TALOYHTIÖN TURVALLISUUSASIOIDEN LAAJA KEHITTÄMISKESKUSTELU

Tätä sivua on päivitetty: 11.11.2013

Tämä sivu on työnalla.

Tämä sivu on julkaistu alunperin: 4.11.2011

Sivu on tarkoitettu avoimen asukas-/osakas- keskustelun tueksi otsikon mukaisesta asiasta.

*************************************************************************************

1. JOHDANTO: KEITÄ ASIA KOSKEE, MISTÄ KESKUSTELLA?

Taloyhtiön johtamisen laatua voidaan tarkastella monella tavoin ja käyttäen erilaisia tarkastelunäkökulmia. Yksi tarkastelunäkökulma voi avautua turvallisuus-käsitteen avaamassa viitekehyksessä. Tämä viitekehys on monilta osin ennalta määritelty: mm. perustuslain mukaan jokaisella on oikeus turvalliseen asumiseen, ja pelastuslaki velvoittaa taloyhtiöt huolehtimaan omasta turvallisuudestaan. Lisäksi monet erityisturvallisuutta, kuten palo- ja sähköturvallisuutta, koskevat lait ja määräykset ennaltamäärittelevät mitä turvallisuuden tulisi ainakin niiden osalta käytännössä tarkoittaa.

Turvallisuuden tavoittamista ohjaavien ennaltamäärättyjen näkökulmien lisäksi turvallisuus saattaa ilmiönä olla myös laajempi ja monitahoisempi asia kuin miten se tulee ymmärretyksi ja tavoitetuksi pelkästään lain tai esim. yhtiöjärjestyksen puitteissa. Asiassa huomionarvoista on mm. että turvallisuus on ilmiö jonka ymmärtäminen ja kokeminen on suhteuteutettava muuttuvaan maailmaan ja muuttuviin asumis- ja elämiskäytäntöihin: turvallisuusympäristö haasteineen muuttuu, tämän päivän turvallisuuden tuottamisen haasteet ovat erilaiset kuin vaikka 20 vuotta sitten.

Koska turvallisuusympäristö on jatkuvassa muutoksessa, vaikka hitaassakin, on turvallisuus asia, jonka laatua on taloyhtiön hyvässä johtamisessa säännöllisesti arvioitava. Taloyhtiössä turvallisuusympäristön laadun arviointista vastaa ensisijaisesti taloyhtiön toiminallinen johto, erityisesti ne johdossa, joiden toimenkuvaan ja vastuualueeseen kuuluvat turvallisuusasiat ja niiden laadun arviointi. Näitä tahoja ja henkilöitä ovat mm.: a) hallituksen jäsen, jonka vastuualueeseen kuuluvat turvallisuusasiat, b) taloyhtiön sisäinen turvallituusvastaava, c) turvallisuustiimin jäsenet. Koska turvallisuus on käytännössä asia joka koskee suorasti jokaista taloyhtiön asukasta on turvallisuuden laadunarviointi myös tavallisen asukkaan asia. Tämän vuoksi turvallisuus on myös pitkäkestoinen keskusteluteema niin taloyhtiön johdon sisällä, kuin taloyhtiön ja asukkaiden välillä.

Selvää siis on, että turvallisuuteen kuuluu jonkinlaisen avoimen turvallisuuskeskustelun ylläpitäminen; tämä sivu on tarkoitettu tuon keskustelun tueksi.

Kommentteja taloyhtiön turvallisuuden kehittämiseksi voi lähettää esim. isännöitsijälle, taloyhtiön hallituksen jäsenille, tai sähköpostitse taloyhtiön kotisivujen päivittäjälle.

2. TURVALLISUUDEN LAADUISTA ALUSTAVASTI

Kuten todettu, taloyhtiössä turvallisuutta lähestytään usein ensisijaisesti lain velvoitteiden lähtökohdasta. Lain velvoitteisiin vastaaminen on olennainen osa taloyhtiön turvallisuutta ja turvallisen taloyhtiö-ympäristön luomista. Tämän lisäksi taloyhtiössä on mahdollista pyrkiä myös taloyhtiökohtaisen erityisturvallisuuden luomiseen mikäli taloyhtiössä näin halutaan ja päätetään.

2.1 TURVALLISUUSASIOIDEN LAADULLINEN ERITTELY

Taloyhtiön turvallisuusasioita ja -ilmiöitä voidaan jakaa laadullisesti varmasti hyvin monella eri tavalla. Seuraavassa yksi jäsentämistapa turvallisuusasioiden ja -ilmiöiden laadullisesta alakohtaisesta erittelystä:

  1. kiinteistön yleinen käyttöturvallisuus (joka koskee kiinteistön käyttäjien sekä henkilöt- että esine-/omaisuusturvallisuutta)
  2. kiinteistön yleinen rikosturvallisuus (esim. kiinteistöön kulkemista rajoittavat asiat kuten lukitusturvallisuus)
  3. kiinteistön ja sen asukkaiden yleinen pelastusturvallisuus onnettomuuden sattuessa
  4. taloyhtiön pitkäntähtäimen talousturvallisuus (koskee ensisijaisesti osakkeenomistajia)

2.2 JOITAIN ESIMERKKEJÄ TURVALLISUUDEN TUOTTAMISESTA TALOYHTIÖSSÄ, TURVALLISUUSILMIÖIDEN PÄÄAOLOJEN MUKAISESTI

2.2.1 KIINTEISTÖN YLEINEN KÄYTTÖTURVALLISUUS

YHTEISKÄYTÖLLISTEN KULKUVÄYLIEN JA ALUEIDEN HUOLTO

ULKO-KULKUREITTIEN JA -ALUEIDEN KÄYTTÖTURVALLISUUS

Pelastustoimen tiet, väylät, sisään- ja ulostulo-reitit ja alueet, sekä kokoontumispaikat tulee kaikkina vuodenaikoina pitää tarkoituksenmukaisessa kunnossa, turvallisina käyttää ja liikkua, sekä esim. pelastustoimen käyttöönottamisvalmiudessa.

Taloyhtiön vastuulla on myös kaikkien muiden yhteiskäytöllisten tilojen ja alueiden käyttöturvallisuus sisältäen myös niillä yhteiskäyttöön tarkoitettujen laitteiden turvallisuus, esimerkkinä ulkoleikkialueiden ja niillä olevien taloyhtiöhallintaisten leikkivälineiden turvallisuus.

Olennainen osa liikkumisen ja toimimisen turvallisuutta on Suomessa että kadut, ulkoportaat, rakennusten sisäänkulkureitit tms. ovat talvella lumesta luotuja ja liukkailla keleillä hiekoitettuna, pimeällä valaistuina, jne.

Säät ja sääilmiöiden hallinta tuovat siis yhden tarkastelunäkökulman turvallisuuskeskusteluun. Säiden osalta yksi keskusteluaihe saattaisi olla esim. voidaanko ja halutaanko taloyhtiössä erityisesti ennaltavarautua tiettyjen sääilmiöiden mahdollisiin turvallisuusriskeihin? Esimerkkinä erityisestä sääriskistä voitaisiin pohtia esim. sellaisia raekuuroja, joissa rakeet ovat niin isoja että ne voivat esim. parkkipaikalla olevaan autoon iskeytyessään lommottaa auton peltiä, ja että löytyykö taloyhtiöstä minkäänlaista tahtoa ja keinoja ennaltavarautua tällaiseen turvallisuusriskiin?

SÄHKÖTURVALLISUUDEN HALLINTA

Asukkaiden sähköturvallisuutta voidaan ohjeistaa.

Sähköturvallisuuden valvonta voidaan järjestää monen tasoisesti riippuen siitä minkälaista valvonnan tasoa ollaan päätetty tavoitella.

2.2.2 KIINTEISTÖN YLEINEN RIKOSTURVALLISUUS

LUKITUS

Yhteisten kulkuväylien lukitus ja kulun valvonta on mahdollista järjestää monella tavoin ja riippuen siitä minkälaista turvatasoa millekin taloyhtiön hallinnoimalle alueelle halutaan.

2.2.3 KIINTEISTÖN JA SEN ASUKKAIDEN YLEINEN PELASTUSTURVALLISUUS ONNETTOMUUDEN SATTUESSA

PALOPELASTUSTURVALLISUUDEN HALLINTA

Teksti on kesken.

2.2.4 TALOYHTIÖN PITKÄN TÄHTÄIMEN TALOUSTURVALLISUUS

Tämä ala koskee nimenomaisesti osakkeenomistajia.

Taloyhtiön pitkän tähtäimen talousturvallisuutta voidaan arveltavasti ohjata ja suunnitella monellakin tavalla. Laki, yhtiöjäjestys ja yhtiökokousten päätökset ovat olennaisia suunnittelua ohjaavia välineitä.

Yksi erityinen väline voisi arveltavasti olla esim. "taloyhtiön pitkän tähtäimen taloussuunnitelma". Sellaisen laatiminen todennäköisesti kannattaisi tehdä yhdessä hallituksen, osakkaiden, sekä alan asiantuntijan kanssa. Tälläinen suunnitelma tulisi voimaan ainoastaan yhtiökokouksen päätöksestä.

Jos taloyhtiöllä ei ole pitkän tähtäimen taloussuunnitelmaa, on todennäköistä, että taloyhtiön talousasioista keskusteleminen painottuu yksittäisten yhtiökokousten (erityisesti varsinaisesten yhtiökokousten) talousarvioiden keskustelujen yhteyteen. Niissä on yleensä mahdollista keskustella vain rajoitteisesti taloyhtiön talouden pitkän tähtäimen ohjaamisesta.

*********************

LINKKEJÄ KO. ASIAN POHDINTOJEN TUEKSI: