TALOYHTIÖN TURVALLISUUSTIIMI JA SEN TEHTÄVÄT

Tätä sivua on päivitetty: 11.11.2013

Sivu on työnalla ja odottaa taloyhtiön sisäisen turvallisuusvastaavan sekä hallituksen vahvistusta.

Sivu on avattu alunperin: 30.3.2013

Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.

OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

************************************************************************************

1. TURVALLISUUSTIIMIN JÄSENISTÄ

Taloyhtiön hallitus valitsee turvallisuustiimin jäsenet.

Taloyhtiön sisäinen turvallisuusvastaava sekä turvallisuustiimin jäsenet voivat suositella taloyhtiön hallitukselle asukkaita turvallisuustiimiin, ja toimia muutoinkin aktiivisesti turvallisuutiimin jäsenten hankinnassa.

1.1 TURVALLISUUSTIIMIN YHTEYSHENKILÖ/ ´JOHTAJA´ (House´s safeguard-team contact person)

Turvallisuustiimin johtaja on: Antti Huttunen. Huoneisto: H 57. Puh: 050 3410641

(Turvallisuustiimin johtaja on yleensä taloyhtiön sisäinen suojeluvastaava.)

Turvallisuustiimin varajohtaja on: ei ole valittu.

1.2 TURVALLISUUSTIIMIN MUUT JÄSENET

Tilannekuva: turvallisuustiimin muita jäseniä ei ole valittu, mutta niitä aktiivisesti haetaan.

Turvallisuustiimiin on jatkuva jäsenten haku päällä. Mikäli olet taloyhtiön asukas ja kiinnostunut osallistumaan taloyhtiön turvallisuusasioiden hoitoon ja turvallisuustiimin toimintaan, ole asiassa vapaasti yhteydessä esim. turvallisuustiimin johtajaan/taloyhtiön sisäiseen turvallisuusvastaavaan, tai taloyhtiön hallituksen jäseneen, tai isännöitsijään.

Hallitus on hakenut turvallisuustiimiin jäseniä kevään 2013 varsinaisesta yhtiökokouksesta lähtien, mutta kukaan ei ole vielä ilmoittautunut halukkaaksi. Tämä on puute, johon hallitus toivoo muutosta. Hallitus ei voi pakottaa asukkaita turvallisuustiimiin, vaan asukkaiden tulee oma-aloitteisesti ja omasta tahdostaan ehdottaa itse itseään tiimin jäseneksi.

1.3 TURVALLISUUSTIIMIN JÄSENTEN NIMIEN JA YHTEYSTIETOJEN JULKAISUSTA TALOYHTIÖN TIEDOTTEISSA

Turvallisuustiimin henkilöiden nimet julkaistaan taloyhtiön pelastussuunnitelmassa, sekä tarvittaessa taloyhtiön muissa turvallisuusasioiden kannalta olennaisissa teidotteissa. Niissä voidaan julkaista myös ko. henkilöiden yhteystietoja, erityisesti turvallisuustiimin johtajan ja hänen varahenkilön yhteystiedot.


2. TURVALLISUUSTIIMIN TEHTÄVISTÄ

2.1 TURVALLISUUSTIIMIN VELVOITTEET JA VASTUUT

Turvallisuustiimi, erityisesti sen johtaja, muussa tapauksessa varajohtaja, on velvoitettu:

  1. (vastaanottokuittausta vasten) vastaanottamaan ja huolella omassa hallinnassaan säilyttämään taloyhtiön pelastustoimen, sekä kiinteistön teknisen huollon tilojen yleisavaimen, sekä (luovutus-/vastaanottokuittausta vasten) luovuttamaan tämän avaimen taloyhtiölle viipymättä kun ei enää toimi taloyhtiön turvallisuus- ja pelastusasioista vastaavana taloyhtiön sisäisenä toimihenkilönä. Lisäksi kyseinen henkilö voi joutua vastaamaan mahdollisista kohtuullisista kuluista, jotka aiheutuvat taloyhtiölle, mikäli ko. avain katoaa yksinomaan ko. henkilön huolimattoman toiminnan vuoksi, ja mikäli taloyhtiö joutuu sen vuoksi esim. uudelleen sarjoittamaan lukkoja.
  2. lukemaan pelastussuunnitelman ja sen kaikki liitteet, sekä toimimaan pelastussuunnitelmassa mainittujen ohjeiden mukaan, kuten ohjaamaan taloyhtiön asukkaita kiinteistön pelastustoimen suojiin, kokoontumispaikalle tms, kun on kyse vaaratilanteesta (esim. tulipalo) kiinteistössä tai sen lähiympäristössä. Asukkaiden ohjaaminen tulee tapahtua olemassaolevien turvallisuusmääräysten ja pelastussuunnitelman mukaisesti, kuitenkaan omaa ja muiden turvallisuutta varantamatta ja suojeluviranomaisten työtä vaikeuttamatta.
  3. osallistumaan a) taloyhtiön pelastustoimen tilojen, -teiden (pelastustiet), -reittien, -väylien, -alueiden (esim. pelastustoimen kokoontumispaikat) ja -välineiden (esim. alkusammutuskalusto) turvallisuus- ja kuntokatselmus- sekä -tarkastustilaisuuksiin, (esim. kerran vuodessa tehtävä taloyhtiön sisäinen turvallisuustarkastus) sekä b) taloyhtiön tilamaan ja maksamaan pelastus- ja turvallisuusasioiden koulutukseen, joka järjestetään joko taloyhtiössä tai sen läheisyydessä sijaitsevalla paikalla (esim Kaarelan VPK), sekä sellaisena ajankohtana, että osallistuminen on kaikille turvallisuustiimin jäsenille mahdollista
  4. a) seuraamaan, joko pelastussuunnitelmassa määrätyllä, tai hallituksen ja turvallisuustiimin muutoin päättämällä, tavalla, taloyhtiön pelastustoimen tilojen, -teiden (pelastustiet), -reittien, -väylien, -alueiden (esim. pelastustoimen kokoontumispaikat) ja -välineiden (esim. alkusammutuskalusto) kuntoa ja käyttöön ottamisen esteettömyyttä, ja b) huomauttamaan viipymättä isännöitsijälle, ja/tai sille jolle (pelastustoimen) asian kuntoonsaattaminen kuuluu, näissä asioissa ja pelastussuunnitelmassa ilmenevistä olennaisista puutteista (nimeonmaan pelastustoimen onnistumista estävistä olennaisista tekijöistä, esim. jos pelastustielle on pysäköity ajoneuvo ilman että ajoneuvon käyttäjä välittömästi valvoo ajoneuvoaan ja pystyy sen tarpeen vaatiessa siirtämään välittömästi, on turvallisuustiimin jäsenen velvollisuus pyytää ajoneuvonhaltijaa viipymättä siirtämään ajoneuvo, ja jollei ajoneuvoa siirretä, ilmoittamaan tästä viipymättä isännöitsijälle/taloyhtiön muulle vastuuhenkilölle)
  5. valvomaan, että taloyhtiön pelastussuunnitelma on ajantasainen kaikkien olennaisten pelastustoimea koskevien tietojen osalta, sekä kaikkien asukkaiden että pelastusviranomaisten helposti saatavilla (esim. porraskäytävien ilmoitustauluilla), ja ilmoittamaan pealastussuunnitelman sisältöä ja saatavuutta koskevista puutteista viipymättä isännöitsijälle tai hallituksen puheenjohtajalle
  6. vastaamaan asukkaiden kysymyksiin pelastussuunnitelmasta (vastaamisvelvollisuus on tiettyyn kohtuu-rajaan asti)
  7. aktiivisesti seuraamaan ja osallistumaan taloyhtiön turvallisuusasioiden, erityisesti pelastussuunnitelman (sekä mahdollisen pitkäntähtäimen turvallisuus-/pelastussuunnitelman), päivittämiskeskusteluun. Osallistuminen kyseiseen keskusteluun on välttämätöntä erityisesti siltä osin ja laajuudessa kuin on sovittu hallituksen ja turvallisuustiimin kesken. Jos mitään erityistä ei ole sovittu, ei tällöin ole erityistä osallistumisvelvollisuutta, mutta pitkäkestoinen täysi osallistumattomuus voidaan tulkita välinpitämättömyydeksi taloyhtiön turvallisuusasioista.
  8. lukemaan taloyhtiön järjestysmääräykset/-säännöt, ja tarvittaessa ohjaamaan asukkaita ja heidän vieraitaan, tai muutoin kiinteistössä vierailevia, niiden määräysten/sääntöjen mukaiseen toimintaan, kuitenkaan omaa turvallisuuttaan riskeeraamatta ja viranomaisten sekä taloyhtiön toimihenkinkilöiden toimintaa vaikeuttamatta. Seuraamaan mahdollista järjestysmääräysten/-sääntöjen päivityskeskustelua, sekä tarvittaessa osallistumaan järjestysmääräysten/-sääntöjen päivitysversion luonnosteluun.
  9. lukemaan taloyhtiön kiinteistönhoidon pääsopimukset, kuten huoltosopimus, ja niiden osalta seuraamaan kiinteistönhoidon (sopimuksen mukaisen) laadun toteutumista turvallisuusasioiden kannalta. Kyseisen seurannan painonpisteen tulee olla kiinteistön pelastustoimen tilojen, alueiden, teiden, kulkuväylien, ja välineiden yleisen huollon laadun seuraamisessa, mutta tarvittaessa seuranta voi kohdistua muihin kiinteistönosien turvallisuusasioiden seurantaan. Olennaisista puutteista kiinteistön turvallisuusasioissa, tulee turvallisuustiimin jäsenen ilmoittaa ensisijaisesti sille, jolle asian kuntoonsaattamisen käytäntö kuuluu (esim. huoltoyhtiölle), muussa tapauksessa esim. turvallisuustiimin johtajalle, tai isännöitsijälle, tai hallituksen sille henkilölle, jonka vastuualueena on pelastustoimen asiat.

2.2 TURVALLISUUSTIIMIN MAHDOLLISET VAPAAEHTOISET TEHTÄVÄT

Turvallisuustiimin jäsenillä on oikeus, ja heille pidetään suotavana, seurata taloyhtiön muita turvallisuusasioita ja viipymättä huomauttaa niissä ilmenevistä puutteista sille, jolle asian kuntoonsaattaminen kuuluu. Mikäli kyseinen seuranta, huomauttaminen ja mahdollisesti kuntoonsaattamisen valvonta, halutaan myös vastuttaa turvallisuustiimille, tulee niiden toimien velvoitteista ja vastuista erikseen sopia tiimin jäsenten ja taloyhtiön kesken: mikäli näistä velvoitteista ja vastuista ei ole erikseen sovittu, ei turvallisuustiimillä voida olettaa sellaisia velvoitteita ja vastuita olevan. Poikkeuksena voi kuitenkin olla turvallisuustiimin niiden jäsenten velvollisuudet ja vastuut, jotka ovat samanaikaisesti taloyhtiön hallituksen jäseniä, koska heitä voi turvallisuusasioissakin koskea lain asettamat yleiset hallitusjäsenen valvontavelvollisuudet ja -vastuut.

  • Mainitaan esimerkkinä, että turvallisuustiimillä (lukuunottamatta mahdollisesti sen niitä jäseniä, jotka kuuluvat taloyhtiön hallitukseen) ei ole velvoitetta ja vastuuta taloyhtiön lumitöiden laadun valvonnasta (kuten kiinteistön lumen- ja jäänpudotusten tarpeen seurannasta ja niistä tarpeista huomauttamisesta niille, joille ko. asioiden hoitovastuu kuuluu) ellei tällaisista velvoitteista ja vastuista ole nimenomaisesti sovittu taloyhtiön ja ao. henkilön kesken. Lähtökohtaisesti kaikki tällaiset erityistoimet ja -vastuut tulee sopia kirjallisesti.

Vapaaehtoisesti seurattavien turvallisuusasioiden (niissä ilmenevistä puutteista huomauttamisen, sekä mahdollisesti kuntoonsaattamisen valvonnan) osalta mahdollisiksi ja yleisesti tärkeiksi (ei kuitenkaan välttämättä turvallisuustiimin jäseniä velvoittaviksi ja vastuuttaviksi) kohteiksi ja asioiksi mainitaan mm:

  1. kiinteistön kaikkien yleisten ja yhteisten sisä- ja ulkotilojen, kulkuväylien ja välineiden turvallisuuden ja huoltotarpeen aktiivinen seuraaminen, myös siltä osin kuin ei koske kiinteistönhuoltosopimuksia, ja ottaen huomioon erityisesti palo-, sähkö-, kaasu-, vesi-, kulku-, käyttö- ja rikosturvallisuus-seikat. Erityisesti mainitaan kuitenkin kiinteistön julkisivujen (ulkoseinät ja katot) huoltotoimien ja huoltotarpeen seuranta siltä osin kuin koskee kiinteistön käyttäjien henkilö- ja omaisuusturvallisuutta: esim. talvikunnossapitotarpeen (lumen- ja jäänpudostustarpeen), ja julkisivujen ulkopuolisten rakenteiden kiinnitysten (kuten ikkunoiden uloimpien lasien ja parvekelasitusten, rännien, antennien, tikapuiden, sekä katon ulkorakenteiden) kunnon silmämääräinen seuranta, ja näissä asioissa ilmenevien asukas- ja rakennusturvallisuusriskien huomauttaminen sille, jolle asian kuntoonsaattaminen kuuluu.
  2. kiinteistönhoidon (kuten talvitöiden) puutteesta johtuvien vaaratilanteiden ilmetessä, ja kun kiinteistönhoidon asian kuntoonsaattamista kukaan varsinainen vastuuhenkilö vielä hoida, kiinteistössä tai sen osissa liikkumista ja toimimista kieltävien tiedotteiden julkaisu, sekä kulkuesteiden asettaminen mahdollisten henkilö- ja esinevahinkojen ehkäisemiseksi: esim. lumen- ja jäänputoamista tai liukastumista koskevissa vaaratilanteissa, jotka on vasta havaittu, ja joita ei esim. kiinteistönhuoltoyritys vielä ole ehtinyt hoitaa, on suotavaa, että turvallisuustiimin jäsen/jäsenet, omaa turvallisuuttaan riskeeraamatta, asettavat kulunestopuomeja/-nauhoja, ja tiedottavat vaarasta asukkaita ja huoltotoimea viipymättä
  3. kiinteistön tontilla kulkemista (esim. läpikulkua) ja toimimista ohjaavien kylttien, kulunesto-rakenteiden ja lukitusten, sekä kulunvalvontajärjestelmien laadun ja riittävyyden seuranta, sekä niihin liittyvien parantamistarpeiden arviointi (esim. sen arviointi tulisiko tontille ja sen sisällä yleisillä ja yhteisillä alueilla kulkua jotenkin rajoittaa esim. kulunestorakentein (aidoin, puomein, tms.), parennetuin lukitusjärjestelmin, kulunvalvontajärjestelmin (kameravalvonta tms.), tai muutoin.
  4. kiinteistön hälytysjärjestelmien laadun ja parannustarpeen seuranta
  5. asukkaiden neuvominen asukaskohtaisissa turvallisuus-asioissa kuten paloturvallisuus välineiden (esim. palovarottimien, tulensammutuspeitteiden, tms.) hankintaan, sijoittamiseen, käyttöön ja huoltoon liittyvä neuvonta.
  6. niiden asukastilaisuuksien suunnittelu, organisointi ja valvominen, joissa tarkoituksena on keskustella taloyhtiön turvallisuusasioista

3. HUOMIOITA TURVALLISUUSTIIMILTÄ ODOTETTAVASTA YHTEISKÄYTÖLLISTEN TILOJEN, -ALUEIDEN, -TEIDEN, -KULKUVÄYLIEN JA -VÄLINEIDEN TURVALLISUUDEN SEURAAMISESTA JA NIISSÄ ILMENEVISTÄ PUUTTEISTA TIEDOTTAMISESTA, SEKÄ TOIMISTA KULUN JA TOIMINNAN KIELTÄMISEKSI JA ESTÄMISEKSI KYSEISILLÄ ALUEILLA

Kiinteistön hoitoa, kuten talvikunnossapitoa, koskevia velvollisuuksia ja vastuita ei voida ilman erillistä sopimusta siirtää taloyhtiöltä turvallisuustiimille. Niin kauan kun ko. velvollisuuksia ja vastuita ei olla nimenomaisesti siirretty turvallisuustiimille, ei turvallisuustiimillä ja sen jäsenlillä (lukuunottamatta mahdollisesti niitä, jotka ovat samanaikaisesti hallituksen jäseniä) ole ko. velvollisuuksia ja vastuita.

Turvallisuustiimin jäsenillä on kuitenkin oikeus, ja heiltä saatetaan voida odottaa vähintään jonkinlaista aktiivisuutta ko. asioiden seuraamisessa ja niissä ilmenevien olennaisten puutteiden tiedottamisessa, sekä mahdollisesti jopa vaara-alueella toimimisen ja liikkumisen kieltämisestä ja estämisessä silloin kun on kyse välittömästä vaarasta.

Turvallisuustiimin jäseniltä voidaan lisäksi odottaa, että ovat pääosin selvillä taloyhtiön huoltoyhtiön velvollisuuksista (jotka ilmoitettu huoltosopimuksessa) yhteiskäytöllisten alueiden ja kiinteistön osien kunnossapidossa, siltä osin kuin koskee nimenomaisesti kiinteistön asumis- ja käyttöturvallisuutta.

Mikäli turvallisuustiimin jäsen havaitsee, että:

  • huoltoyhtiö toimii velvoitteittensa vastaisesti ja siitä voi koitua olennaista turvallisuusriskiä, tulee hänen tiedottaa asiasta viipymättä sille, joka vastaa asian kuntoonsaattamisesta, esim. isännöitsijälle, huoltofirmalle, tai hallituksen puheenjohtajalle.
  • asukkaat tai heidän vieraansa, tai muu henkilö (esim. huoltotoimesta vastaava), toimivat taloyhtiön määräysten (kuten järjestyssääntöjen) vastaisesti, ja siitä voi aiheutua huomattavaa turvallisuusriskiä, tulee hänen (omaa turvallisuuttaa riskeeraamatta) pyytää ko. asukkaita lopettamaan taloyhtiön määräysten vastainen toiminta, ja jos eivät lopeta, ilmoittaa siitä sille, joka taloyhtiön puolelta vastaa ko. asiasta, esim. isännöitsijälle, tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle
  • taloyhtiössä liikkuu ja toimii täysin taloyhtiön ulkopuolinen ja asiaton henkilö, tulee turvallisuustiimin jäsenen tiedottaa asiasta viipymättä sille, joka vastaa asian kuntoonsaattamisesta, esim. poliisille, isännöitsijälle, huoltofirmalle, hallituksen jäsenelle, taloyhtiön sisäiselle turvallisuusvastaavalle tms. Turvallisuustiimin jäsenellä on oikeus tiedustella asiattomin perustein kiinteistössä liikkuvaksi ja toimivaksi epäillyn henkilön todellisia tarkoitusperiä ja henkilöllisyyttä, sekä kenen vieraana väittää olevansa. Tällaisten tiedustelujen suorittamisessa tulee kuitenkin aina ensisijaisesti turvata oma turvallisuus, ja ne tiedustelut on syytä siksi, sekä myös todistettavuuden vuoksi, suorittaa useamman turvallisuustiimin henkilön toimin, mahdollisesti hallitusjäsenten tai muiden asukkaiden läsnäollessa. Jos on ilmeistä, että ko. henkilö on ja toimii kiinteistössä asiattomasti, tai ei kykene selkeästi ilmaisemaan tarkoitusperiään, sekä sitä kenen vieraana on, on turvallisuustiimin jäsenen (tai sen joka taloyhtiön puolelta asiaa hoitaa) suotavaa pyytää ko. henkilöä välittömästi poistumaan kiinteistöstä ja valvoa, että ko. henkilö myös poistuu kiinteistöstä. Kaikkista tällaistä tapauksista on hyvä myös viipymättä ilmoittaa poliisille, esim. siltä varalta, että ko. asiaton henkilö pyrkisi uudestaan kiinteistöön, tai kenties jatkaisi vastaavia asiattomia liikkumisiaan ja toimiaan lähistön kiinteistöissä. Kaikissa tällaisissa tapauksissa on tärkeintä, että asiaa hoitava ei ota mitään turvallisuusriskejä. Jos asianhoidon riskittömyyden takaaminen on yhtään epävarmaa, tulee niiden asioiden hoito pyytää poliisin tai muun turvallisuusviranomaisen hoidettavaksi. Lisäksi ko. tapahtumista on aina syytä tiedottaa viipymättä muita turvallisuustiimin jäseniä, isännöitsijää ja hallitusta, sekä tarvittaessa asukkaita.
  • kiinteistössä on yhteiskäytöllisiä ulkoaleita, teitä, kulväyliä tms. joilla ei ole taloyhtiön talvikunnossapitoa, eikä tästä ole tiedotettu ko. alueilla, on suotavaa, että turvallisuustiimin jäsen viipymättä huomauttaa tällaisesta puutteesta sitä, jolle asianhoitovastuu kuuluu, kuten isännöitsijää/teknistä isännöitsijää, sisäistä turvallisuusvastaavaa, sitä hallituksen jäsentä jonka vastuualana on kyseiset tilat ja asiat, tai huoltoyhtiötä.

3.1 LEIKKIALUEIDEN JA NIIDEN VÄLINEIDEN TURVALLISUUDEN SEURANTA

Otteita teoksesta "Kiinteistönhoidon käsikirja", kustantajana Kiinteistöalan Kustannus Oy, 2012:

  • "Kiinteistönhoitajan kuuluu valvoa, että nämä leikkivälineet ovat määräysten mukaisessa kunnossa niin kesällä kuin talvellakin." (s. 277)
  • "Mikäli leikkivälineiden käyttö on talvella vaarallista, käyttö on kiellettävä myös silloin." (s. 278)
  • "Tärkeimpiä kiinteistönhoitajan leikkivälineisiin liittyviä tarkastus- ja huoltotehtäviä ovat:"..."talvella ylimääräisen lumen poisto" (s. 278)

Turvallisuustiimin jäseniltä voidaan odottaa myös esim. leikkialueiden ja niiden kiinteiden leikkivälineiden yleisen käyttöturvallisuuden seurantaa, vaikkakaan ei valvontaa, jollei valvonnasta ole erikseen sovittu. Seurantaa on esim. että käy keväällä, kesällä, syksyllä ja talvella vähintään kerran katsomassa näiden yleisen kunnon, ja huomauttaa niissä ilmenevistä olennaisista puutteista sille, jolle asian kuntoonsaattaminen kuuluu. Lisäksi, seurantaa on myös, että talvella seuraa miten kyseisten alueiden talvikunnossapidosta on sovittu, kuka sitä käytännössä hoitaa, ja miten talvikunnossapidon yleinen laatu toteutuu, ja jos näissä seikoissa on olennaisia rajoitteita/puutteita niin miten niistä on tiedotettu asukkaita ja miten niiden rajoitteiden/puutteiden hoidosta on taloyhtiössä päätetty.