ASUNTO OY VANHA KAARELANTIE 7 TIETOLIIKENNEJÄRJESTELMIÄ KOSKEVISTA ASIOISTA

Sivua on päivitetty: 10.7.2013

Sivut on avattu alunperin: 12.2.2012

Nämä sivut ovat työnalla: teksti saattaa muokkautua ajankuluessa.

Sivu on avattu alunperin: marraskuussa 2011.

Näillä sivuilla taloyhtiö voi tiedottaa kiinteistönsä tietoliikennejärjestelmää ja sen hallintaa koskevista asioista, niitä koskevista ohjeistuksista asukkaille, jne.

****************************************************************

1. TIETOLIIKENNEJÄRJESTELMÄ-KÄSITTEEN SELVENNYSTÄ

Tietoliikennejärjestelmällä tarkoitetaan tässä yhteydessä teknisten osien (kuten kaapelit, kytkimet, antennit tms laitteet) kokonaisuutta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa (siviilikäyttöinen) tietoliikenne, eli tiedon siirto lähettäjältä vastaanottajalle.

Data tarkoittaa digitaaliseksi eli bittimuotoiseksi muutettua tietoa, joka voi sisältää tekstiä, kuvaa, ääntä tai liikkuvaa kuvaa.

Linkkejä tietoliikenne-aiheeseen:

2. KUVAUS TALOYHTIÖN TIETOLIIKENNEJÄRJESTELMÄSTÄ (SILTÄ OSIN KUIN NYT TIEDOSSA)

2.1 YLEISKUVAUS

Taloyhtiön kiinteistöön on alkuperäisesti, eli kiinteistön valmistumisvaiheessa (vuonna 1981), asennettu silloin normaalit ja yleisen rakennustason mukaiset taloverkon (televisio-/radio- ja puhelin-) järjestelmät, tarkoittaen mm.:

  • kiinteistön sisäistä a) televisio- ja radio-, sekä b) puheliverkon kaapelointia,
  • televisio- ja radiolähetyksiä vastaanottavaa harava-antennia
  • kiinteistön talojakamossa sijaitsevia kytkentälaitteitta vastaanotetulle televisio- ja radioverkolle, sekä tulevalle ja lähtevälle puhelinverkolle.

Nämä verkot ovat edelleen käytössä, eikä niiden rinnalle ole rakennettu uusia, kiinteistön sisäisiä, tietoliikenneverkkoja. Sen sijaan kiinteistöön ulkopuolelta tulevia televisio-/radio-, puhelin- ja muita tietoliikenneverkkoja, jotka kiinteistön teknisessä tilassa kytkeytyvät kiinteistön sisäisiin verkkoihin, on aikojen kuluessa saatettu uudistaa esim. näiden verkkojen omistajien (kuten Sonera, Elisa jne) ja ylläpitäjien toimesta. Esimerkiksi Sonera on tuonut kiinteistön talojakamoon asti valokuitukaapelin.

Huomionarvoista on, että kaikki taloyhtiön alkuperäiset tietoliikennejärjestelmät oli suunniteltu sen aikaisen analogisen tietotekniikan varaan ja ehdoilla. Kuitenkin jo -90 luvulla, puhumattakaan 2000-luvulle siirryttyä, on tullut ilmeiseksi, että digitaalinen tietoliikenne teknologia on laajasti tullut korvaamaan analogiset järjestelmät, ja analogisilla järjestelmillä voidaan vain tiettyyn laatutasoon asti mahdollistaa digitaalista tietoliikennettä. Tulevaisuuden tietoliikennejärjestelmät arveltavasti pohjautuvat pääsääntöisesti vain digitaalitekniikkaan.

Linkkejä:

2.2 OLEMASSAOLEVAN TIETOLIIKENNJÄRJESTELMÄN ERI OSIEN KUVAUKSET

2.2.1 ANTENNIJÄRJESTELMÄT/-VERKOT

Antennijärjestelmät jaetaan usein yleisesti sähkömagneettista säteilyä (kuten radioaaltoja) a) vastaanottaviin, ja b) lähettäviin järjestelmiin.

Taloyhtiössämme on toistaiseksi vain (tavanomaiseen siviilikäyttöön tarkoitettuja) vastaanottavia antennijärjestelmiä.

A) Kiinteistön ulkopuolelta lähetettyä sähkömagneettista säteilyä, kuten radioaaltoja, vastaanottavat antennit (ja niiden laskukaapelit):

Antenni 1, Harava-antenni ja siitä talojakamoon johtava (sisäverkon) laskukaapeli:

  • on toistaiseksi ainoa taloyhtiössä käytössä oleva antenni
  • antenni sijaitsee missä, minkä talon katolla?
  • minkälainen ja tasoinen harava-antenni on, onko sille jokin erityinen laatukäsite?
  • mitä ko. antennilla pystyy tällähetkellä vastaanottamaan ilman häiriötä? Normaaleja digitv-lähetyksiä? Mitä kanavanippuja? Mitä muuta, digiradiota?
  • Pitäisikö antenni päivittää esim. teräväpiirtokuvalähetysten vastaanottoa ajatellen?
  • minkä tasoinen on laskukaapeli joka johtaa harava-antennilta talojakamoon? Pitäisikö se päivittää esim. teräväpiirtokuvalähetysten vastaanottoa ajatellen?
  • Mihin laitteeseen harava-antennilta talojakomoon tuleva laskukaapeli on talojakomossa kytketty? Onko tämä laite ajantasainen vai vaatiiko uusimista esim. ajatellen teräväpiirtokuvalähetysten vastaanottoa?

Huom:

  • Laskukaapelin laatu on ilmaistu yleensä standardi-koodi joka pitäisi näkyä mm. kaapelin kylkeen painettuna. Tämä pitäisi tietää jotta voidaan arvioida minkä verran ko. kaapeli kestää esim. data-liikennettä.
  • Jotkut kaupalliset toimijat, kuten DNA -teleoperaattori ja Anvia TV Oy, rakentavat Suomessa teräväpiirtokuvan (HD-kuva) levitysverkkoa VHF- tai UHF -taajuudelle, eli taajuudelle jolta pystyvät vastaanottamaan mm. vanhan tyyppiset harava-antennit kuten taloyhtiön harava-antenni. Asian osalta pitäisi ottaa selvää, että pystyykö taloyhtiön harava-antennilla vastaanottamaan teräväpiirtokuvalähetyksiä, ja minkälaisia muutoksia tarvitaan - antennissa ja talojakomon laitteissa - että pystyisi terväpiirtokuvalähetyksiä vastaanottamaan ja välittämään asuinhuoneistoihin?
  • wikipedia linkki teräväpiirtotelevisio asiaan

Harava-antenni ja taloverkko-aiheisia linkkejä:

Antenni 2, Satelliitti-lautasantenni, ja siitä talojakamoon(?) johtava (sisäverkon) laskukaapeli:

  • sijaitsee E-F porras rakennuksen katolla.
  • toistaiseksi ei ole käytössä.
  • on alunperin ollut muutaman asukkaan yhteishankkima ja -omistuksessa, mutta se luovutettiin taloyhtiölle 2007 varsinaisessa yhtiökokouksessa. Tuolloin sovittiin, että hallitus saa selvittää voiko antennia käyttää mihinkään, ja halutessaan myös poistaa antennilautasen katolta.

Satelliitti-lautasantenni ei ole käytössä koska:

  • sen käyttöönotto vaatisi vuosittaisten (satelliitti-)tv-lupamaksujen maksua ja tällaisesta ei ole tehty yhtiökokouspäätöstä
  • satelliitti-lautasantennin käyttöönottoa rajoittavat myös tekniset ongelmat kuten alastulo-/laskujohto (sen laatu ja kapasiteetti) ja miten se on kytketty nousukaapeleihin: alastulojohdon välityskyvyn on arveltu olevan rajallinen, lisäksi alastulojohto ei taida johtaa talojakomoon jossa se olisi kytketty kaikkiin huoneistoihin johtaviin nousujohtoihin, vaan on ehkä kytketty vain joihinkin huoneistoihin johtaviin erillisiin (?) nousujohtoihin (mihin huoneistoihin, ja minkälaiset ovat nämä kytkennät, ovatko käytössä?)

Kysymyksiä satellitti-lautasannenin osalta:

  • onko vanhalla satelliittilautasantennilla todellista käyttöä taloyhtiölle?
  • jos lautasantennilla ei ole todellista käyttöä, ja jos se on esim. vanhentunutta tai muutoin laadullisesti puutteellista tekniikkaa ajatellen koko taloyhtiön käyttöä, niin onko sitä enää järkevää pitää katolla?
  • Kuinka kauan satelliitti-lautasantennin käyttömahdollisuuksien selvittelyä voidaan jatkaa ilman että selvittely johtaa mihinkään toimiin ko. antennin osalta? (Huom. Vuoden 2007 yhtiökokouspäätöksen mukaan taloyhtiö selvittää voidaanko lautasantennia enää käyttää mihinkään? Nyt on kulunut jo niin monta vuotta, että selvitysten pitäisi alkaa valmistua! Ikuinen selvittely ilman että syntyy päätöksiä mistään toimenpiteistä ei vaikuta järkevältä.)

Lautasantenni - ja satelliitti-tietoverkko aiheisia linkkejä:

ANTENNI AIHEISIA LINKKEJÄ

B) Kiinteistön sisäverkkoon kuuluvat sähkömagneettista säteilyä, kuten radioaaltoja, lähettävät antennit (ja niiden kaapelit):

Taloyhtiössämme on toistaiseksi vain vastaanottavia antennijärjestelmiä.

Mutta, asiaan liittyy mm. se, että taloyhtiö saattaa tulevaisuudessa esim.:

  • saada tarjouksia tontille asennettavasta matkapuhelinverkon antennista: taloyhtiö sai vuonna 2010 tarjouksen merkittävältä kaupalliselta matkapuhelinverkko-operaattorilta matkapuhelinverkon antennin asentamisesta tontille. Taloyhtiö ei kuitenkaan hyväksynyt tarjousta mm. siksi, että ko. antennin mahdollisista terveysvaikutuksista ja korvausvastuista katsottiin saadun liian vähän tietoa. Ko. tarjouksessa tarjoaja ilmoitti, että alueen matkapuhelinverkon kantavuus ei ole ollut heidän mielestään riittävän hyvä.
  • radioaaltovälitteisten tietojärjestelmien ja palvelujen lisääntyminen saattaa tulevaisuudessa kehittyä myös siihen suuntaan, että radioaaltoja lähettäviä laitteita ja antenneja asennetaan kiinteistöihin

2.2.2. KAAPELIJÄRJESTELMÄT

2.2.2.1 Talokaapelit

Talokaapeleilla tarkoitetaan yleisesti: kiinteistöön ulkopuolelta tulevia, ja talojakamossa kiinteistön sisäjohtoverkkoon, sen nousukaapeleihin kytketyt, kaapeleita.

Taloyhtiössämme olevia tietoliikenneverkon talokaapeleita ovat:

  • Elisa Oy:n puhelin verkon kuparikaapeli, sekä (onko tästä tarkempaa tietoa?)
  • Sonera Oy:n valokuitukaapeli. (asennettu koska (joskus 2000-luvulla)?)
  • tuleeko muita talokaapeleita, mitä ja kenen omistamia?

Kysymyksiä talokaapeleiden osalta:

  • talokaapeleiden laatustandardit ovat mitkä?
  • Miten ja laadultaan minkälaisiin kytkimiin ko. kaapelit ovat kytketty talojakamossa? Tarkkoja laitetietoja ei tarvitse täällä ilmoittaa, mutta jotain varmasti olisi syytä ymmärtää, että minkä laatuista informaatiota nuo kytkentälaitteet pystyvät vastaanottamaan ja välittämään eteenpäin?
  • onko mahdollista, ja tarvetta, tiedustella haluaako joku muu kaapelitoimittaja tehdä taloyhtiölle tarjouksen uuden kaapelin vetämisestä taloyhtiön talojakamoon asti?

2.2.2.2 Kiinteistön (viestintä-/tietoliikenne-)sisäjohtoverkko:

2.2.2.2.1. Viestintä-/tietoliikenne-sisäjohtoverkon nousukaapeli 1: Kiinteistön sisäinen, talojakamosta kotijakamoon johtotietä kulkeva, televisio- ja radioverkon nousukaapeli, tarkoittaa:

  • talojakamosta kaikkiin kotijakamoihin (eli asuinhuoneistoihin) johtavia televisio- ja radiokaapeleita
  • tämän kaapelijärjestelmän sisäisiä kytkinlaitteita ja pistorasioita
  • kotijakamoissa/asuinhuoneistoissa on pistorasia jota kautta asukas voi kytkeä laitteitaan ko. kaapelijärjestelmään ja vastaanottaa esim. harava-antennin kautta tulevaa televisio, radio-, tms. -lähetyksiä

Kysymyksiä kiinteistön sisäisen televisio- ja radioverkon nousukaapelin osalta:

  • Minkä tasoinen on talojakomosta asuntoihin johtava TV- ja radio-verkon nousukaapelointi?
  • Minkälaiset ja laatuiset laitteet kytkevät talojakomossa (ja muualla?) ko. kaapeleita?
  • onko asukkaan mahdollista vastaanottaa huoneistonsa televisio-/radiokaapelipistokkeen kautta a) harava-antennilla vastaanotettua teräväpiirtokuvaa, ja b) kaapeliverkon kautta tulevaa dataa, esim. kaapeli-tv, kaapeli-internet jne?
  • onko tarvetta ko. kaapeloinnin, ja sen kytkimien ja pistorasioiden, peruskorjaukselle tai -parantamiselle?
  • onko muita kysymyksiä?

2.2.2.2.2. Viestintä-/tietoliikenne-sisäjohtoverkon nousukaapeli 2: Kiinteistön sisäinen, talojakamosta kotijakamoon johtotietä kulkeva, puhelinverkon nousukaapelointi:

Tarkoittaa talojakamosta jokaiseen kotijakamoon eli asuinhuoneistoon, kiinteistön sisäistä johtotietä pitkin (sähköputkien sisällä) tulevaa puhelinverkon kaapelia, yksi nousukaapeli per asunto.

Koska ko. kaapelointia ei ole peruskorjattu-/parannettu, on oletettava, että laadullisesti kyseessä on alkuperäinen, vuonna 1981 käyttöön otettu puheliverkon kuparikaapeli.

Kysymyksiä puhelinverkon nousukaapeloinnista:

  • Mikä on ko. kaapelin ja sen kytkentälaitteiden standardin mukainen kestokapasiteetin määre, joka kertoo esim. sen että minkä verran ko. verkko kestää esim. data-liikennettä? Tämä määre pitäisi näkyä mm. ko. kaapelin kylkeen painetusta tekstistä. (Osakkaana oleva televerkkojen asiantuntija on esittänyt arvion, jonka mukaan kyseessä on oletettavasti MHS 3x2x0,5 -kaaplei, jolla teoreettinen tiedonsiirron maksiminoupeus on noin 100 Mb/s. Tämä arvelu on esitetty tammikuussa 2012, sen paikkansapitävyyttä ei ole tarkistettu.)
  • onko tarvetta ko. kaapeloinnin ja sen kytkimien, ja pistorasioiden, peruskorjaukselle tai -parantamiselle?

Yleisiä kysymyksiä kiinteistön sisäiselle, talojakamosta kotijakamoon johtotietä pitkin kulkevalle, nousukaapeloinnille:

  • onko tarvetta selvittää ko. kaapeloinnin ja siihen liittyvien osien (kytkinlaitteet, johtotiet, alijakamoiden, jne.) kuntoa ja soveltuvuutta tämän päivän/tulevaisuuden tietoliikenne käyttöön?
  • onko tarvetta aloittaa nousukaapeloinnin peruskorjaus- tai -parennushankkeen tarvekartoitus (tai peräti ko. hankkeen suunnittelu), esim. jos voidaan todeta, että nyt olemassaoleva nousukaapelointi on tullut, tai on tulossa, käyttöikänsä päähän eli ei esim. pysty välittämään sellaisia data määriä mitä voidaan odottaa tämän päivän, tai lähitulevaisuuden, kiinteistötekniikalta?
  • onko tarvetta kysyä ulkopuolista konsultointia kiinteistön sisäisen kaapeloinnin päivittämisen mahdollisuuksista?
  • onko mahdollista, ja löytyykö tahtoa, pyytää edes suuntaa antavia tarjouksia kiinteistön sisäisen valokuitu-nousukaapelin (tai esim. jonkinlaisen hybridikaapelin (sältäisi optisen-/valokuitu- kaapelin sekä yleiskaapeloinnin) asentamisesta (teknisestä tilasta/talojakamosta kaikkiin asuinhuoneistoihin)?
  • onko kiinteistön sisäisen nousujohtokaapeloinnin ja kiinteistön ulkopuolisen kaapeloinnin välillä kytkimiä, jotka vaativat peruskorjausta tai muuta päivittämistä? Liittyykö ko. kaapelointiin esim. vikavirtasuojakytkimiä tai niiden kaltaisia, jotka tarvittaessa pystyvät katkaisemaan liian voimakkaiden (sähkömagneettisten-)impulssien etenemisen?
  • muita kysymyksiä, mitä?

2.2.2.2.3. Sisäjohtoverkon teletila

Tarkoittaa sisäjohtoverkkoon kuuluville rakenneosille ja telelaitteille tarkoitettua tilaa. Sisäjohtoverkon teletila voi olla huone, komero, kotelo, rasia tai niitä vastaava muu tila.

Kysymyksiä:

  • Mitä tällaisia tiloja on kiinteistössä?
  • Muita kysymyksiä, mitä?

MUITA KYSYMYKSIÄ LIITTYEN KIINTEISTÖN KOKO TIETOLIIKENNEJÄRJESTELMÄÄN:

  • minkälaiset ohjeet halutaan antaa asukkaille esim. tv-katselu-laitteiden, digiboksien, tai internet- ja laajakaista-palvelujen hankintaa ajatellen?

3. TALOYHTIÖN TIETOLIIKENNEJÄRJESTELMÄN KEHITYSKESKUSTELU

3.1 KEHITYSKESKUSTELUN TILANNE NYT

(Alustava) Selvitysvaihe:

Toistaiseksi taloyhtiö selvittää (alustavasti) kiinteistön tietoliikennejärjestelmän laatua. Selvityksen taustalla on lähinnä yhteiskunnan nopea tietotekninen kehittyminen kohti tietoyhteiskuntaa ja tämän kehityksen asettamat yleiset tekniset laatu vaatimukset mm. talotekniikalle.

Selvittämiseen ei ole budjetoitu mitään, eikä siitä ole tehty varsinaista yhtiökokouspäätöstä. Selvityksen sisältö ja aikataulu ovat tältä osin vielä avoimia asioita, ja selvitys on siksi toistaiseksi vielä alustavaa, hallitusvetoista, selvitystä.

Joitain ajatuksia sen osalta mitä taloyhtiön tulisi nyt selvittää:

  • mitä laki ja yhtiöjärjestys määräävät taloyhtiölle tietoliikennejärjestelmän osalta?
  • kiinteistön sisäisen antenni- sekä kaapelointi järjestelmien laatu, jotta niistä voidaan paremmin tiedottaa (asukkaille ja esim. kaupallisille tahoille jotka tarjoavat asukkaille esim. laajakaista-, kaapelitv- ja vastaavia palveluja), ja jotta voidaan paremmin arvioida minkälaiseen käyttöön ne tänäpäivänä ja tulevaisuudessa (n. 5 vuoden arviolla) soveltuvat, ja onko esim. 5 vuoden sisällä odotettavissa jonkinlaista peruskorjaus- tai -parannustarvetta näiden järjestelmien osalta?
  • kiinteistöön ulkopuolelta tulevat kaapelit, niiden laatu ja omistajat, sekä minkä tyyppistä informaatiota ja dataa niiden kautta voidaan vastaanottaa?
  • mitkä ovat kiinteistön ulkopuolelta lähetetyt, ja alueella tärkeimmät, sähkömagneettiset informaatiolähetykset (radioaallot) ja niiden toimittajat? Näitä ovat ainakin televisio ja radiolähetysten osalta YLE, mitkä muut? Tärkein televisio- ja radiolähetysten lähetysantenni sijaitsee missä, Pasilassa? Muita alueella vastaanotettavissa olevia radioaaltoja (kuin televisio- ja radioradioaaltoja) ja niiden toimittajia ovat: tärkeimmät matkapuhelinoperaattorit? Löytyykö esim. yhtä kokoavaa tietolähdettä kaikista alueella radioaaltoja siviilitarkoitukseen lähettävistä tahoista, lähetysantenneista jne?
  • mitä voidaan ymmärtää pitkän tähtäimen tavoitteiksi taloyhtiön tietoliikennejärjestelmien ylläpitämisessä? (Esim. onko järkevää keskittyä pitkällä tähtäimellä ylläpitämään vain analogisen ajan tietoliikennejärjestelmää/-verkkoa, vai tulisiko pystyä suuntautumaan niin, että pitkällä tähtäimellä analoginen tietoliikennejärjestelmä korvataan täysin digitaalisella tietoliikennejärjestelmällä? Esim. että analogista teknologiaa edustavat kiinteistön sisäiset kaapeliverkot kuten kuparikaapelipuhelinverkko ja tv-/radiokaapeli korvattaisiin yhdellä tai kahdella valokuitukaapelilla? Sivuhuomio: valokuitukaapelia on talotekniikan asiantuntijoiden osalta väitetty paloturvallisemmaksi kuin perinteisiä metallikaapeleita.)
  • miten ja millä aikataululla selvitys on järkevä tehdä, tarvitaanko selvityksen teossa ulkopuolista asiantuntija-apua, vai riittävätkö hallituksen ja teknisenisännöitsijän voimat selvityksen tekoon? (Oletettavasti riittävät ainakin alustavan selvityksen tekoon, mutta onko tarvetta laajemmalle selvitykselle, esim. taloyhtiön tietoliikennejärjestelmien kuntokartoitukselle tai ko. järjestelmien PTS:lle?)
  • muita selvitysasioita, mitä?

3.2 OLEMASSAOLEVAN JÄRJESTELMÄN SOVELTUVUUS TÄMÄN PÄIVÄN, JA TULEVAISUUDEN, TIETOLIIKENNE-VAATIMUKSIIN

TILANNE NYT

  • asiaa ei ole erityisesti selvitelty (taloyhtiössä)
  • asian osalta ei ole tehty erityisiä yhtiökokouspäätöksiä
  • hallitus selvittää alustavasti normaalin vuosibudjetin puitteissa
  • sitä mukaa kun asukkaat ottavat enenemässä määrin käyttöön uutta tietoliikennetekniikkaa voi kiinteistön tietoliikennejärjestelmään kohdistua painetta ko. järjestelmän uudistamiseksi tämän päivän ja tulevaisuuden tietoliikenne-tarpeisiin

3.3 MAHDOLLISIA, NYKYISEN TIETOLIIKENNEJÄRJESTELMÄN KORVAAVIA, TAI SEN RINNALLE, RAKENNETTAVISSA OLEVIA, TEKNISIÄ VAIHTOEHTOJA (AJATELLEN TULEVAISUUDEN TIETOLIIKENNE-TARVETTA)

TILANNE NYT

  • asiaa ei ole erityisesti selvitelty (taloyhtiössä)
  • asian osalta ei ole tehty erityisiä yhtiökokouspäätöksiä
  • hallitus selvittää alustavasti normaalin vuosibudjetin puitteissa
  • sitä mukaa kun asukkaat ottavat enenemässä määrin käyttöön uutta tietoliikennetekniikkaa voi kiinteistön tietoliikennejärjestelmään kohdistua painetta ko. järjestelmän uudistamiseksi tämän päivän ja tulevaisuuden tietoliikenne-tarpeisiin

VALOKUITUKAAPELI

Kiinteistössä ei ole valokuitukaapelointia.

Valokuitukaapelia, erityisesti kuitenkin ns. hybridikaapelia joka sisältää sekä valokuitukaapelin että yleiskaapeloinnin, pidetään yhtenä käyttökelpoisena teknologiana tämän päivän ja tulevaisuuden tietoliikennetarvetta ajatellen, sekä ajatellen esim. taloyhtiöiden vanhojen tietoliikennejärjestelmien peruskorjaus-/parannushankkeita.

LINKKEJÄ JA LÄHTEITÄ

Linkkejä valokuitukaapelin käyttöönoton eduista (ja haitoista):