TALOYHTIÖLLÄ OLEVAT MÄRKÄTILOJEN KORJAUSHISTORIAN, NYKYISEN KUNNON JA KUNNOSSAPITOTARPEEN TIEDONHALLINNAN VÄLINEET

Tätä sivua on päivitetty: 28.11.2013.

Sivu on avattu alunperin: 6.1.2012.

Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.

OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

  • Tiedot saattavat olla vanhentuneita tai epähuomiosta virheellisiä. Tarvittaessa tarkista oikeat ja ajankohtaiset tiedot siltä jolle asia kuuluu, ensisijaisesti hallinnolliselta isännöitsijältä tai tekniseltä isännöitsijältä, muutoin esim. taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta, tai turvallisuusasioissa esim. turvallisuusvastaavalta mikäli sellainen on valittu .
  • Kopiointi oikeudet / Copyrights: Asunto Oy Vanha Kaarelantie 7

***************************************************************************************************

1. JOHDANTO

1.1 MÄRKÄTILAN KÄSITE JA ASIAN LÄHIKÄSITTEET

1.2 MÄRKÄTILOJEN TIEDONHALLINNAN SUUNNITELMALLISUUDESTA

Märkätilojen korjaus- ja muutostyöhistorian, nykyisen kunnon, korjaustarpeen, sekä korjausaikataulusuosituksia koskevan tiedon hallinta edellyttää suunnitelmallisuutta: ilman mitään suunnitelmaa märkätiloja koskevien tietojen hallinnasta on pitkällä tähtäimellä vaikea seurata kaikkien kiinteistön märkätilojen (asuinhuoneistojen kph/sauna-tiloja kiinteistössä on yhteensä 69 kpl) korjaus- / muutostyöhistoriaa, kuntoa, korjaustarvetta, ja korjausaikataulusuosituksia.

Tällä sivulla pyritään kuvaamaan miten taloyhtiö on suunnittelut toteuttavansa kyseistä tiedonhallintaa.

2. TALOYHTIÖN JOHDON TÄRKEIMMÄT VÄLINEET MÄRKÄTILOJEN KUNNOSSAPITOHISTORIAN, NYKYISEN KUNNON JA KUNNOSSAPITOTARPEEN, SEKÄ KORJAUSAIKATAULUSUOSITUSTEN SELVITTÄMISESSÄ

2.1 MÄRKÄTILA-MAPPI

Taloyhtiöllä on mappi ("Märkätila mappi"), johon kerätään tietoa märkätilojen a) korjauksista ja siitä miten korjauksista on sovittu kaikkien osapuolien kesken (esim. kirjalliset sopimuspaperit kuten korjaussuunnitelmat), b) kunnon ja korjaustarpeen seurannasta (kuten kuntokartoituksista/-tutkimuksista), sekä lisäksi c) märkätilojen kunnossapitoa ja kunnossapidon sopimista koskevista ohjeista (esim. kph-kortti). Lisäksi taloyhtiö seuraa kosteusvauriosaneerausten vuosikuluja.

Ko. mapin päivittämisestä ja ylläpidosta vastaavat ensisjaisesti isännöitsijä ja tekninen isännöitsijä, muussatapauksessa hallitus. (Isännöitsijän ja hallituksen on syytä varmistaa, että tästä asiasta on mainittu joko isännöintisopimuksessa, tai hallituksen kokouspöytäkirjassa.)

Märkätilamappi on taloyhtiön alkuperäinen pääasiallinen tiedonhallinnan väline märkätilojen korjaushistorian, kunnon ja korjaustarpeen seuraamisessa. Digitaalisen tiedonhallinnan yleistyessä 2000-luvulla ja tullessa yhä enemmän myös taloyhtiön yleiseksi tiedonhallinnan välineeksi, on myös märkätiloja koskeva tiedonhallinta siirtynyt enemmässä määrin sähköiseen muotoon, kuten esim. taloyhtiön kotisivuille tallennettavaksi ja ylläpidettäväksi. Ensisijaisesti isännöitsijän ylläpitämät taloyhtiön kotisivut toimivat kaiken olennaisen ajantasaisen märkätilojen tietoarkistona. (Niille sivuille sisäänkirjautuminen edellyttää käyttäjätunnuksen ja salasanan käyttöä.)

2.2 MÄRKÄTILOJEN KUNTOTUTKIMUKSET, KUNTO- JA KORJAUSTARVESELVITYKSET, SEKÄ KORJAUSHISTORIA-, -TARVE- JA AIKATAULUSUOSITUS-TAULUKKO

Taloyhtiö suorittaa märkätilojen kunnon valvontaa ja korjaustarpeen kartoittamista mm. teettämällä kuntotutkimuksia ja -kartoituksia, korjaustarvekartoituksia, sekä niistä saatujen tietojen perusteella päivittämällä märkätilojen korjaushistoria-, -tarve- ja -aikataulusuositus-taulukkoa.

  • Märkätilojen korjaushistoria-, -tarve- ja -aikataulusuositus-taulukon alasivun linkki on tässä.
  • Olemassa olevien ko. tutkimusten ja kartoitusten, sekä niitä koskevan päätöksenteon historian alasivun linkki on tässä.
  • Uusien kuntotutkimusten ja korjaustarvekartoitusten ja -selvitysten suunnittelemisen alasivun linkki on tässä

2.3 HUONEISTOKOHTAISET REMONTTITIEDOT

Taloyhtiö kerää huoneistokohtaisia olennaisia remonttitietoja myös muiden huomattavien korjausten kuin märkätilakorjausten osalta. Joskus voi käydä niin, että märkätilakorjauksia koskevia tietoja, esim. kustannusten hyvityksiin liittyviä kuittitietoja, on arkistoitu muualle kuin märkätilamappiin tai muihin nimenomaisesti märkätilojen kunnossapidon arkistoihin. Muista huoneistojen remonttitietojen lähteistä on oma alasivunsa tässä linkistä.

Voit myös tiedustella kyseisiä tietoja suoraan isännöitsijältä/tekniseltä isännöitsijältä.

2.4 MUUT KIINTEISTÖSSÄ SUORITETUT KUNTOTUTKIMUKSET, KUNTO- JA KORJAUSTARVEKARTOITUKSET

Taloyhtiössä suoritettujen kuntotutkimusten ja kunto- ja korjaustarvekartoitusten laaja kokoomasivu on tässä linkissä. Myös sieltä voi löytää olennaista märkätilojen kunnossapitoon liittyvää tietoa.

2.5 TALOYHTIÖN KIINTEISTÖN KORJAUSHISTORIASELVITYS

Kiinteistön korjaushistoria selvitys on yleisluontoinen asiakirja, joissa kuvataan kiinteistön korjaushistorian olennaisimmat tapahtumat. Myös tämä asiakirja saattaa auttaa ymmärtämään märkätilojen korjaushistoriaa.

2.6 TALOYHTIÖLÄHTÖISTEN MÄRKÄTILOJEN KUNNOSSAPIDON VUOSIKULUJEN SEURAAMINEN

Taloyhtiö seuraa märkätilojen kunnossapidon vuosikuluja. Niitä seurataan tilinpäätösten talousarviototeutumissa, joissa on esitetty omana tietonaan (lähinnä vuodesta 2011 lähtien) märkätilojen korjauskulut.

3. MÄRKÄTILOJA KOSKEVAN TIEDONHALLINNAN KEHITTÄMINEN

Asiasta on kirjoitettu alustavasti sivulla "MÄRKÄTILOJA KOSKEVAN TIEDONHALLINNAN VÄLINEET"

4. MÄRKÄTILOJEN KORJAAMISEN JA MUUTOSTÖIDEN SUUNNITTELUN, SEKÄ KULUJEN JYVITTÄMISEN OHJEET

4.1 KPH-KORTTI

Kph-kortti ja siihen liittyvät kehityskeskustelut löytyvät tästä linkistä.

**********************

TIETOLÄHTEITÄ PUTKIREMONTIN JA MÄRKÄTILOJEN KORJAAMISEN SUUNNITTELUUN