ILMALÄMPÖ- JA -KYLMÄENERGIAN HYÖTYKÄYTÖN ASIOISTA TALOYHTIÖSSÄMME

Tätä sivua on päivitetty: 29.11.2011.

Sivu on työnalla...

Sivu on alunperin avattu: 29.11.2011.

Kaikki kommentit asian osalta ja sivun päivittämiseksi ovat tervetulleita, ja ne voi toimittaa esim. taloyhtiön kotisivujen päivittäjälle.

****************************************************************************************************

SISÄLTÖ

  1. Johdanto
  2. Käsitteenmäärittelyä
  3. Ilmalämpö- ja -kylmäenergian hyötykäytön nykyinen tilanne taloyhtiössämme
  4. Ilmalämpö- ja -kylmäenergian hyötykäytön mahdollisuuksista taloyhtiössämme

**************************************************************

1. JOHDANTO

Tässä tekstissä on tarkoitus koota yhteen olennaisin tieto koskien ilmalämpö- ja -kylmäenergian hyötykäyttöä taloyhtiössämme. Tekstin tarkoituksena on myös ylläpitää ko. asiaa koskevaa avointa osakas-/asukas ja asiantuntijakeskustelua.

2. KÄSITTEEN MÄÄRITTELYÄ

Ilmaenergialla tarkoitetaan yleisesti kaikkea ilmasta hyödynnettävissä olevaa energiaa. Yleisen nykytiedon ja -taidon varassa tämä tarkoittaa lähinnä ilmasta hyödynnettävää lämpöenergiaa, tai kylmän ilman kykyä vastaanottaa lämpöenergiaa. Myös tuulivoima voidaan tulkita ilmaenergiaksi, mutta tässä yhteydessä ei kuitenkaan käsitellä tuuli voimaa vaan se käsitellään omalla sivullaan.

3. ILMALÄMPÖ- JA -KYLMÄENERGIAN HYÖTYKÄYTÖN NYKYINEN TILANNE TALOYHTIÖSSÄMME

Toistaiseksi taloyhtiömme ei hyötykäytä millään suunnitelmallisella tavalla ilmalämpö- ja -kylmäenergiaa.

4. ILMALÄMPÖ- JA -KYLMÄENERGIAN HYÖTYKÄYTÖN MAHDOLLISUUKSISTA TALOYHTIÖSSÄMME

TILANNE NYT

Taloyhtiömme ei ole toistaiseksi selvittänyt ilmalämpö- ja -kylmäenergian hyötykäytön mahdollisuuksia millään tavoin.

TULEVAISUUDESTA

Asian (esi-)selvittämisestä

Taloyhtiö voi niin halutessaan selvittää ilmalämpö- ja -kylmäenergian hyötykäyttöä.

Selvitys on syytä tehdä asiantuntijaselvityksenä, josta jää taloyhtiölle selkeä ja hyvin laadittu kirjallinen lausunto/raportti.

Tällainen selvitys, jota usein kutsutaan myös esiselvitykseksi, vaatii taloyhtiöltä usein:

  • tarjouspyynnön lähettämisen jollekin alan asiantuntijalle tai asiantuntijayritykselle,
  • kun tarjous on saatu, sen käsittelemisen taloyhtiön hallituksessa, ja hallituksen päätöksen miten tarjouksen kanssa toimitaan?
  • riippuen tarjouksen hinnasta on mahdollista, että se tulee myös hyväksyä taloyhtiön yhtiökokouksessa jossa selvitykselle tulee myös päättää budjetti.

Mitä asioita esiselvityksessä tulisi selvittää (alustavaa pohdintaa):

  • Taloyhtiön käytössä olevan ilmaenergian (ilmalämmön ja -kylmän) hyötyenergian määrän laskettavuus?
  • minkälaiset tekniset perustason toteutusratkaisut voisivat tulla kysymykseen kun puhutaan tämänpäivän normaalista lämpöpumpputekniikan tasosta, mutta ottaen huomioon myös tekniikan kehittyminen?
  • miten ilmalämpö- ja -kylmäpumppujärjestelmät olisivat integroitavissa nykyiseen lämmitys- (ja viilennys-)järjestelmään?
  • minkälaisia yleisimpiä tunnettuja hyötyjä ja haittoja on tai voi olla jälkiasenteisista ilmalämpö- ja -kylmäpumpuista ja niiden järjestelmistä?
  • mitä suurinpiirtein maksaisi jälkiasenteisen ilmalämpö- ja -kylmäpumppujärjestelmän rakennushankkeen suunnittelu taloyhtiöömme?
  • mitä suurinpiirtein maksaisi jälkiasenteisen ilmalämpö- ja -kylmäpumppujärjestelmän rakennushankkeen toteuttaminen taloyhtiöömme?
  • mitä suurinpiirtein maksaisi jälkiasenteisesti taloyhtiöön asennetun ilmalämpö- ja -kylmäpumppujärjestelmän ylläpitäminen (huolto)?
  • mitä taloudellista tukea on saatavilla ilmaenergian hyötykäyttö-hankkeisiin?
  • mistä löytää ilmaenergian hyötykäytön suunnittelun asiantuntemusta?

Alustavia ajatuksia ilmalämmön ja -kylmän hyötykäytön mahdollisista teknisistä ratkaisuista taloyhtiössämme

Ilmalämpö- ja -kylmäpumput

a) Ilma-ilmalämpö- ( ja -kylmä-)pumppu (IIL(K)P)

Tilanne Suomessa ilma-ilmalämpö- ja -kylmäpumppujen osalta

(Jälkiasenteiset) ilma-ilmalämpö- ja -kylmäpumput ulko- ja sisäyksikköineen ovat tulleet voimakkaasti koko maailman tietoon sitä mukaa kuin on alettu puhua uusiutuvien energiamuotojen käytön suosimisesta ja kun ilmalämpö- ja -kylmäpumpputeknologia on kehittynyt merkittäväksi massatuotannoksi.

Myös Suomessakin on laajempi ja suuren yleisön tietoon tullut ilmalämpöpumppukeskustelu ollut käynnissä jo jonkin aikaa, ehkä jostain 1990-luvulta lähtien. Aluksi ko. keskustelu kosketti lähinnä omakotitalojen omistajia, mutta 2000-luvulla ilmalämpöpumppujen hyödynnettävyydestä taloyhtiöissä on myös käyty asiantuntijakeskustelua ja on tehty jopa erilaisia pilottihankkeita. 2010-luvulla tilanne näyttäisi kehittyvän siihen suuntaan, että ilmalämpö- ja -kylmäpumpputekniikkaa suunnitellaan ja rakennetaan, vähintään jossain muodossa, uusiin kerrostaloihin, mutta myös jälkiasenteisesti vanhoihin kerrostaloihin. Samalla myös käydään keskustelua esim. osakkaan ja taloyhtiön vastuista kun jälkiasenteinen ilmalämpö-/kylmäpumppu asennetaan osakaslähtöisesti.

Tätä tekstiä kirjoitettaessa on ehkä vielä hieman vaikeaa hahmottaa, että mitä kaikkea tuohon yleiseen keskusteluun sisältyy, ja missä kaikkialla sitä keskustelua käytään, mutta selvää on, että ko. keskustelu on olemassa ja sitä käydään, ja että Suomessa kokoajan tapahtuu ko. alalla.

Taloyhtiössämme mahdollisesti toteutettavissa olevista jälkiasenteisten ilma-ilmalämpö- ja -kylmäpumppujen teknisistä toteutusratkaisuista.

Mitä asioita voisi selvittää:

  • minkälaisia jälkiasenteisia ilma-ilmalämpö-/-kylmäpumppujärjestelmiä on asennettu suomalaisiin kerrostaloihin taloyhtiön toimesta? Mitä hyötyä ja haittaa niistä on ollut? Miten tuollaiset hankkeet on toteutettu? Minkälaista huoltoa nuo järjestelmät vaativat? Kuinka kauan ne kestävät ennenkuin vaativat merkittävää peruskorjaamista, yksiköiden vaihtoa uusiin, jne?
  • muita asioita, mitä?

LINKKEJÄ JA LÄHTEITÄ ILMA-ILMALÄMPÖPUMPPUIHIN

Ilmalämpöpumppujen teknisistä ratkaisuista:

b) Ilma-vesilämpöpumput (IVLP)

Ilma-vesilämpöpumppu tarkoittaa laitetta/järjestelmää, joka siirtää (ulko-) ilman lämpöenergiaa (kylmän) veden lämmittämiseen.

"Ilma-vesilämpöpumppu toimii samalla periaatteella kuin ilmalämpöpumppu, mutta lämpö siirretään ilman sijasta veteen. Ilma-vesilämpöpumpun säästöpotentiaali on suurempi kuin ilmalämpöpumpun, koska myös talon käyttövesi pystytään lämmittämään ilma-vesilämpöpumpulla. Ilma-vesilämpöpumppua on kuitenkin hankalampaa soveltaa käytettäväksi talon jäähdytykseen kuin ilmalämpöpumppua." (Wikipedia. 29.11.2011)

Mitä asioita voisi selvittää:

  • pystytäänkö ilma-vesilämpöpumppujärjestelmiä rakentamaan jälkiasenteisesti kerrostaloihin?
  • minkälaisia tällaiset järjestelmät ovat teknisiltä ratkaisuiltaan?
  • onko jossain jo toteutettu tällaisia ratkaisuja, missä, ja minkälaiset ovat kokemukset?
  • ovatko ilma-vesilämpöpumppujärjestelmät integroitavissa esim. a) olemassaolevaan vesikierteiseen patteri-lämmitysjärjestelmään, tai b) lämpimän käyttöveden putkistoon?

LINKKEJÄ JA LÄHTEITÄ ILMA-VESIPUMPPUIHIN

c) Huoneistojen ilmastoinnin poistoilman lämpöpumput

Tilanne nyt Suomessa

Suomalaisessa kiinteistöalan energianhallintaosaamisessa on esitetty viimeaikoina voimakkaita kannanottoja sen osalta, että huoneistojen (koneellisen) poistoilman mukana katoaa merkittävä määrä lämpöenergiaa jollei tuota energiaa millään tavoin pyritä ottamaan talteen.

Tämä keskustelu on johtanut siihen, että Suomessa rakennettaviin uusiin kerrostaloihin asennetaan tänäpäivänä usein koneellisen ilmastoinnin poistoilmakanavan yhteyteen poistoilmalämpöpumppu. Myös vanhoihin kerrostaloihin on jälkiasenteisesti asennettu ilmastoinnin poistoilman lämpöpumppuja.

Tilanne nyt taloyhtiössä

Taloyhtiön kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmä on koneellinen, mutta siihen ei ole asennettu minkäänlaista poistoilman talteenoton järjestelmää.

Tilanne taloyhtiössä tulevaisuudessa

Kiinteistömme koneellista poistoilmajärjestelmää varmasti kannattaisi tutkia ainakin sen verran, että saadaan tietää onko siihen ylipäätään mahdollista asentaa minkäänlaista poistoilman lämpöpumppua?

d) Muita, mitä?

**********************

LINKKEJÄ JA LÄHTEITÄ