VIESTINTÄKULTTUURIN EDISTÄMISESTÄ TALOYHTIÖSSÄ
Tätä sivua on päivitetty: 21.11.2011
Sivu on avattu alunperin: 31.3.2013
Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.
OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS
- Tiedot saattavat olla vanhentuneita tai epähuomiosta virheellisiä. Tarvittaessa tarkista oikeat ja ajankohtaiset tiedot siltä jolle asia kuuluu, ensisijaisesti hallinnolliselta isännöitsijältä tai tekniseltä isännöitsijältä, muutoin esim. taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta, tai turvallisuusasioissa esim. turvallisuusvastaavalta mikäli sellainen on valittu .
- Kopiointi oikeudet / Copyrights: Asunto Oy Vanha Kaarelantie 7
*********************************
Tässä yhteydessä tarkastelukohteena on lähinnä yhteisöviestintä taloyhtiön merkitysyhteydessä. Tässä yhteydessä ei tarkastella erityisemmin yksilöviestintää.
YLEISTÄ YHTEISÖVIESTINNÄSTÄ TALOYHTIÖN MERKITYSYHTEYDESSÄ
Ihmisten välinen viestintä on kulttuuri-ilmiö, joka ilmenee mm. sanomien siirtämisenä ja yhteisesti jaettavissa olevien merkitysten tuottamisena.
Taloyhtiön merkitysyhteydessä viestinnällä voidaan ymmärtää yhteisöviestintää joka on olennaiselta tavaltaan taloyhtiöorganisaation tiedotus- ja suhdetoimintaa.
Linkkejä yleiseen yhteisöviestintä-keskusteluun ja -tutkimukseen:
- Yhteisöviestinnästä Wikipediassa
- Jyväskylän yliopiston julkaisema opintomateriaali yhteisöviestinnän perusteista
Yhteisöviestintä, kuten yksilöviestintäkin, on kiinteästi yhteydessä laajempaan yleiseen viestintäkulttuuriin. 2010-luvun Suomessa tällä laajalla viestintäkulttuurilla voidaan viitata esim. tietoyhteiskunta-käsitteeseen.
Tietoyhteiskunnalle läheinen alakäsite on verkostoyhteiskunta (network society), joka korostaa tietoyhteiskunnalle luonteenomaista verkostoitunutta tuotanto- ja toimintatapaa.
Verkkoyhteiskunnan yksi ydinkäsitteitä ja -asioita on internet eli maailmanlaajuinen tietoverkko.
Yhteisöviestintä tarvitsee aina jonkin viestintävälineen, viestimen. Viestintävälineenä voi olla esim. paperinen tiedote joka jaetaan kaikkien asianomaisten luettavaksi, tai esim. puhelin ja tarvittava määrä puhelinsoittoja. TIeto- ja verkkoyhteiskunta-ajalla yleisenä yhteisöviestintävälineenä toimii myös internet tai sähköposti, ja siihen erilaisin liittimin ja atk-ohjelmin kytketyt päätelaitteet, sekä yhteisesti sovitut pelisäännöt siitä miten tätä verkkoviestinlaitetta käytetään.
YHTEISÖVIESTINNÄN TILANNE JA KEHITTÄMINEN TALOYHTIÖSSÄMME 2010-LUVUN ALUSSA, VIESTINTÄVÄLINEITTÄIN
1. PERINTEINEN PAPERINEN YHTEISÖVIESTINTÄ
Taloyhtiömme on harjoittanut ja harjoittaa yhä hyvin perinteistä, mutta osin myös jo hieman vanhenevaa viestintää, eli paperisin tiedottein tapahtuvaa viestintää. Paperiset tiedotteet, - kokouskutsut jne. ovat edelleen taloyhtiön varsinainen viestintäväline.
Kysymyksiä perinteisen paperiviestinnän osalta:
- onko yleisesti ok, ja halutaanko säilyttää tällaisenaan?
- halutaanko kehittää, miten?
- halutaanko vähentää paperiviestintää?
2. UUSI YHTEISÖVIESTINNÄN VÄLINE: TALOYHTIÖN KOTISIVUT
Vuodesta 2008 lähtien taloyhtiö on käyttänyt varsinaisen viestintävälineen, eli paperisten tiedotteiden, rinnalla myös digitaalista internet-verkkoon perustuvaa tiedotusvälinettä, taloyhtiön internet-kotisivuja (jatkossa "kotisivut"). Kotisivut ovat olleet, ja ovat toistaiseksi edelleen, alustavassa kehitysvaiheessa, eli ne ovat kokeiluluontoiset.
Alustavan kehitysvaiheen voidaan olettaa jatkuvan niin kauan kunnes:
- kotisivujen muodon ja sisällön perusvaatimuksista ollaan taloyhtiössä pääasiassa yksimielisiä
- kotisivujen käytettävyys on sellaisella tasolla, että voidaan selkeästi todeta kotisivuista olevan hyötyä merkittävälle asukas-/osakas-määrälle, sekä esim. taloyhtiön olennaisille liikesuhdekumppaneille kuten isännöitsijälle, kiinteistönhuoltoyritykselle, jne.
KOTISIVUJEN KEHITTÄMISESTÄ
Kotisivuja ei ole järkevää pitää ikuisesti alustavan kehityksen ja kokeiluluontoisuuden asteella, ja siksi kotisvuja kannattaa myös kehittää siten, että tähtäimessä on jokin ajankohta ja laatutaso milloin kotisivut kannattaa, esim. yhtiökokouspäätöksellä, vahvistaa varsinaiseksi taloyhtiön yhteisöviestinnän välineeksi.
Kotisivujen kehittämistä puoltavia asioita:
- yleinen tieto- ja verkkoyhteiskunnan kehitys, joka tarkoittaa mm. että olennaiset yhteiskunnallista (siviili-)elämistä koskevat tiedot ja tietopalvelut siirtyvät internettiin
- taloyhtiöiden ja vastaavien yhteisöjen yhteisöviestintä siirtyy niin maailmalla kuin Suomessakin voimakkaasti internettiin. (Tähän lisätään myöhemmin ajankohtainen tieto siitä kuinka monella taloyhtiöllä on käytössään kotisivut.)
Kotisivujen kehittämisen ja ylläpitämisen keskeyttämistä puoltavia asioita:
- erityinen syy keskeyttää taloyhtiön kotisivujen ylläpito- ja kehittäminen voisi olla esim. että todetaan selvityksen perusteella että kotisivujen ei ole koettu tuovan mitään lisäarvoa asukkaille tai taloyhtiön olennaisille liikekumppaneille, ja että on todennäköistä että kestää vielä pitkään, esim. yli 10 vuotta, ennenkuin kotisivuista voisi olla mitään todellista hyötyä kenellekään
- muita, mitä?
Miten kotisivuja tulisi tai voisi kehittää, olennaisia asioita?
- kaikkien asukkaiden yhdenvertaisuuden huomioiminen kotisivujen käytettävyydessä: miten esim. varmistaa, että myös ne asukkaat, joilla ei ole mahdollisuutta lukea kotisivuja, saavat kuitenkin kotisivuilla julkaistut taloyhtiötä koskevat olennaiset viestit? Mahdollisia ongelmanratkaisuehdotuksia: sähköpostin käyttö, erillisten paperimappien kokoaminen kotisivuista, taloyhtiö omisteisen tietokoneen ja internetliittymän hankkiminen (?), mitä muita?
- tietoturva- ja sallassapitovelvollisuusasioiden hallinta: voidaanko kotisivut muuttaa sellaiseksi, että vain taloyhtiön osakkailla ja asukkailla on (käyttäjätunnuksin ja salasanoin) pääsy kotisivuille?
- kotisivuilla kävijöiden määrän seuraaminen esim. laskurilla. Toistaiseksi tällaisen laskurin asentaminen ei ole mahdollista, johtuen kotisivupalvelun tarjoajasta. Tämä on puute, koska esim. Googlen ilmaisilla kotisivupalvelimella on mahdollista säätää kotisivuasetukset niin, että kotisivuilla näkyy kävijämäärälaskuri.
- tiedottaminen siitä mitä sivua on päivitetty ja miten: toistaiseksi kotisivujen päivittäjä joutuu omin keinoin hoitamaan tämän asian, esim. kirjoittamaan jokaiselle sivulle erikseen koska ko. sivua on päivitetty. Tämä on kotisivupalvelun ylläpitäjän puute. Esim. Googlen ilmaisilla kotisivuilla on mahdollista valita sellaiset kotisivuasetukset, että kaikille viimeiseksi päivitetyille sivuille on oma linkkinsä etusivulla, tai päälinkkien palkistossa.
- kotisivujen kommentoimisen helpottaminen. Taloyhtiön kotisivujen kotisivupalvelun ylläpitäjä ei ole toistaiseksi mahdollistanut sitä, että kotisivuilla kävijät voisivat helposti kommentoida kotisivuja suoraan ko. sivuille. Tämä saattaa olla puute. Esim. Googlen ilmaisilla kotisivuilla on mahdollisuus säätä sivuasetukset niin, että joko kaikki kävijät, tai vain tietyt kävijät saavat kommentoida ko. sivuja.
- kotisivujen päivittäminen tulisi olla selkeämmin ohjeistettua ja sovittua kuin on toistaiseksi: esim. hallituksen tulisi päättää yleisistä periaatteista koskien sitä a) kuka tai ketkä päivittävät kotisivuja ja miten heidät valitaan, b) miten kotisivuja päivitetään, minkälaista tietoa julkaistaan ja mitä poistetaan, c) mitkä ovat kotisivujen päivittäjän vastuut esim. tilanteessa jossa taloyhtiölle tai sen osakkaalle koituu taloudellista haittaa sellaisen tiedon julkaisemisesta jota ei olisi saanut laittaa yleiseen levitykseen, tai esim. tietovirheestä?
- muita olennaisia asioita, mitä?
LÄHTEITÄ JA LINKKEJÄ TALOYHTIÖN KOTISIVUJEN KEHITTÄMISEEN
- Suomen Kiinteistöliiton sivut taloyhtiöille tarjoamastaan kotisivupalvelusta (Tätä palvelua myös Asunto Oy Vanha Kaarelantie 7 käyttää.)
- Keskitalo, Juha: Taloyhtiöiden verkkosivut viestintäkanavana. (Ammattikorkeakoulun lopputyö, v. 2010)
- Avointa keskustelua taloyhtiöiden kotisivuista Suomi.24 palstalla
3. MUUT TALOYHTIÖN YHTEISÖVIESTINNÄN VÄLINEET JA NIIDEN KEHITTÄMINEN
Kysymyksiä:
- onko tiedossa muita varteenotettavia yhteisöviestinnän välineitä (kuin paperi, kirjeposti ja internet) joita haluttaisiin kokeilla ja kehittää taloyhtiössä, mitä?