Marraskuun 2022 tapahtumia taloyhtiössä

SUUNNITELMALLISIA ASIOITA

 • Taloyhtiössä on meneillään suunnitelmallinen kylpyhuoneiden remontti B-portaassa. Toteutamme yhtiökokouksen suunnitelmaa kuntoluokitukseltaan huonoimpien kylpyhuoneiden korjaamista. Korjaus etenee loppuun osin vasta vuoden 2023 puolella alkuviivästyksien takia.. Lisäkustannuksia valitettavasti on tullut ylimääräisistä kuivauksista ja materiaalien vaihdoista. Myös taloustilanteesta johtuen kustannusnousuja on jo tiedossa, mutta palataan tähän tarkemmilla tiedoilla.
 • Muihin kylpyhuoneisiin kohdistuvan pienkorjauksien (kuntotarkastuksien pieniä havaintoja) ajankohta ei ole vielä tiedossa.
 • 14.11.2022 leikattiin sisäpihan orapihlaja-aita, jolloin kesällä 2023 alkaa uuden aidan kasvattaminen. Aita ei nyt ilman reipasta leikkaamista parane.
 • Hallitus kokoontuu 24.11.2022. Asialistalla ei ole mitään poikkeuksellista, mutta käydään mennyttä vuotta läpi ja katsotaan asiat kuntoon vuodenvaihteeseen. Taloutta seurataan, vaikka vuosi on ollut haasteellinen, näillä näkymin ei mitään poikkeuksellista ole näköpiirissä ja vuodelle 2023 tehty talousarvio suuressa mittakaavassa tuntuu toimivan.

  

MUISTUTUS VASTUUNJAOSTA TALOYHTIÖSSÄ

Yksi mahdollinen syy kylpyhuoneiden kunnon heikkenemiseen on, että lattiakaivoja ei pidetä puhtaina niihin kertyvästä liasta. Silloin vedenpinta nousee lattiakaivossa suihkun aikana niin korkealle, että se yltää sisäiseen saumakohtaan, jossa sitten tiivisteen petettyä vesi pääsee rakenteisiin lattiassa. Muistutetaan siis kaikkia osakkeenomistajia ja asukkaita kunnossapitovastuusta muutamista asioista, joista voi syntyä turhia kustannuksia:

 • Asukas ja osakas vastaa viemärijärjestelmien vesilukoista ja puhdistuksista – jos työ teetetään huoltoyhtiöllä, se ei siirrä kustannusvastuuta taloyhtiölle. Joihinkin kustannuksiin vuodelta 2021 ja 2022 joudutaan palaamaan tiettyjen huoneistojen osata. Mutta yhteinen tavoite on selvä - pyritään estämään turhat vesivahingot ja pitämään kaikki toiminnassa.
 • Vuotavaan WC-pönttöön on aina reagoitava – muuten se näkyy nopeasti vedenkulutuksessa.
 • Osakas vastaa osin ikkunoiden toiminnasta – raportoi aina toimimattomuuksista. Vaikka vastuu on osaksi määritelty myös osakkaalle, niin kesän aikana tehtiin silti systemaattinen kadun puolen ikkunoiden tarkistus, korjauksia ja silikonien vaihto. Tämä vuoden 2022 korjaus ei ollut halpa (~22.000€), ja muodostui vuoden 2022 merkittäväksi suunnitelmalliseksi korjauskohteeksi. Tätä puolsi ikkunoiden elinkaaren maksimointi ja se, että korjauksiin ja tarkistuksiin tarvitaan sellaisia taitoja, joita ei ole aina käytettävissä. Tämän kohdan allekirjoittanut voi myös itse todeta – ei vain ole ammattitaitoa. Yhtiökokoukseen sitten mahdollisesti esitetään vastaavan toimenpiteen tekemistä pihan puolen ikkunoille vuonna 2023.
 • Vastuunjakotaulukko löytyy täältä: https://www.taloyhtiosivut.fi/public?pageid=46824

  

ENERGIAN SÄÄSTÖSTÄ

 • Moneen kertaan on jo sanottu, että pihistellään lämpimän veden käytössä. Malttia ja lyhyempiä suihkuja.
 • Huoneistojen lämpötiloja laskettiin – mutta tämä on sananmukaisesti ”vähän säätöä”. Lähtökohtaisesti yritetään säästää, ja tietenkin se lämpötilassa tuntuu. Mikä on sitten juuri se oikea optimi, on pienen säädön takana. Yritetään tähdätä siihen, että kenelläkään ei ole alle 21C lämpötilaa. Mikäli näin käy, ota yhteyttä taloyhtiön hallintoon. Säätämiseen lähdettiin ajoissa, koska ollaan nopeammin valmiita ja samalla testattiin nykyisten järjestelmien toiminta, joista myös havaittiin korjattavia puutteita etäsäädössä. Todelliseen tilanteeseen ei ole vielä päästy, koska mm. tätä kirjoittaessa lämpötilat ovat olleet ulkona edelleen 9-14C asteen tietämillä. Säätila ei ole vielä altistanut taloa vielä termiselle talvelle, ja asiaa seurataan sekä ollaan samalla ketteriä.

 

TURVALLISESTI TALOYHTIÖSSÄ

 Loppuvuotta kohden turvallisuuskatsaus:

 • Liukkaat kelit alkavat – olkaa erityisen varovaisia astuessanne porttisyvennyksistä ensimmäiset askeleet. Tietyillä keleillä katolta voi tippua räystäältä vettä, joka katalasti jäätyy juuri porttisyvennyksen eteen ja jos aamun huoltoyhtiön hiekoitus ei ole vielä ehtinyt paikalle aikaisin aamulla, saattaa edessä olla peilijää.
 • Testaa palovaroittimen kunto. Jokaisessa huoneistossa pitää olla palovaroitin tai pari – ei ole suuri kustannus hyvästä ja naapurin henkivakuutuksesta.
 • Kohti joulua poltetaan kynttilöitä, muistetaan kynttilöille aina palamaton alusta, ei mitään palavaa lähellä. LED-kynttilä ei ole nykyään kovin tyylitön ratkaisu sekään, jotkut syttyvät ja sammuvat jopa ajastetusti vaikka joka ilta.
 • Puhelimien ja muiden laitteiden lataus – lataa ne palamattomalla alustalla älä sohvalla, jotta akun vioittuessa ja kuumentuessa, mahdollinen vahinko rajautuu:
 • Meissä jokaisessa asuu lopulta ”pieni vanhus” – ja on yleissivistystä lukea Pelastusalan keskusliiton muistilista kodin turvallisuudesta vanhuuteen. Tietopaketti antaa hyviä elementtejä turvallisuuden lisäämisen ikään katsomatta:

  

TULOILMAVENTTIILIEN SUODATINSUKKIEN VAIHTO

 • Muista vaihtaa seinässä olevien tuloilmaventtiilien suodattimet ainakin kerran vuodessa. Parhaat ajankohdat ovat ensilumi ja keväällä katupölyn katoamisen jälkeen. Asiaan liittyvä tietopaketti löytyy internetsivulta. https://www.taloyhtiosivut.fi/public?pageid=46845. Puoli vuotta kadun puolella tuottaa jo raflaavan mustan suodattimen. Pihan puolella voi harkita vaihtoa vain kerran vuodessa.

  

Kohti talvea ja joulua mennään,

 Taloyhtiön puolesta, Henrik Ekman