VIKAILMOITUSASIAT
Tätä sivua on päivitetty: 5.4.2013
Sivu on avattu alunperin: 20.11.2011.
**************************************************************************************************
Vikailmoitusasiat koskevat taloyhtiön kiinteistöä tai sen osaa (esim. asuinhuoneistoa), ja siinä taloyhtiön kunnossapitovastuulle olevan rakenteen tai teknisen järjestelmän vikaa, vaurioitumista tai sen muutoin puutteelista toimintaa.
Vikailmotusten vastaanottajat ovat hierarkisessa järjestyksessä:
MIKÄLI ASUKAS EI TIEDÄ KENELLE VIKAILMOITUS TALOYHTIÖN KUNNOSSAPITOVASTUULLA OLEVASTA ASIASTA TULEE JÄTTÄÄ:
- etsi tietoa näiltä kotisivuilta, ja jollet löydä vastausta...
- kysy huoltomieheltä, ja jollet löydä vastausta...
- kysy isännöitsijältä, tai tekniseltä isännöitsijältä
Taloyhtiön hallituksen tai taloyhtiön muun asukas-/osakastoimihenkilön, esim. taloyhtiön suojelupäällikön tai taloyhtiön kiinteistönhoidon työryhmän jäsenen velvollisuus käsitellä vikailmoituksia tulee kuvaan ainoastaan kun:
- edellä mainitussa suunnitelmallisessa tiedonvälitysketkussa ilmenee erityisiä ongelmia, ja siitä on valitettu esim. kantelun muodossa, isännöitsijälle/tekniselle isännöitsijälle, tai hallituksen jäsenelle: ensin siis tulee valittaa huoltomiehelle, sen jälkeen (jos asia ei hoidu) isännöitsijälle/tekniselle isännöitsijälle, ja vasta tämän jälkeen (jos asia ei hoidu) hallituksen jäsenelle tai muulle taloyhtiön
- kun isännöitsijä esittää vikailmoituksen käsittelemistä hallituksessa
HUOMIO KOSKIEN VIKAILMOITUKSEN JÄTTÄMISTÄ:
Osakashallintaisia tiloja, kuten asuinhuoneistoja, koskevissa vika-asioissa, joiden korjaaminen tai korjaamisen valvonta on taloyhtiön vastuulla, on vikailmoittajan hyvä varmistaa, että tieto viasta ja siitä miten vian korjaaminen on sovittu huoltoyhtiön kanssa menee myös (tekniselle tai hallinnolliselle) isännöitsijälle. Tiedonkulun varmistaminen on vikailmoittajan itsensä kannalta tärkeää mm. korjaustyön laadun valvonnan muoksi ja esim. siltä varalta, että korjaus todettaisiin myöhemmin epäonnistuneeksi, tai esim. ei taloyhtiön kustannusvastuulle kuuluvaksi, ja asiaa koskevia vastuukysymyksiä jouduttaisiin selvittämään (esim. oikeuden riita-asiana).
Mikäli asuinhuoneistossa oleva vika, jonka korjaaminen kuuluu taloyhtiölle, on laadultaan sellainen, että sen korjaamista voidaan rauhassa suunnitella, kannattaa asukkaan ilmoittaa vikailmoitus suoraan tekniselle isännöitsijälle ja pyytää, että tekninen isännöitsijä sopii huoltoyrityksen ja tarvittaessa taloyhtiön hallituksen kanssa, vian korjaamisesta.
Viat jotka eivät suorasti koske asukasta vaan ovat taloyhtiöhallintaisissa tiloissa (esim. porraskäytävissä) ja -alueilla (esim. pihamaalla) ja joiden korjaamisella ei ole hengen hätä on syytä ilmoittaa ensisijaisesti tekniselle isännöitsijälle tai hallinnolliselle isännöitsijälle.