PAIKOITUSALUEEN ALATASON KATTAMATTOMAN ALUEEN SADE- JA LUMEN-/JÄÄNSULAMIS-VESIEN POISJOHTAMISEN PARANTAMINEN ESIM. VIEMÄRÖIMÄLLÄ, IMEYTYSKAIVOILLA, TMS., JA / TAI ERITYISHUOLTOTOIMILLA

Tätä sivua on päivitetty: 10.7.2013 klo 18

Sivu on avattu alunperin: 22.2.2013

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.

OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

************************************************************************************************

1. ASIANHOIDON TILANNEKUVA

1.1 ASIAA KOSKEVAT PÄÄTÖKSET JA HUOMATTAVAT KESKUSTELUT

Tilannekuva:

  • varsinaisia yhtiökokouspäätöksiä ei asiasta olla tehty
  • hallituksessa on päätetty alustavasti selvittää korjaustarvetta, sekä mahdollisia korjaustapavaihtoehtoja
  • erityisiä päätöksiä ei olla tehty siitä, miten ja kuka seuraa, eritysiesti pitkällä tähtäimellä, paikoitusalueen alatason kattamattomalle alueelle kertyvien vesien poistoa ja mahdollisen jääkentän muodostumista esim. keväällä yöpakkasten vaikutuksesta. Myös siitä ei olla päätetty, että tulisiko alaparkkialueen käyttöä rajoittaa silloin kun on olemassa vaara mittavien lammikoiden tai jääkentän muodostumisesta.
  • hallitus päätti 11/2013 kokouksessa, että alaparkkialueen kattamattoman alueen sade- ja sulamisvesien poiston tehostaminen ratkaistaan erityishuoltotoimin, ja että sitä varten laaditaan erityishuoltosuunnitelma.

PÄÄTÖKSENTEON LAAJEMPI KUVAUS

ENNEN 2012

Hallituksessa on vuosina 2007-2012 ollut pöytäkirjan ulkopuolella sellaista puhetta, että edellinen isännöitsijä tai joku osakas oli selvitellyt mahdollisia korjaustapavaihtoehtoja alaparkkialueen vesikertymien poisjohtamisen parantamiseksi, ja saanut Vantaan kaupungin rakennusviranomaiselta tietää, että kaupunki alustavasti suunnittelee, jonkinlaisen sade-/hulevesiverkon rakentamista alueelle, johon taloyhtiö voisi johtaa paikoitusaslueelle kertyviä sade- ja sulamisvesiä.

Näissä aikaisemmissa hallituskeskusteluissa on tiettävästi muodostunut näkemys, että varsinaisena korjaustapavaihtoehtona olisi paikoitusalueen sade- ja sulamisvesien poisjohtaminen kaupungin sadevesiviemäriverkkoon, jonka kaupunki joskus tulevaisuudessa rakentaa.

Vuotta 2012 edeltävät hallituspääkset asian osalta ovat olleet sen luontoiset, että on päätetty jäädä odottamaan Vantaan kaupungin hule-/sadevesiverkon valmistumista.

HALLITUSKESKUSTELUT JA PÄÄTÖKSENTEKO TILIKAUDELLA 2012-2013

Paikoitustason peruskorjaushankkeen pääasiallisen urakkavaiheen yhteydessä, alustavasti kevät-kesällä 2012, sekä myöhemmin syksyllä ja talvella 2012-2013, taloyhtiön hallitus on yhdessä isännöitsijän ja teknisenisännöitsijän kanssa selvittänyt alustavasti, mitä väliaikaisia korjaustapavaihtoehtoja olisi, jotta alatason sade- ja sulamisvesien poisjohtamista voitaisiin tehostaa, mikäli niiden poistumisessa ilmenee kohtuutonta ongelmaa, tai esim. varotoimena ennakoimattomille äkillisille suurille vesikertymille.

Tällöin järkevimpänä, ja melko vähin kustannuksin todennäköisesti toteutettavina väliaikaisina korjaustapavaihtoehtoina nähtiin seuraavat:

  1. sadevesien maahanimeytymiskaivojen, esim. "kivipesien", rakentaminen alatason maahan, niihin kohtiin, joihin ylätason sadevesiviemäriputket päättyvät, ja/tai ko. paikoitusalueen laidoille
  2. alatason asfaltin kouruttaminen, sekä mahdollinen kallistusten muokkaaminen, siten, että sadevedet tältä alueelta valuvat tehokkaamin ko. alueen laitamille

Kesällä 2012, paikoitustason peruskorjaushankkeen työmaakokoukset, ja myöhemmin hallitus päättivät, että vesienpoistoa ei nyt tehdosteta toistaiseksi, vaan tilannetta seurataan, ja siihen palataan jos erityistä ongelmaa ilmenee.

Avointa keskustelua asiasta jatkettiin hallituksessa syksystä 2012 aina tammikuulle 2013. Lisäksi hallituksen puheenjohtaja kaudella 2012 oli ilmoittanut hallitukselle tiedustelleensa syksyllä 2012 Vantaan Kaupungin rakennusvirastolta alustavaa ajankohta-arviota kaupungin sadevesiviermäriverkon valmistumisesta alueelle, ja saanut vastauksen, että asiasta ei ole tehty lopullisia päätöksiä, ja että tilannekuva asian osalta voi seljetä aikaisintaan kun taloyhtiön tontin naapuritontilla suoritettavat mittavat Vaskipuisto-uudisrakentamiset käynnistyvät tai tulevat valmiiksi. 2012 hallitus totesi näiden tietojen pohjalta, että sen arvioiminen suunnitteleeko, rakentaako, ja milloin, kaupunki joskus sadevesiverkkoa alueelle on todella vaikeaa. Asiasta kuitenkin todettiin hallituksessa seuraavaa:

  • mikäli tällainen verkko joskus rakennetaan, taloyhtiö voi siihen todennäköisesti liittyä, ja tällöin sadevesien poisjohtaminen tulee lopullisesti ratkaistua.
  • asiaan kannattaa palata kun taloyhtiön naapuritontin, Vaskipuisto, mittava uudisrakentaminen käynnistyy, tai on tullut valmiiksi

Taloyhtiön tekninen isännöitsijä oli myös tiedustellut Vantaan kaupungilta kantaa asiaan, ja saanut kaupungin suunnitteluinsinööriltä 13.12.2012 seuraavan viestin:

  • "Hei, tällä hetkellä lähin hulevesiviemäri tullaan rakentamaan tulevan Pohjois-Kaarelan raitin alle. Kyseiseen viemäriin ei pysty liittymään Vanhan Kaarelantien kaakkoispuolelta. Ohessa tarkempi suunnitelmakartta alueesta. Joskus tulevaisuudessa Vanha Kaarelantie tullaan perusparantamaan ja siinä yhteydessä rakennetaan kadun kuivatusta palveleva hulevesiviemäri myös kyseisen tontin kohdalle. Perusparantamisesta ei ole vielä olemassa rakennussuunnitelmaa eikä rakentamisajankohtaa ole päätetty."

Taloyhtiön hallitus myös käsitteli asiaa tammikuussa 2013, ja päätti, että taloyhtiö palaa asiaan:

  • mikäli ilmenee erityistä tarvetta parantaa paikoitusalueen alatason kattamattomalle alueelle kertyvien vesien poisjohtamista (esim. ilmenee sade- ja/tai lumen-/jäänsulamisvesien kasaantumisongelmaa), ja
  • viimeistään silloin jos Vantaan Kaupunki rakentaa alueelle sade-/hulevesien viemäröintiverkon, johon taloyhtiö voisi liittää viemäriyhteen paikoitustason vesien poistamiseksi

2.4.2013 varsinainen yhtiökokous: asiasta ja sen seurannan tarpeesta oli avointa keskustelua yhtiökokouksessa, esityslistan kohdassa "muut asiat". Varsinaisia päätöksiä ei kuitenkaan tehty, eikä olisi voitukaan tehdä, koska tässä esityslistan kohdassa voidaan ainoastaan keskustella.

4.4.2013 oli hallituksen puheenjohtajalle jätetty osakkaan toimesta vikailmoitus, jonka sisältö on, että

  • paikoitusalueen alakannen ulko-osalla on havaittu merkittävää jääkentän muodostumista, ilmiön taustalla lähinnä lumien sulaminen ko. alueella ja yhdistyneenä yläkannen lumien sulamisvesien päätymiseen tälle alatason alueelle, ja edellä mainitut yhdistyneenä yöpakkasten vaikutukseen
  • ko. jääkentän muodostumista ja sulamista tulisi seurata
  • ko. jääkenttää tulisi hiekoittaa ja siitä ehkä pitäisi varoittaa niitä joilla on parkkipaikka kyseisellä alueella
  • tulisi varautua jotenkin siihenkin, että sulamisvesiä, jos niitä kertyy kohtuuttomasti, pitäisi poistaa tältä alueelta
  • ko. ilmoittaja oli ilmoittanut asiasta huoltomiehelle
  • viesti sisälsi myös ehdotuksen, että uuden hallituksen kannattaisi pohtia, tulisiko edellisen hallituksen päätös - joka oli lykätä alatason sadevesien poisjohtamisen parantamista (esim. asentamalla sadevesien imeytyskaivot) - pyörtää, ja yrittää Vantaan katurakennuksen kanssa keskustella, voitaisiinko alatasolle kuitenkin rakentaa imeytyskaivo, vaikka poikkeusluvalla, ja väliaikaisratkaisuna, koska siellä ei nyt ole hulevesiviemäriäkään?
  • viesti sisälsi myös ehdotuksen, että olisi hyvä, jos kaupungin rakennusteknikko/insinööri näkisi ko. alueen "tällaisena "jääkenttänä""

Hallituksen puheenjohtaja kuittasi viestin vastaanotetuksi, ja pyysi viestin jättäjää ottamaan ko. alueesta kuvia, sitä varten, että asian käsittely sujuisi helpommin, mikäli hallitus päättäisi pyörtää edellisen hallituksen päätöksen, ja aloittaa korjaussuunnittelun ongelman korjaamiseksi.

Kyseisen vikailmoituksen ja hallituksen puheenjohtajan vastausviestin sai myös tekninen isännöitsijä, joka ilmoitti käyvänsä (ja myöhemmin vahvisti käyneensä) katsomassa tilanteen paikanpäällä.

3.6.2013 hallituksen kokous otti asian käsiteltäväksi ja päätti, että tekninen isännöitsijä selvittää kaupungilta voiko taloyhtiö tehdä alaparkkipaikalle esim. väliaikaisia imeytyskaivoja. (Katso 2.2.1 VÄLIAIKAISKORJAUSTEN KORJAUSTAPAVAIHTOEHDOT (1.) KEVYT KORJAUSTAPA: KIVIPESÄT.)

2. KORJAUSTARVESELVITTELY JA KORJAUSTAPAVAIHTOEHDOT

2.1 ASIAN HUOMATTAVAT RAKENNUSTEKNISET- JA KORJAUSTARVE-SEIKAT:

Paikoitustason ylätasolta johdetaan sadevesiviemäreitä pitkin alatasolle, sen kattamattomalle alueelle, suurin osa ylätason sade- ja sulamisvesistä. Lisäksi tällaisa vesiä kertyy alatasolle sille alueelle, joka ei ole katettu, suoraan kun taivaalta sataa, sekä ko. alueen penkereiden lumien ja jäiden sulaessa.

Tälle alatason kattamattomalle alueelle kertyneiden vesien edelleen johtaminen tapahtuu lähinnä alatason maanpinnan kallistuksilla ja asfalttiin tehdyillä kouruilla, tarkoituksena saattaa vedet imeytymään kyseisen alueen penkereiden/laitamien maahan.

Tämä ratkaisu vesien poistosta alatason penkereiden/laitamien maahan imeyttämällä on taloyhtiön alkuperäinen ratkaisu, ja sillä on jokseenkin pärjätty tähän asti, ilman että tiettävästi olisi aiheutettu kohtuutonta haittaa millekkään ja kenellekään.

Kuitenkin, tiedossa on ollut, että:

  • kyseinen vesien poiston toteutusratkaisu ei ole kovin kehittynyt eikä tehokas, minkä tuloksena kyseinen alatason kattamaton maapinta saattaa lammikoitua, ja että
  • vesien lammikoituminen saattaa muodostua kohtuuttomaksi, esim. rankkasateiden aikana, tai keväisin lumien ja jäiden sulaessa
  • yöpakkasten aikaan, erityisesti keväällä kun päiväsaikaan lumet ja jäät sulavat, kyseisellä alatason kattamattomalla alueella voi ilmetä merkittävää jääkentän muodostumista
  • ko. alueen vesien poistoa, jääkentän muodostumista, tms., tulee jokatapauksessa seurata, ja
  • taloyhtiön tulisi jollain tavoin valmistella mahdollisia väliaikaisia korjausratkaisuja, mikäli kyseisen alueen vesien poistossa ilmenee kohtuutonta haittaa
  • vesien johtaminen pois taloyhtiön tontilta, on arveltavasti rakennusluvan varainen asia, ja ko. luvan haku edellyttää asianmukaista korjaussuunnittelua ja lupahakemuksen laatimista

2.2 KORJAUSTAPAVAIHTOEHDOT

2.2.1 VÄLIAIKAISKORJAUSTEN KORJAUSTAPAVAIHTOEHDOT

(1.) KEVYT KORJAUSTAPA: KIVIPESÄT

Teknisen isännöitsijän viesti 1.7.2013:

  • "Kivipesiä voidaan mahdollisesti tehdä, mutta ne tulee sijoittaa autokannen reunoille. Kivipesistä ei välttämättä ole haettua hyötyä mikäli ne esim. keväällä veden tulviessa jäätyvät kiinni. Lisäksi maaperä tulee tutkia pohjatutkimuksella voidaanko kivipesiä edes tehdä, eli onko maa imeytyskelpoista. Mikäli maa on pelkkää savea, ei kivipesiä voida edes tehdä. Kivipesiä suunniteltaessa tulee ottaa myös huomioon, että kivipesät aiheuttavat talviaikaan mittavaa routimista, jonka johdosta niitä ei voidakaan sijoittaa keskelle parkkialuetta."

(2.) RASKAAMPI- JA KALLIIMPI KORJAUSTAPA: HULEVESIVIEMÄRIYHTEYDEN RAKENTAMINEN NAAPURITONTIN HULEVESIVIEMÄRIIN

Teknisen isännöitsijän viesti 1.7.2013:

  • "Parkkipaikan alataso voidaan kaivaa auki ja vetää viereisen tontin hulevesikaivolle yhteys. Tällöin parkkipaikan alatasolle pitäisi rakentaa pumppaamo. Kokonaiskustannukset urakalle menevät varmaan jonkin verran 10 000 euron ylikin jo, eli mielestäni ehkä turhan massiivinen urakka tähän tilanteeseen. " (Asiaa koskevien urakkatarjousten pyytäminen... ) "Vaatisi suunnitelmien teettämistä jonka pohjalta voitaisiin pyytää tarjouksia. Suunnitelmat maksavat taas jonkin verran 500-1000e sis. alv??"

(3.) MUU VÄLIAIKAINEN KORJAUSTAPA, MIKÄ?

Onko olemassa muita vakavasti otettavia väliaikaisia korjaustapavaihtoehtoja, mitä?

  • Alatason maanpinnan asfaltin kouruttaminen ja / tai kallistusten muokkaaminen(?)
  • paikoitustason ylätasolta johtavien sadevesiviemäriputkien, tai osan niistä, muuttaminen siten, että johtavat vedet alaparkkialueen ulkopuolisille laidoille (onko teknisesti mahdollista toteuttaa?)

(4.) VAIHTOEHTO, ETTÄ EI TEHDÄ MITÄÄN VÄLIAIKAISIA KORJAUKSIA VAAN SEURATAAN TILANNETTA, TEHOSTETAAN ALUEEN HUOLTOA JA OTETAAN RISKI

Kyseisen vaihtoehdon tiedot löytyvät otsikon takaa avautuvasta linkistä. Taloyhtiön hallitus on 11/2013 kokouksessa päättänyt hyväksyä tämän vaihtoehdon asian hoidon ratkaisuksi.

PYYNTÖ ALATASON VESIEN KERTYMISEN SEURAAMISESTA

Niitä, joilla on käytössään parkkipaikka alatasolla, erityisesti kattamattomalla alueella, pyydetään seuraamaan sadevesien kertymistä ja poisjohtumista, ja mikäli tässä ilmenee (toistuvasti) erityisiä puutteita, ilmoittamaan niistä huoltomiehelle tai tekniselle isännöitsijälle (tai isännöitsijälle).

Siltä osin kuin asia koskee huoltoyritystä ja taloyhtiön teknistä isännöitsijää, isännöitsijää, sekä hallituksen jäseniä, pyydetään myös seuraamaan tilannetta aktiivisesti.