph-kortilla ja VKO:illa.

1.3 MITÄ HYÖTYÄ M-PTS:STA VOI OLLA JA MILLOIN TALOYHTIÖ VOISI SITÄ ERITYISESTI TARVITA?

Taloyhtiölle saattaa olla hyötyä M-PTS:sta esimerkiksi:

  • mikäli taloyhtiö ajautuisi tilanteeseen, jossa lukuisia (esim. 10 tai yli) märkätiloja lähenee kohti käyttöikänsä loppua, esim. 5-10 vuoden sisällä. Tällaisessa tilanteessa M-PTS toimisi kyseisten märkätilojen korjaussuunnittelun erityisvälineenä, ja tarjoaisi keinon ennakoida hyvissäajoin tulevaa märkätilojen ´korjausruuhkaa´.
  • mikäli halutaan kiteyttää taloyhtiön näkemys/visio siitä mikä on "talon tapa" märkätilojen taloyhtiölähtöisessä korjaamisessa
  • mikäli halutaan suunnitelmallisesti johtaa taloyhtiön märkätilojen korjaamista pitkällä tähtäimellä
  • mikäli halutaan toimia pitkällätähtäimellä suunnitelmallisesti märkätilojen korjauskulujen ennakoimiseksi
  • mikäli halutaan varmistaa, että taloyhtiön märkätilojen laatu vastaa "tämän päivän yleistä asumisen tasoa" pitkällä tähtäimellä, eikä ainakaan jää kohtuuttomasti sen tason jälkeen

1.4 MITÄ MÄRKÄTILOJEN TALOYHTIÖLÄHTÖISEN KUNNOSSAPIDON PITKÄNTÄHTÄIMEN KUNNOSSAPITOSUUNNITELMASSA TULISI YLEISESTI OLLA?

  1. Märkätilojen taloyhtiölähtöisen pitkäntähtäimen kunnossapidon yleiset tavoitteet: tämä vastaa kaikkein yleisimmällä tasolla kysymykseen "mitä laatutasoa pitkällätähäimellä tavoitellaan märkätilojen kunnossapidossa. Vaihtoehdot arveltavasti ovat: a) olemassaolevan taloyhtiön yleisen ja yhtäläisen laatutason säilyttäminen, b) ko. laatutason selkeä parantaminen, c) ko. laatutason selkä huonontaminen. Vaihtoehto a) on voimassa, jollei yhtiökokous päätä korvata sitä esim. b) tai c) vaihtoehdolla. (Yhtiöjärjestystä ehkä pitää muuttaa/päivittää samalla, jos yhtiökokous päättää olennaisesti muuttaa laatutasoa.)
  2. Märkätilojen taloyhtiölähtöisen kunnossapidon yleiset periaatteet, sisältäen periaatteet taloyhtiölähtöisistä märkätilojen huoltotoimista, kunto- ja korjaustarvekartoitusten suorittamisesta, taloyhtiölähtöisestä märkätilojen korjaussuunnitelusta ja korjaamisesta sekä korjausvalvonnasta, sekä lisäksi periaatteet osakaslähtöisistä märkätilojen huollon ja kunnossapidon ohjeistamisesta, sekä osakaslähtöisten märkätilakorjausten kulujen mahdollisista taloyhtiöhyvityksestä (moni tässä listassa mainituista asioista on määritelty taloyhtiön kph-kortissa)
  3. Märkätilojen taloyhtiölähtöisen kunnossapidon pitkäntähtäimen (5-10v) ohjelma "M-PTO"
  4. Ohjeet märkätilojen taloyhtiölähtöisen kunnossapidon vuosikunnossapito-ohjelmien "M-VKO" ja -talousarvioiden laatimiseksi
  5. Ohjeet M-PTS:n, sekä sen osana olevien asiakirjojen kuten M-PTO:n ja kph-kortin päivittämisestä.

1.5 M-PTS:N LAATIMISEN AJANKOHTA

Viimeistään päättyvän pitkäntähtäimen kauden lopussa, tai uuden pitkäntähtäimen alussa tammi-maaliskuussa, niin, että märkätilojen M-PTS kustannusarvioineen ja rahoitusvaihtoehtoineen voidaan esittää ja vahvistaa hallituksessa ennen alkavan uuden pitkäntähtäimen jakson ensimmäisen tilikauden kevään varsinaisesta yhtiökokousta.

1.6 KUKA LAATII?

Hallitus, ja tarvittaessa yhtiökokous, päättävät kuka laatii M-PTS:n.

Mahdollisia M-PTS:n laatimisen tahoja ovat:

  • tekninen isännöitsijä (pystyykö, riittääkö aika?)
  • joku muu asiantuntija
  • isännöitsijä (riittääkö aika ja/tai asiantuntemus?)
  • taloyhtiön hallitus (riittääkö resurssit: aika ja asiantuntemus?)
  • edellämainitut yhdessä

1.7 MISTÄ OTTAA JOHTOA M-PTS:N LAATIMISELLE?

Esimerkiksi seuraavista lähteistä:

2. LUONNOS M-PTS:N YLEISEKSI SISÄLLÖKSI JA LAATIMISEN TYÖJÄRJESTYKSEKSI

2.1 TALOYHTIÖN YLEISET LAATUTAVOITTEET MÄRKÄTILOJEN KUNNOSSAPIDOSSA PITKÄLLÄTÄHTÄIMELLÄ

2.1.1 MÄRKÄTILOJEN (TALOYHTIÖN) YLEISEN JA YHTÄLÄISEN RAKENNUSTEKNISEN JA ASUINTILA-LAATUTASON TAVOITTEET PITKÄLLÄTÄHTÄIMELLÄ

2.1.2 MÄRKÄTILOJEN KUNNOSSAPITO-TOIMINNAN LAADUN TAVOITTEET PITKÄLLÄTÄHTÄIMELLÄ

2.1.2.1 MÄRKÄTILOJEN TALOYHTIÖLÄHTÖISEN KUNNOSSAPITO-TOIMINNAN LAADUN TAVOITTEET PITKÄLLÄTÄHTÄIMELLÄ

2.1.2.2 MÄRKÄTILOJEN OSAKASLÄHTÖISEN KUNNOSSAPIDON TALOYHTIÖLÄHTÖISEN TUKEMISEN LAADUN TAVOITTEET PITKÄLLÄTÄHTÄIMELLÄ

2.1.2.2.1 TALOYHTIÖLÄHTÖISEN MÄRKÄTILOJEN ASUKAS-KÄYTÖN OHJEISTAMISEN LAADUN TAVOITTEET PITKÄLLÄTÄHTÄIMELLÄ

2.1.2.2.2 TALOYHTIÖLÄHTÖISEN MÄRKÄTILOJEN OSAKASLÄHTÖISEN KORJAAMISEN JA MUUTOSTÖIDEN OHJEISTAMISEN, VALVONNAN JA KUSTANNUSTEN JAON (JYVITTÄMINEN JA HYVITTÄMINEN) TAVOITTEET PITKÄLLÄTÄHTÄIMELLÄ

2.2 MÄRKÄTILOJEN TALOYHTIÖLÄHTÖISEN HUOLLON-/PAIKKAKORJAAMISEN TAVOITTEET (ELI SUUNNITELMA) KYSEISELLÄ PITKÄNTÄHTÄIMEN JAKSOLLA

LAATIMISEN SISÄLTÖ JA VAIHEET

Päivitetään märkätilojen pitkäntähtäimen huolto-/paikkakorjautarvelista:

  • huolto-/paikkakorjaustoimien kiireysjärjestyksen päivittäminen
  • kiirellisesti huolto-/paikkakorjattavien korjaussisältöjen alustava määrittäminen/päivittäminen

Laaditaan märkätilojen pitkäntähtäimen vuosihuolto-/paikkakorjausaikautaulu-suunnitelma, sekä -kustannusarvio, jos odotettavissa kalliita huolto-/paikkakorjaustoimia.

LAATIMISEN AJANKOHTA

Viimeistään päättyvän pitkäntähtäimen kauden lopussa, tai uuden pitkäntähtäimen alussa tammi-maaliskuussa, niin, että märkätilojen M-PTS kustannusarvioineen ja rahoitusvaihtoehtoineen voidaan esittää ja vahvistaa hallituksessa ennen alkavan uuden pitkäntähtäimen jakson ensimmäisen tilikauden kevään varsinaisesta yhtiökokousta.

KUKA LAATII?

Edellä kuvatut asiat voi laatia tekninen isännöitsijä, isännöitsijä, tai kokonaan taloyhtiön ulkopuolinen asiantuntija, ellei hallitus laadi.

2.3 MÄRKÄTILOJEN TALOYHTIÖLÄHTÖISEN PERUSKORJAAMISEN TAVOITTEET (ELI SUUNNITELMA) KYSEISELLÄ PITKÄNTÄHTÄIMEN JAKSOLLA

LAATIMISEN SISÄLTÖ/VAIHEET

Päivitetään märkätilojen peruskorjaamisen (eli kokonaan uusittavien märkätilojen) tarvelista ajatellen pitkäätähtäintä (5-10v):

  • peruskorjausten kiireysjärjestyksen päivittäminen
  • kiirellisesti peruskorjattavien korjaussisältöjen alustava määrittäminen/päivittäminen

Laaditaan pitkällätähtäimellä peruskorjattaville märkätiloille korjausaikautaulu-suunnitelma, sekä alustava peruskorjaus-kustannusarvio.

LAATIMISEN AJANKOHTA

Kuten kohdassa 2.

KUKA LAATII

Kuten kohdassa 2.

3. LUONNOS TALOYTIÖLÄHTÖISEN KUNNOSSAPIDON PITKÄNTÄHTÄIMEN SUUNNITELMAKSI KAUDELLE 2014-2019/2020