RADONKORJAUSTEN SUUNNITTELU- JA TOTEUTUSVAIHE II

Tätä sivua on päivitetty: 29.3.2013

Tämä sivu on avattu: 29.2.2013

Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.

OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

**************************************

PÄÄTÖKSENTEON TILANNEKUVA

Asiasta ei ole tehty yhtiökokouspäätöksiä, eikä myöskään hallituksen päätöksiä. Hallitus voi palata asiaan kun radonmittausten II-vaihe on suoritettu. Ajankohta asian käsittelylle voisi olla arviolta aikaisintaan syksyllä 2013, mutta pikemminkin keväällä 2014.

ASIAN TAUSTAA

Jos radonkorjauksia joudutaan jatkamaan, taloyhtiömme kaltaisessa kiinteistössä tälläinen saattaisi tarkoittaa joko pienempiä tai laajempia korjauksia.

Taloyhtiömme kaltaisessa kiinteistössä pienempiä (jatko-)radonkorjaustapoja ovat yleensä esim.:

  • jälkiasenteisten korvausilmaventtiilien asentaminen (esim. vuosihuoltotoimenpiteenä) niihin tiloihin, joissa ei ole korvausilmaventtiiliä
  • pohjakerroksen huoneistojen vuotojen (esim. lattioiden reunojen rakojen, ja putkistojen lattialäpivientien) tiivistäminen normaalina vuosihuoltokorjauksena

(Viite: http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/radon/korjaukset/fi_FI/korjaukset/)

Mikäli joudutaan pohtimaan suurempaa radonkorjaushanketta, saattaisi korjaustapavaihtoehtoina olla esim:

  • pohjakerroksen huoneistojen, erityisesti asuinhuoneistojen, lattian reunojen rakojen ja putkistojen lattialäpivientien tiivistetäminen perusteellisemmin
  • kellaritilojen ilmanvaihdon perusteellisempi parantaminen
  • pohjakerroksen asuntojen ilmanvaihdon perusteellisempi parantaminen

Radonkorjausten asiantuntijalähteissä mainitaan laajempina korjaustapavaihtoehtoina myös:

  • radonputkistojen ja -kaivojen asentaminen
  • radonimurin asentaminen

(Viite: http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/radon/korjaukset/fi_FI/korjaukset/)

Edellä kuvatut laajemmat radonkorjaukset, mikäli joitakin niitä jouduttaisiin suorittamaan, todennäköisesti edellyttäisivät yhtiökokouksen päätöstä korjaushankesuunnitelmasta, -talousarviosta, ja -rahoitussuunnitelmasta.

Mikäli hallitus päätyisi II-mittausraportin osalta tulkintaan, että laajempi radonkorjaaminen on tarpeellista, niin asian käsittely yhtiökokouksessa saattaisi karkealta arviolta tapahtua aikaisintaan keväällä 2014.

Käytännössä varsinainen radonkorjaushankkeen toteutuspäätös tehtäisiin ehkä kuitenkin vasta syksyllä 2014, esim. mikäli kevään 2014 yhtiökokous päättäisi (vasta) valtuuttaa hallituksen valmistelemaan radonkorjaushankesuunnitelma, -talousarvio ja -rahoitussuunnitelma myöhempään yhtiökokoukseen päätettäväksi. (Mikäli näin toimittaisiin, tulisi kevään 2014 vuosikokouksessa, arveltavasti, päättää ko. korjaushankesuunnittelun talousarviosta/budjetista, rahoittamisesta, aikataulusta, sekä ehkä myös jotain sisällöstä.)

Mikäli yhtiökokous päättäisi, esim. syksyllä 2014, vahvistaa radonkorjaushankesuunnitelman, -talousarvion, ja -rahoitussuunnitelman, sekä valtuuttaa hallitus käynnistämään ko. korjaukset, saattaisi näiden (perusteellisempien radon-) korjausten toteutusajankohta olla esim. joskus syksyn 2014 - kesän 2015 välisenä aikana. Tällaisten korjausten toteutuksen kustannuksia, urakan kestoa ja vaikutusta asumiseen on toistaiseksi vaikea arvioida. Sama arviointivaikeus koskee myös ko. korjausten tarpeellisuutta, ja asia on otettu tässä esille lähinnä sen ennaltahahmottamiseksi, mitä vaihtoehtoja on toimia, mikäli II-radonmittaustuloksissa saadaan vielä 200-330Bq tai korkeampia arvoja.