YHTEISKÄYTTÖÖN TARKOITETTU OSAKASHALLINTAINEN TRAMPOLIINI TALOYHTIÖN PIHALLA
Tätä sivua on päivitetty: 2.8..2013 klo 19.30
Sivu on avattu alunperin: 1.8.2013
Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.
OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS
- Tiedot saattavat olla vanhentuneita tai epähuomiosta virheellisiä. Tarvittaessa tarkista oikeat ja ajankohtaiset tiedot siltä jolle asia kuuluu, ensisijaisesti hallinnolliselta isännöitsijältä tai tekniseltä isännöitsijältä, muutoin esim. taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta, tai turvallisuusasioissa esim. turvallisuusvastaavalta mikäli sellainen on valittu .
- Kopiointi oikeudet / Copyrights: Asunto Oy Vanha Kaarelantie 7
**************
TÄMÄ SIVU ON OSIN TYÖNALLA EIKÄ HALITUKSEN KOKOUS OLE VIELÄ KÄSITELLYT ESIM. SOPIMUSLUONNOSTA, JOKA ON ESITETTY TÄLLÄ SIVULLA.
Kaikki kommentit tään sivun valmiiksi saamiseksi ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.
1. JOHDANTO
Jotkut osakkaat/asukkaat ovat alustavasti tiedustelleet siitä, voisiko taloyhtiö hankkia pihalle trampoliinin, ja toisaalta, millä ehdoin osakas/asukas voisi hankkia ja asentaa taloyhtiön pihalle yhteiskäyttöön tarkoitetun trampoliinin. Tällä sivulla on tarkoitus vastata näihin kysymyksiin.
2. TILANNEKUVA
Taloyhtiöllä ei ole tällähetkellä voimassaolevaa hallituksen vahvistamaa sopimusta osakashallintaisen trampoliinin pitämisestä taloyhtiön pihalla.
Koska taloyhtiöllä ei tiettävästi ole myöskään omistuksessaan yhtään trampoliinia, tarkoittaa tämä, että taloyhtiöhallintaisilla (yhteiskäytöllisillä) piha-alueilla ei toistaiskei pitäisi olla yhtään trampoliinia. Jos sellainen on, se on todennäköisesti ilman lupaa, ja se tulee välittömästi asettaa käyttökieltoon, sekä purkaa ja poistaa pihalta. Purkamisen ja poistamisen mahdollisena vaihtoehtona on (varauksella), että trampoliinin omistaja aloittaa viipymättä sopimusneuvottelut trampoliinin osalta taloyhtiön kanssa, ja että vähintään alustavaan sopimukseen trampoliinin asennus-, kunnossapito, ohjeistamis-, tiedottamis- ja valvomisohjeista päästään mahdollisimman nopeasti.
3. OSAKAS- VAI TALOYHTIÖHALLINTAINEN TRAMPOLIINI: MIKÄ OLISI PARAS OMISTAJUUSRATKAISU?
3.1. MIKSI TALOYHTIÖN EI KANNATA HANKKIA TRAMPOLIINIA
Suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden pihoilla sijaitsevat trampoliinit ovat useimmiten osakashallintaisia.
Pääsyyt siihen, miksi vain harvoin trampoliinit ovat taloyhtiöhallintaisia (eli taloyhtiöiden hankkimia ja omistuksessa), ovat:
- trampoliinin hankinta voi edellyttää yhtiökokouksen päätöstä. Näin voi olla silloin, kun taloyhtiössä ei entuudestaan ole ollut taloyhtiöhallintaista trampoliinia, ja kun trampoliinin hankinnasta ja ylläpidosta on odotettavissa kuluja, joita katetaan kaikkien osakkaiden kesken jaetulla yhtiövastikkeella.
- kiinteästi asennetun trampoliinin taloyhtiöhallinta saattaa edellyttää yhtiöjärjestyksen muutosta: mikäli taloyhtiön intressinä on hankkia ja ja asentaa kiinteäasenteinen trampoliiini, eli sellainen jonka pääasialliset rakenteet jäävät asennuksen jälkeen kiinteästi paikalleen, ja ajatuksena on, että tämä hankinta ja sen ylläpidon kulut katetaan yhtiövastikkeesta yhtiöjärjestyksen mukaisesti, saattaa tällöin tulla kysymykseen myös, että yhtiöjärjestykseen lisätään lauseke trampoliinista, että taloyhtiölla on sellainen, ja että sen ylläpitokulut kerätään yhtiövastikkeena.
- asukasturvallisuutta koskevan turvallisuusriskin kohoaminen: trampoliinit ovat tunnetusti olleet yleisten ulkoleikkivälineiden turvallisuusvertailuissa jossain määrin huonosti sijoittuneita, johtuen siitä, että trampoliinin käytöstä aiheuteita tapaturmia on tapahtunut suhteellisen paljon (suhteessa tavanomaisten ulkoleikkivälineiden käytöstä aiheutuneisiin vaurioihin). Taloyhtiöhallintainen trampoliini siis käytännössä kohottaa taloyhtiön vahinko-/vaurio-riskiä.
- (kiinteistönosan) asennus- ja huoltovastuun lisääntyminen: taloyhtiöt yleensä hankkivat pihan leikkikalusteiksi ainoastaan kiinteärakenteisiä kalusteita, kuten kiinteärakenteinen, maahan vankasti asennettu keinu, tai liukumäki. Trampoliinit sen sijaan ovat useimmiten väliaikaisasenteisia, ja Suomen ilmaston oloissa ne ovat myös ainoastaan kesäkäytöllä olevia ulkoleikkivälineitä. Taloyhtiöillä on vain harvoin niin runsaasti ylimääräistä tilaa pihalla, että sinne voitaisiin jälkiasenteisesti asentaa kiinteärakenteinen trampoliini. Vain osan vuodesta käytettävät trampoliinit pitää siis aina kasata ja asentaa käyttökauden (kesä) alussa, ja purkaa ja varastoida kauden päätyttä. Koska taloyhtiön intressi on, että kaikki taloyhtiöhallintaiset ulkoleikkivälineet ovat asennettu täysin asennusohjeiden ja turvallisuusmääräysten mukaisesti, ja että niiden käyttökuntoon asentamisesta on sopimuksellisesti (tai vaihtoehtoisesti asennustakuuna) siirretty taloyhtiöltä sille, joka asennuksen suorittaa, on selvää, että vain esim. kesäkautta varten asennettava taloyhtiöhallintainen ulkoleilliväline aiheuttaa taloyhtiölle myös huomattavaa lisätyötä näiden vastuiden toistamisiin sopimiseksi sekä asennusten valvomiseksi (kun kyseessä on taloyhtiöhallintainen ulkoleikkiväline).
- kunnossapidon sopiminen: trampoliinia pitää varautua aina tarvittaessa kunnossapitämään, ehkä pitää varautua myös ennakoivaan kunnossapitoon. Kaikesta tästä aiheutuu taloyhtiölle lisätyötä, ja kuluja kun kyseessä on taloyhtiöhallintainen trampoliini. Taloyhtiöhallintaisen trampoliinin kunnossapitovastuu on taloyhtiöllä. Näin ollen mikäli trampoliinin käytöstä aiheutuu vahinkoa siitä syystä, että kunnossapito on laiminlyöty, koituvat vahinkonkorvaukset todennäköisesti taloyhtiön maksettavaksi, ellei kunnossapitoa olla sopimuksellisesti ulkoistettu esim. taloyhtiön huoltofirmalle. Siis, trampoliinin kunnossapidosta pitää jokatapauksessa sopia erikseen.
- asukaskäytön ohjeistamis- ja valvontavastuun lisääntyminen: yhteiskäytöllistä trampoliinia voi verrata ehkä yhteiskäytölliseen mankeliin ainakin siltä osin, että sen omistajalla on (jossain määrin erityinen) vastuu käytön ohjeistamisesta. Vertailun vuoksi: yksinkertaisempien ja vähämmän riskialttiiden yhteiskäytöllisten esineiden, kuten pihan penkin, käyttöä ei välttämättä tarvitse erikseen ohjeistaa. Trampoliinin ohjeistaminen, mahdollinen jopa käytön ohjaaminen paikanpäällä, sekä käytön valvonta, ovat asioita jotka koituisivat taloyhtiön vastuulle jos trampoliini on taloyhtiöhallintainen. Kaiken tämän suunnitelmallinen ja sopimuksellinen toteuttaminen tarkoittaa käytännössä monenlaista lisätyötä, ja kuluja, taloyhtiölle.
- väärinkäytön vastuista sopiminen (voi olla hankalaa): vaikka taloyhtiö hoitaisi trampoliinin asentamisen, kunnon valvonnan ja kunnossapidon, sekä käytön ohjeistamisen ja valvonnan hyvin, on aina olemassa riski, että trampoliinia väärinkäytetään, ja siitä aiheutuu vahinkoa. Trampoliinin väärinkäytöstä aiheutuneita vahinkoja voi ehkä olla vaikea todistettavasti osoittaa ainoastaan käyttäjän syyksi. Esim. jos trampoliinin käytöstä henkilövahinkoja saanut nostaa oikeuskanteen taloyhtiötä vastaan, voi taloyhtiön olla vaikea todistettavasti osoittaa, että vahinko aiheutui ainoastaan käyttäjän selkeästä leikkivälineen väärinkäyttämisestä, vaikka käyttäjää oli ohjeistettu. Asiaan liittyy olennaisesti, että trampoliinin käyttäjät ovat pääasiassa lapsia, ja alaikäisiä, joilla ei vältämättä ole kykyä, esim. leikin keskellä, ymmärtää kaikkia trampoliinin käyttöön liittyviä velvollisuuksia ja vastuita.
- erityisvakuutuksen ottaminen: taloyhtiöhallintainen trampoliini ja sen kohottama asukasturvallisuusriskin kohoaminen voi tarkoittaa sitä, että taloyhtön tulee hankkia jonkinlainen erityisvakuutus trampoliinin käytöstä mahdollisesti aiheutuvien (henkilö-)vahinkojen kattamiseksi.
- varastointi: Suomenoloissa ainoastaan kesäkäytöllä oleva ulkoleikkiväline pitää varastoida talveksi. Eli taloyhtiöhallintaiselle trampoliinille pitää myös löytyä varastosta tilaa talven yli säilyttämistä varten.
- trampoliinien laatu, käyttöikä ja huollettavuus ongelmat: markkinoilla yleisesti myytävät trampoliinit ovat pääsääntöisesti pientaloasukas käyttöön, esim. yksittäisen omakotitalon pihalle, tavanomaista yhden tai muutaman perheen käyttöä, varten. Koska taloyhtiön intressinä ei lähtökohtaisesti ole hankkia esineitä, joiden laatu, käyttöikä, ja huollettavuus eivät välttämättä vastaa sitä tasoa mitä taloyhtiökäytöllisiltä ulkoleikkivälineiltä yleensä vaaditaan, on kyseenalaista, että kannattaako taloyhtiön hankkia ylipäätään esinettä, joka on lähtökohtaisesti tarkoitettu vähempää käyttöä varten. Jos trampoliini esim. rikkoontuu käytössä, tulisi sen olla sellainen, että siihen saa varaosia kohtaisen helposti.
- trampoliinin käytöstä voi aiheutua taloyhtiölle valituksia: trampoliini taloyhtiön pihalla saattaa houkutella lapsia aktiiviseen leikkimiseen ja äänen pitoon. Sellainen voi aiheuttaa joidenkin asukkaiden mielestä kohtuutonta melua ja mekkalaa. Mikäli asukkaat valittavat trampoliinista, voi kysymykseen tulla, että trampoliini pitääkin poistaa.
3.2. MIKSI TRAMPOLIININ (TALOYHTIÖN PIHALLA) KANNATTAA OLLA OSAKASHALLINTAINEN
- (kaikkien) asiaan liittyvien vastuiden siirto taloyhtiöltä trampoliinin omistaville osakkaille onnistuu kohtalaisen helposti kirjallisella sopimuksella: tämä on yleensä taloyhtiön kannalta paras ratkaisu, tällöin trampoliinista ei koidu taloyhtiölle mitään riskiä
- trampoliinin omistavat osakkaat hoitavat trampoliinin asentamisen, varastoinnin, käytön ohjeistamisen, ja käytön valvonnan
- trampoliinin omistavat osakkaat vastaavat trampoliinin huollosta ja huoltokuluista
- trampoliinin omistavat osakkaat saattavat saada oman kotivakuutuksen (tai siihen liitettävän lisävakuutuksen) kautta kattavan vakuutusturvan trampoliinin käytöstä mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen korvauskulujen kattamiseksi
- trampoliinin omistavat osakkaat vastaavat trampoliinin hävittämisestä sen jälkeen kun sitä ei enää tarvita
- kaikki trampoliiniin liittyvät kulut jäävät trampoliinin omistajien kustannettaviksi
4. MITEN OSAKASHALLINTAISEN TRAMPOLIININ ASENTAMISESTA TALOYHTIÖN PIHALLE, KUNNOSSAPIDOSTA, KÄYTÖN OHJEISTAMISESTA, VALVONNASTA, SEKÄ VASTUISTA JA NIIDEN JAOSTA, SOVITAAN?
Osakashallintaisen trampoliinin asentaminen taloyhtiön pihalle on luvanvarainen asia: osakkaan, joka suunnittelee tällaista, tulee hakea lupaa taloyhtiöltä hyvissäajoin ennen trampoliinin hankintaa ja asentamista. Kun taloyhtiö saa lupahakemuksen, taloyhtiön hallitus (tai vaihtoehtoisesti hallituksen valtuuttama edunvalvoja) käsittelee sen. Lupaa hakevan osakkaan on varauduttava siihen, että taloyhtiö käsittelee lupahakemuksen viiveellä: lähtökohtaisesti osakashallintaisen trampoliinin lupahakemus ei välttämättä ole sellainen, jonka vuoksi hallituksen tulisi viipymättä kokoontua, varsinkaan jos muuta tarvetta hallituksen kokoontumiselle ei ole.
MITÄ LUPA-ANOMUKSESSA TULEE OLLA?
- Lupahekemuksen vastaanottajan, eli sen jolta lupaa haetaan, tiedot: tämä on "Asunto Oy Vanha Kaarelantie 7".
- Luvan hakijan/hakijoiden ja trampoliinin omistajan yhteystiedot.
- Asian otsikointi, esim.: Lupahakemus koskien yleiseen asukaskäyttöön tarkoitetun osakashallintaisen trampoliinin asentamista taloyhtiön pihalle."
- Liitteenä: sopimusasiakirja trampoliinin asentamisesta, kunnossapidosta ja kunnon valvonnasta, käytön ohjeistamisesta ja - valvonnasta, ja niitä koskevista vastuista. Katso kohta 4.1.
- Edellä mainitun sopimusasiakirjan liitteenä: trampoliinin käyttöohjeet, jotka kiinnitetään trampoliiniin
- Edellä mainitun sopimusasiakirjan liitteenä: trampoliinia ja sen käyttöä koskeva yleinen asukastiedote (asukastiedotteet), jotka julkaistaan vähintään kiinteistön porraskäytävien ilmoitustauluilla, ja mahdollisesti jaetaan jokaiseen asuinhuoneistoon.
4.1 SOPIMUSASIAKIRJA(-POHJA) OSAKASHALLINTAISEN TRAMPOLIININ ASENTAMISESTA, KUNNOSSAPIDOSTA JA KUNNON VALVONNASTA, KÄYTÖN OHJEISTAMISESTA JA VALVONNASTA, JA NIITÄ KOSKEVISTA VASTUISTA (LUONNOS, JOTA TALOYHTIÖN HALLITUKSEN KOKOUS EI VIELÄ OLE KÄSITELLYT)
(1) Sopimusosapuolten perustiedot
(1.1) Trampoliinin omistajien tiedot (yhteystiedot)
- Pääasiallinen yhteyshenkilö, osakas/asukas (nimi, asuinhuoneisto, yhteystiedot):
- Muu osakas/asukas (nimi, asuinhuoneisto, yhteystiedot):
- Muu osakas/asukas (nimi, asuinhuoneisto, yhteystiedot):
- Muu osakas/asukas (nimi, asuinhuoneisto, yhteystiedot):
- jne.
(1.2) Tontin haltijan/taloyhtiön perustiedot: Asunto Oy Vanha Kaarelantie 7
(2) Trampoliini, sen asentaminen ja käyttöaika-ehdot
(2.1) Päätiedot trampoliinista
(2.2) Päätiedot paikasta taloyhtiön tontilla, johon trampoliini asennetaan
Vaihtoehdot trampoliinin asentamispaikalle:
- Trampoliini asennetaan taloyhtiön hallussa olevan tontin, Vanha Kaarelantie 7, pallokentälle, joka sijaitsee D talon päädyssä. Trampoliini asennetaan siten, että se on täysin taloyhtiön tontilla (naapurikiinteistön raja kulkee pallokentän laidassa). Mikäli mahdollista, trampoliini asennetaan siten, että pallokenttää voidaan tarvittaessa käyttää, ainakin osin, myös muuhun käyttöön, että trampoliini ei esim. estä pallokentän käyttöä muuhun asukasviihtyvyystoimintaan, ja että esim. huolto- ja pelastustoimi voi tarvittaessa käyttää pallokenttää esim. huolto-/pelastuskaluston väliaikaiseen säilyttämiseen/parkkeeraamiseen.
- Muu paikka taloyhtiön pihalla: mikä?
(Jompikumpi vaihtoehto valittava.)
(2.3) Ajankohta, jolloin trampoliini voi olla taloyhtiön pihalle asennettuna, sekä trampoliinin käyttöajan rajoitukset
Trampoliini voi olla taloyhtiön pihalle asennettuna ainoastaan kesäkäyttöä (toukokuu-elokuu) varten. Kesäkauden jälkeen trampoliini tulee purkaa ja poistaa taloyhtiön pihalta.
Trampoliinia ei voida käyttää taloyhtiön järjestyssääntöjen mukaisena hiljaisuus-aikana.
Mikäli asukkaat valittavat trampoliinin käytöstä aiheutuvasta kohtuuttomasta häiriöstä, tulee trampoliinin päivittäistä käyttöaikaa rajata, esim. niin, että trampoliinia voidaan käyttää vain tiettyinä tunteina päiväsaikaan, ja/tai että trampoliinin yhtäjaksoiselle käytölle on jokin aikarajoitus.
(2.4) Trampoliinin paikalleen ja käyttökuntoon asentaminen
Kaikki trampoliinin paikalleen asentamista, ja käyttökuntoon saattamista koskevat velvollisuudet ja vastuut kuuluvat trampoliinin omistajille/haltijoille; taloyhtiöllä ei ole mitään velvollisuuksia ja vastuita trampoliinin asentamisesta ja käyttökuntoon saattamisesta.
Trampoliini tulee asentaa sovitulle paikalle taloyhtiön sekä trampoliinin valmistajan asettamien ehtojen ja määräysten mukaisesti.
Trampoliinin paikalleen asentaminen tulee hoitaa ja organisoida siten, että siitä ei aiheudu kohtuutonta haittaa taloyhtiön asukkaille ja käyttäjille, esim. huoltotoimelle. Trampoliinin paikalleen asentamista ei välttämättä tarvitse tarvitse tehdä yhden päivän aikana, mikäli työmäärä on tekijöihin nähden suuri. Maksimi kohtuuaika trampoliinin paikalleen asentamiselle on kuitenkin yksi viikko.
Mikäli trampoliinin paikalleen ja käyttökuntoon asentamisesta aiheutuu taloyhtiölle tai sen asukkaille kohtuutonta haittaa, voi taloyhtiö kieltää trampoliinin asentamisen, ja vaatia että trampoliini ja sen osat tulee viipymättä poistaa taloyhtiön pihalta ja mahdollisesti muilta taloyhtiöhallintaisilta tiloilta. Jollei trampoliinin omistaja/haltija tätä tee viipymättä, tai muutoin sovitussa ajassa, voi taloyhtiö purkaa ja poistaa trampoliinin, ja laskuttaa siitä aiheutuvat kohtuulliset kulut trampoliinin omistajalta/haltijalta.
(5) Trampoliinin siirtäminen, purkaminen ja poistaminen, sekä varastointi
(5.1) Trampoliin siirtäminen, purkaminen ja poistaminen
Trampoliinia ei voida siirtää taloyhtiön kiinteistön taloyhtiöhallintaisissa tiloissa muualle, kuin alkuperäisesti sovittuun paikkaan, ilman taloyhtiön hallituksen kokouksen tai sen valtuuttaman edunvalvojan lupaa. Trampoliinin siirtäminen taloyhtiön pääkulkuvylille sekä erityisesti pelastustieväylille on ehdottomasti kieletty. Mikäli sellaista joudutaan syystä tai toisesta väliaikaisesti (esim. kiinteistönhuoltotoimien vuoksi) tekemään, tulee asialle olla taloyhtiön edunvalvojan lupa, ja paikalla pitää olla riittävästi miesvoimaa tai muuta kalustoa, jolla trampoliini voidaan viipymättä siirtää pois pelastustieltä.
Trampoliinin omistajilla/haltijoilla on velvollisuus ja vastuu viipymättä, tai muutoin taloyhtiön kanssa sovittuna ajankohtana, siirtää tai purkaa ja poistaa trampoliini kun taloyhtiö sitä painavasta syystä pyytää. Painava syy voi olla esim. että taloyhtiö suorittaa sellaisia kiinteistönhoidon toimenpiteitä, joiden hoitamista trampoliini olennaisesti estää, tai että trampoliinin käytöstä aiheutuneista kohtuuttomista haitoista on huomattavasti (esim. toistamiseen) valitettu.
Trampoliinin asentajien vastuulla on hyvissä ajoin ennen kesäkautta ja trampoliinin asentamista ottaa selvää, onko taloyhtiöllä suunnitteilla sellaisia kiinteistönhoidon toimenpiteitä, jotka voivat rajoittaa trampoliinin asentamista ja taloyhtiön pihalla pitämistä.
(5.2) Trampoliinin purkaminen kesäkauden jälkeen ja poistaminen/varastointi
Kesäkauden päätyttyä, 30.8, tulee trampoliini purkaa ja poistaa taloyhtiön pihalta. Trampoliinin purkaminen ja poistaminen tulee hoitaa ja organisoida siten, että siitä ei aiheudu kohtuutonta haittaa taloyhtiön asukkaille ja käyttäjille, esim. huoltotoimelle. Trampoliinin purkamista ja poistamista ei välttämättä tarvitse tarvitse tehdä yhden päivän aikana, mikäli työmäärä on tekijöihin nähden suuri. Maksimi kohtuuaika trampoliinin poistamiselle ja varastoimiselle taloyhtiön tiloihin on kuitenkin yksi viikko.
Mikäli trampoliinin omistajat haluavat varastoida trampoliinin jossain taloyhtiön yhteiskäytöllisessä tilassa, tulee tästä sopia erikseen taloyhtiön kanssa hyvissä ajoin ennen varastointia. Vaikka taloyhtiö saattaa voida tarjota varastotilaa, ja esim. varastokorvausta vastaan, ei taloyhtiöllä kuitenkaan ole velvollisuutta tarjota varasto- tai muuta säilytystilaa trampoliinin säilyttämistä varten.
Mikäli taloyhtiö joutuu painavasta syystä pyytämään trampoliinin poistamista sen varastointia varten osoitetusta paikasta, tulee trampoliinin omistajien/haltijoiden viipymättä, tai muutoin sovitussa ajassa, siirtää trampoliini.
(5.3) Trampoliinin siirtämisestä, purkamista, poistamisesta sekä varastoinnista mahdollisest aiheutuneet kulut
Kaikki velvollisuudet ja vastuut ko. asioista, kuten kulut ja niiden maksaminen, kuuluvat lähtökohtaisesti trampoliinin omistajien/haltijoiden maksettavaksi. Sellaisia voivat olla myös ne kulut, jotka koituvat taloyhtiölle, kun trampoliini joudutaan painavasta syystä poistamaan taloyhtiölähtöisesti joko taloyhtiön pihalta, tai taloyhtiön sille osoittamasta varastosta, esim. siitä syystä, että taloyhtiö suorittaa olennaisia kiinteistön kunnossapitotoimia ko. tiloissa ja trampoliini olennaisesti estää tai vaikeuttaa niiden hoitamista, ja kun trampoliinin omistajat/haltijat eivät trampoliinia (viipymättä) poista, vaikka taloyhtiö on heiltä sitä pyytänyt.
(6) Keiden käyttöön trampoliini on tarkoitettu
Trampoliini on tarkoitettu kaikkien taloyhtiön asukkaiden ja heidän vieraiden käyttöä varten. Täysin taloyhtiön ulkopuolisilla ei ole lupaa käyttää trampoliinia, jolleivat he ole taloyhtiössä asuvien asukkaiden vieraina.
Trampoliinin käyttäjille on kuitenkin trampoliinin valmistajan, ja/tai Suomen viranomaisen, asettamat ikä- ja muut ehdot, jotka ovat:
- ikäehdot: ?
- muut trampoliinin käyttäjille asetetut ehdot, esim. terveysehdot (jos niitä ehtoja on): ?
(7) Trampoliinin kunnossapito ja sitä koskevat velvollisuudet ja vastuut
Kaikki trampoliinin kunnossapitoa koskevat velvollisuudet ja vastuut, ja niihin liittyvät kulut, kuuluvat trampoliinin omistajille/haltijoille.
Taloyhtiö ei lähtökohtaisesti kunnossapidä osakashallintaista trampoliinia, eikä sillä tämän sopimuksen nojalla ole mitään velvollisuuksia ja vastuita osakashallintaisen trampoliinin kunnosta, ja kunnossapidosta.
Mikäli trampoliinin kunnossa ilmenee olennaisia puutteita tulee trampoliini viipymättä, ja selkein merkinnöin ja käytöneston rajoittimin trampoliinissa asettaa käyttökieltoon (käyttökieltokyltti ja trampoliinille kulun estäminen). Lisäksi käyttökiellosta tulee viipymättä tiedottaa porraskäytävien ilmoitustauluille asennettavin tiedottein. Kaikki trampoliinin käytön kieltämistä kuuluvat velvollisuudet ja vastuut kuuluvat lähtökohtaisesti trampoliinin omistajalle/haltijalle.
Trampoliinin huolto- ja kunnossapitotarpeet tulee hoitaa viipymättä. Kaikki niihin liittyvät velvollisuudet ja vastuut kuuluvat trampoliinin omistajille/haltijoille.
Siinä tapauksessa, että trampoliinin omistaja/haltija ei edellä mainittuja velvollisuuksia viipymättä, tai muussa erikseen sovitussa ajassa, hoida, voi taloyhtiö pyytää trampoliinin poistamista pihalta, ja ellei trampoliinin omistaja/haltija sitä tee viipymättä, tai muussa sovitussa ajassa, voi taloyhtiö viimekädessä poistaa, varastoida, tai peräti hävittää, trampoliinin ilman omistajan/haltijan nimenomaista suostumusta. Kaikki tällaisesta taloyhtiölle mahdollisesti aiheutuvat kohtuulliset kulut voi taloyhtiö laskuttaa trampoliinin omistajalta/haltijalta.
(8) Trampoliinin käytön ohjeistaminen ja valvonta, ja niitä koskevat vastuut
(8.1) Trampoliinin käytön ohjeistaminen
Trampoliinin käytön ohjeistaminen, tiedottaminen ovat yksinomaan trampoliinin omistajien/haltijoiden vastuulla: taloyhtiö ei lähtökohtaisesti ohjeista trampoliinin käyttöä, eikä tiedota trampoliinista.
Trampoliinin käyttö tulee ohjeistetaa:
- trampoliinin kiinnitettävällä kirjallisella ohjeella (liittennä): ohjeistuksen tulee olla säitä kestävä, ja kiinnitetty siten, että sen poistaminen ei onnistu helposti ilman työvälineitä (esim. taulu-/tabletti-muotoinen muovitettu A4 kokoinen paperi tai muu kyltti., joka kiinnitetty trampoliiniin siten, että se ei lähde pelkästään helposti repäiselmällä), ja
- asukastiedotteella (ensimmäinen asukastiedote tämän sopimuksen liitteenä),
- aina tarvittaessa muilla lisäohjeilla ja tiedotteilla
Ohjeistuksissa ja tiedotteissa tulee ilmetä ainakin seuraavat asiat:
- asukastiedotteet: tulee ilmetä selkeästi onko trampoliinin käyttö sallittu, ja millä ehdoilla (tai mistä ko. ehdot ovat luettavissa), tai onko trampoliini käyttökiellossa, ja mihin menessä se huolletaan/korjataan käyttökuntoon
- käyttöohjeet ja ehdot: trampoliinin käyttöehdot (trampoliinin valmistajan ilmoittaman, sekä taloyhtiön asettamien ehtojen, mukaisesti), ja että trampoliinin käytöstä ei saa koitua kenellekään (taloyhtiön tai sen naapuritaloyhtiöiden asukkaille/käyttäjille) kohtuutonta haittaa
- käyttöohjeiden lisäinformaatio: trampoliinin käytöstä mahdollisesti koituvat yleisesti tunnetut ja trampoliinin valmistajan ilmoittamat turvallisuus-/terveysriskit ja että trampoliinin käyttäminen on käyttäjän omalla vastuulla ja että trampoliinin väärinkäytöstä mahdollisesti aiheutuneet vahingot kuuluvat käyttäjän korvattavaksi.
(8.2) Trampoliinin käyttön valvota
Kaikki velvollisuudet ja vastuut trampoliinin käytön valvonnasta kuuluvat trampoliinin omistajille/haltijoille, sekä trampoliinin käyttäjille. Niitä koskevat vastuunjakokysymykset sekä erimielisyydet ovat lähtökohtaisesti trampoliinin omistajien/haltijoiden ja käyttäjien välinen asia, eivätkä koske taloyhtiötä, koska taloyhtiö ei ohjeista trampoliinin käyttöä eikä myöskään nimenomaisesti suorita erillistä valvontaa trampoliinin käytön osalta.
Taloyhtiö osallistuu trampoliinin käytön valvontaan ja rajoittamiseen lähinnä vain silloin, kun taloyhtiö (a) saa valituksen trampoliinin käytöstä aiheutuvasta kohtuuttomasta haitasta, esim. meluhaitasta, tai että trampoliinia käytetään vastoin käyttöohjeita, tai (b) kantelun siitä että trampoliinin omistajat/haltijat eivät huolehdi trampoliinin kunnossapidosta.
(8.3) Trampoliiniin liittyvät taloyhtiölle toimitetut valitukset ja kantelut
Trampoliinia kuntoa ja käyttöä koskevat valitukset tulee ensisijaisesti toimittaa trampoliinin omistajille/haltijoille.
Mikäli trampoliinin omistaja/haltija, ei ryhdy valituksen/kantelun mukaisiin asianmukaisiin toimenpiteisiin, tulee valitus/kantelu toimittaa taloyhtiön edunvalvojalle, ensisijaisesti isännöitsijälle.
Kun taloyhtiö saa trampoliiniin liittyvän valituksen tai kantelun, tulee taloyhtiön edunvalvojan (ensisijaitsesti isännöitsijä) viipymättä ottaa yhteyttä trampoliinin omistajaan/haltijaan (pääasiallinen yhteyshenkilö), ja ilmoittaa hänelle valituksesta/kantelusta.
Trampoliinin omistajan/haltijan tulee valituksen/kantelun saatuaan viipymättä ryhtyä tämän sopimuksen mukaisiin kohtuullisiin toimenpiteisiin valituksen / kantelun syyn poistamiseksi.
(8.4) Vastuut niistä vahingoista, jotka trampoliinista koituvat muusta kuin yksinomaan trampoliinin väärinkäytöstä, tai yksinomaan asennuksen/kunnossapidon/kunnon ja käytön valvonnan puutteista, tai yksinomaan taloyhtiön toiminnasta
Kaikki ko. velvollisuudet ja vastuut kuuluvat trampoliinin omistajille/haltijoille.
Esimerkinomaisesti: mikäli trampoliini tai sen osa esim. epätavanomaisten luonnonvoimien johdosta (force majeur) irtoaa ja aiheuttaa henkilö tai omaisuusvahinkoa, ja sellaisesta vaaditaan korvausta, kuuluu näihin korvausvaatimuksiin vastaaminen yksinomaan trampoliinin omistajien/haltijoiden vastuulle.
(8.5) Vastuut trampoliiniin kohdistuneista esinevahingoista
Taloyhtiö ei vastaa mistään trampoliiniin kohdistuneista esinevahingoista, ellei niitä pystytä painavin todistein osoittaa yksinomaan taloyhtiön syyksi.
***
(9) Yhteenveto taloyhtiön velvollisuuksista ja vastuista koskien trampoliinin asentamista, ylläpitoa, käytön ohjeistamista,asukas tiedottamista, käytön valvontaa, siirtämistä, purkamista, poistamista ja hävittämistä.
Taloyhtiöllä ei ole ko. asioiden osalta mitään velvollisuuksia ja vastuita. Kaikki ko. velvollisuudet ja vastuut kuuluvat trampoliinin omistajille/haltijoille.
***
(10) Lupahakemuksen käsittelymaksut, sopimussakkoehto, ja vakuus
(10.1) Lupahakemuksen käsittelymaksut
Lupahakemuksen anoja on velvoitettu maksamaan kaikki lupahakemuksen käsittelystä taloyhtiölle koituneet kohtuulliset kulut: niitä voivat olla esim. asian käsittelyn osalta aiheutuneet kohtuulliset hallituksen kokouspalkkiot sekä taloyhtiön edunvalvojien (isännöitsijä, tekninen isännöitsijä, tai ulkopuolinen asiantuntija) taloyhtiöltä laskuttamat kohtuulliset asiankäsittely-kulut
(10.2) Sopimussakkoehto
Trampoliinin omistaja on velvoitettu maksamaan taloyhtiölle 100 euron (sadan euron) suuruinen sopimussakko mikäli hän olennaisella tavalla loukkaa tämän sopimuksen ehtoja.
Sopimussakon lankeamisen tunnusmerkkien täyttyessä, on taloyhtiöllä oikeus sakottaa trampoliinin omistajaa/haltijaa. Mikäli trampoliinin omistajia/haltijoita on useita, eikä heidän ja taloyhtiön kesken päästä helposti yksimielisyyteen siitä, miten sakko tulee jyvittää omistajien/haltijoiden kesken, laskuttaa taloyhtiö sakon trampoliinin pääasiallinen omistajalta / vastuu-/yhteyshenkilöltä.
(10.3) Vakuus kaikkien tämän sopimuksen ehtojen noudattamisen takaamiseksi
Trampoliinin omistajan/haltijan tulee antaa taloyhtiölle 100 euron (sadan euron) suuruinen rahavakuus sen jälkeen viipymättä, kun taloyhtiö on myöntänyt luvan trampoliinin asentamiselle.
Taloyhtiö palauttaa vakuuden vakuudenantajalle lyhentämättömänä viipymättä sopimuksen riidattomasti päättymisestä.
(11) Sopimuserimielisyyksien ratkaiseminen
Sopimuserimielisyystilanteessa tulee
- ensisijaisesti pyrkiä neuvottelemalla pääsemään sopuun: ensin neuvotellaan asiaa hoitavan taloyhtiön edunvalvojan (isännöitsijä, tekninen isännöitsijä) kanssa, sitten tarvittaessa sovitellaan hallituksessa, sitten tarvittaessa kysytään neuvoa esim. Suomen Kiinteistöliiton tms. asiantuntijalta, sitten tarvittaessa asia käsitellään yhtiökokouksessa
- tämän jalkeen, ja muussa tapauksessa, kun sopua ei synny, asia käsitelläänja taloyhtiön paikkakunnan käräjäoikeudessa
(12) Sopimuksen voimassaolo.
Tämä sopimus tulee voimaan viipymättä kun sen ovat allekirjoitetusti hyväksyneet kaikki sopimusosapuolet, ja kun kohdan 10 mukainen vakuus on täysimääräisesti maksettu taloyhtiön pankkitilille.
Sopimus on voimassa toistaiseksi.
LIITTEET:
- trampoliinin käyttöohjeet, jotka kiinnitetään trampoliiniin
- trampoliinia ja sen käyttöä koskeva yleinen asukastiedote (asukastiedotteet), jotka julkaistaan vähintään kiinteistön porraskäytävien ilmoitustauluilla, ja mahdollisesti jaetaan jokaiseen asuinhuoneistoon.
****
ASIAAN LIITTYVIÄ LÄHTEITÄ JA LINKKEJÄ
- taloyhtiön arkistoista pitäisi löytyä hallituksen vuosina 2009-2011(?) vahvistama (a) sopimus osakashallintaisen trampoliinin vastuista ja (b) ilmoitus trampoliinin yleisistä käyttöohjeista. Nämä asiakirjat/tiedot ovat mahdollisesti jonkin hallituksen kokouksen pöytäkirjan liitteenä, ja ne pitäisi löytyä isännöitsijältä. Vaihtoehtoisesti esim. Suomen Kiinteistöliitolta saattaa löytyä vastaava valmis sopimusluonnos.
- "Trampoliini taloyhtiössä" artikkeli vuodelta 2009, Suomen Kiinteistöliiton Taloyhtiö.net sivulla
- "Vastuunjako taloyhtiön henkilö- ja omaisuusvahingoissa" -artikkeli