GEOENERGIAN HYÖTYKÄYTÖN MAHDOLLISUUDET TALOYHTIÖSSÄ
Tätä sivua on päivitetty: 1.2.2012
Sivu on työnalla...
Sivu on alunperin otettu käyttöön lokakuussa 2011.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi lähettää esim. kotisivujen päivittäjälle.
***********************************************************************************************
Tämän sivun tarkoituksena on ylläpitää taloyhtiössämme geoenergian hyötykäytön mahdollisuuksia koskevaa avointa keskustelua.
SISÄLLYS
1. GEOENERGIA KÄSITTEESTÄ
2. GEOENERGIAN HYÖTYKÄYTÖSTÄ TALOYHTIÖSSÄMME
2.1 TILANNE NYT
2.2 GEOENERGIAN HYÖTYKÄYTÖN MAHDOLLISUUKSIEN (ESI-)SELVITTÄMISESTÄ
2.3. GEOENERGIAN HYÖDYNTÄMISEN MAHDOLLISUUKSISTA GEOENERGIAMUODOITTAIN
2.3.1 MAA- JA KALLIOLÄMPÖ, SEKÄ MAA- JA KALLIOKYLMÄ
*****************************************************************************
1. GEOENERGIAN KÄSITTEESTÄ
LINKKEJÄ:
2. GEOENERGIAN HYÖTYKÄYTÖSTÄ TALOYHTIÖSSÄMME
2.1 TILANNE NYT
Taloyhtiömme ei toistaiseksi harjoita geoenergian hyötykäyttöä, ei ainakaan missään erikseen suunnitellussa muodossa.
2.2 GEOENERGIAN HYÖTYKÄYTÖN MAHDOLLISUUKSIEN (ESI-)SELVITTÄMISESTÄ
Geoenergian hyötykäytön mahdollisuuksia ei ole kartoitettu taloyhtiössämme.
Toistaiseksi mitään yhtiökokouspäätöksiä ei myöskään ole tehty geoenergian hyötykäytön mahdollisuuksien kartoittamiseksi.
Asia on siis toistaiseksi täysin alustavan avoimen keskustelun tasolla. Mutta, avoin keskustelukin on alku asian käsittelylle. Tämän sivun tarkoituksena on tukea tuota avointa keskustelua ja koota ko. keskustelun ydinasiat kaikkien asianosaisten helposti luettavaksi.
TALVELLA 2011-12 SAATU TARJOUS GEOENERGIAN KARTOITTAMISESTA
Marraskuussa 2011 on taloyhtiön ja erään geoenergian hyötykäytön asiantuntijakonsultin/-yrityksen välille avattu alustava keskusteluyhteys sen selvittämiseksi, onko taloyhtiön mahdollista alustavasti kartoittaa geoenergian hyötykäytön mahdollisuuksia omistamallaan tontilla, ja mitä tällaisen kartoituksen (esi-selvityksen) teettäminen voisi tarkoittaa sisällöllisesti ja mitä se voisi maksaa?
Taloyhtiö sai joulukuussa 2011 ko. yritykseltä tarjouksen geoenergian hyötykäytön mahdollisuuksien kartoittamisesta. Ko. tarjous ei sinänsä sido taloyhtiötä mihinkään velvoitteisiin tai maksusitoumuksiin. Esiselvitystä koskeva tarjous antaa taloyhtiölle osviittaa siitä mihin suuntaan geoenergian hyötykäytön keskustelua kannattaa ja on mahdollista viedä.
Ko. tarjouksen käsittely on kesken taloyhtiön hallituksessa.
Mikäli geoenergian hyötykäytön mahdollisuuksia aiotaan taloyhtiössä selvittää esim. esiselvityksen/-kartoituksen teettämisellä, on päätös esiselvityksen tilaamisesta mitä todennäköisimmin yhtiökokoukseen vietävä päätösasia, koska oletettavasti tuollaisen selvityksen teettämiseen pitää budjetoida riittävästi rahaa, ja muiltakin osin asiasta päättäminen saattaa olla yhtiökokouksen päätösasia.
2.3. GEOENERGIAN HYÖDYNTÄMISEN MAHDOLLISUUKSISTA GEOENERGIAMUODOITTAIN
2.3.1 MAA- JA KALLIOLÄMPÖ, SEKÄ MAA- JA KALLIOKYLMÄ
NYKYINEN TILANNE
Taloyhtiömme ei toistaiseksi harjoita maa-tai kalliolämmön tai -kylmän hyötykäyttöä. Maa- /kalliolämmön ja -kylmän hyötykäytön mahdollisuuksia ei myöskään ole erityisesti tarkasteltu taloyhtiössämme aikaisemmin.
Koska taloyhtiön tontti sijaitsee pääosin kallioisella rinnetontilla, on mahdollista ajatella, että nimenomaan kalliolämpö- ja kylmä olisivat taloyhtiön hyödynnettävissä olevia asioita. Myös maalämpöä- ja kylmää ehkä voisi ajatella niiden tontin osien kohdalla jotka ovat maanpeittämiä (kuten alapihan kenttä), mutta koska kyseessä ei ole kovin suuret maa-alueet, voidaan ehkä arvella, että niistä saatava energiataloudellinen hyöty ei olisi kovin suuri, eikä ainakaan kalliolämpöön ja -kylmään verrattuna.
TIEDON LISÄÄMISEN MAHDOLLISUUKSISTA: ASIANTUNTIJAKARTOITUKSEN TILAAMINEN
Tietoa ko. asiassa voidaan lisätä esim. tilaamalla asiantuntijakartoitus geoenergian, erityisesti kallioenergian, hyötykäytön mahdollisuuksista taloyhtiössämme. (Katso yllä oleva kohta 2.2)
KYSYMYKSIÄ KOSKIEN MAA- JA KALLIOLÄMMÖN, SEKÄ MAA- JA KALLIOKYLMÄN HYÖTYKÄYTÖN MAHDOLLISUUKSIEN SELVITTÄMISTÄ
Taloyhtiön päätöksentekoa koskevia kysymyksiä:
- Onko taloyhtiön isännöitsijällä mitään käsitystä miten taloyhtiö voisi tutkia ja selvittää kallioenergian hyötykäytön mahdollisuuksia, niin että taloyhtiö saisi selvityksestä kunnollisen asiantuntijaraportin?
- Minkälaisia hallitus- ja yhtiökokouspäätöksiä tarvitaan jotta voidaan tilata maa- ja/tai kalliolämmön (sekä maa- ja kalliokylmän(?)) hyötykäytön mahdollisuuksien esiselvitys (esikartoitus ja -mitoitus)?
Esiselvitystä koskevia kysymyksiä:
- Kanattaisiko selvityksessä keskittyä ainoastaan kalliolämmön (ja -kylmän(?)) hyötykäytön mahdollisuuksien selvittämiseen, koska taloyhtiön rinnetontti on pääosin kallioinen ja kallion päällä?
- Ketkä ovat päteviä ja luotettavia tahoja ko. selvityksen, ja erityisesti kalliolämmön- ja kylmän mahdollisuuksiin keskittyen, tekijöiksi?
- Voiko esiselvityksen teettämiseen saada jotain tukea, esim. eko-energiahankkeen tms. suunnittelun tukea?
- Minkälainen esiselvitys on hyvä, eli mitä asioita vähintään pitäisi selvittää jotta siitä on todellista hyötyä taloyhtiölle? Onko olemassa mitään yleistä "hyvää geoenergian käyttömahdollisuuksien selvitys tapaa", joka määrää mitä asioita esiselvityksessä tulisi vähintään olla selvitetty?
- Kuinka laajasti ja pätevästi esiselvityksessä pystytään tutkimaan ja havainnollistamaan taloyhtiön mahdollisuuksia geoenergian, ja erityisesti kalliolämmön ja -kylmän-, hyötykäytön osalta? (Tämä on varmaankin myös sopimuksen varainen asia, tarkoittaen, että selvitys suoritetaan sen mukaan kuin on sovittu.)
- Pystytäänkö esiselvityksessä tekemään esim. koe-lämpökaivoporauksia ja -mittauksia (esim. TRT-mittaukset) joilla saadaan tarkempi käsitys taloyhtiön käytettävissä olevista geoenergiavaroista?
- Otetaanko esiselvityksessä mitään kantaa taloyhtiön tonttimaan ja -kallion mahdollisiin muutoksiin (esim. maan/kallion viileneminen, tai kuumeneminen, tai routaantuminen), jotka voivat syntyä geoenergiahankkeen toteutuksesta sekä asennetun geoenergiajärjestelmän (esim. lämpö-/kylmäkaivot) käytöstä? Otetaanko esiselvityksessä mitään kantaa siihen (ja voiko tätä asiaa ollenkaan ennaltaselvittää), että jos tontin geoenergiaa aletaan hyödyntämään merkittävästi, esim. a) ottamalla maasta lämpökaivojen avulla maa-/kalliolämpöä, tai b) jos ko. kaivoja käytetään kylmäkaivoina ja niihin siirretään lämpöä, niin voiko maan- ja kallion routarajassa tapahtua muutoksia pitkällä aikavälillä, esim. 20-50 vuoden sisällä? (Eräässä hiljattain suomessa julkaistussa asiantuntija-artikkelissa väitettiin, että kalliolämpökaivojen kautta kalliolämmön otto, voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa kallion pitkäkestoista viilenemistä ja sitä myöden aiheuttaa myös routarajan kohoamista, ja jopa aiheuttaa vaaran, että kallioon muodostuu ikirouta/-jää.)
- Pystytäänkö esiselvityksessä esittämään, että mihin käyttöön geoenergia on taloyhtiössä järkevintä ja kustannustehokkainta kohdistaa? Esim. onko järkevintä kohdistaa vesikierteisen keskuslämmityksen veden lämmittämiseen, vaiko johonkin muuhun (esim. käyttöveden lämmittämiseen)?
- Pystytäänkö esiselvityksessä pätevästi arvioimaan, että jos taloyhtiö päättäisi käyttää kaiken tontiltaan hyödynnettävän kalliolämmön esim. keskuslämmityksen kiertoveden lämmittämiseen, niin kuinka monta prosenttia keskuslämmityksen veden lämmittämiseen tarvittavasta energiasta saadaan varmuudella, ja ympäri vuoden ja vähintään esim. 20-30 vuoden aikajanalla, pelkästään kalliolämmöstä, ja kuinka monta prosenttia pitäisi edelleen ottaa jostain muusta energialähteestä, esim. sähköstä tai kaukolämmöstä?
- Kuinka tarkkaan esiselvityksessä voidaan tutkia ja saada tietää (tai voidaanko tutkia jatkoselvityksin) maa-/kalliolämpö( ja -kylmä-) hankkeen todellista kokonaiskustannushyötyä taloyhtiölle, ja esim. ajatellen 20-30 vuoden kestoa, ja myös suhteessa siihen että jos mitään energiatalouden perusparannushanketta ei toteuteta vaan jatketaan talojen lämmittämistä pelkästään nykyisellä kaukolämpöenergialla ainakin seuraavat 20-30 vuotta?
- Voidaanko esiselvityksessä tarkastella myös geoenergian integroitavuutta taloyhtiön olemassaolevaan talotekniikkaan/lämmitysjärjestelmään, ja mitä muutoksia talotekniikkaan tulisi tehdä, ja mitä tällaiset muutokset tulisivat suurinpiirtein maksamaan?
- Miten esiselvityksessä pystytään arvioimaan nyt taloyhtiön ainoana lämpöenergialähteenä olevan kaukolämmön käytettävyyttä ja kustannustehokkuutta pitkällä aikavälillä? (Onko tätä edes tarvetta arvioida?)
- Pystytäänkö esiselvityksessä selvittämään minkälaisia taloudellisia tukia taloyhtiön on mahdollista saada geoenergia-hankkeen toteutuksen suunnitteluun ja toteutukseen?
- Pystytäänkö esiselvityksessä tuomaan esille mitä kaikkia lupia tarvitaan, jos taloyhtiö aloittaisi esim. kalliolämpö- ja kylmähankkeen toteuttamisen? (Esim. miten Vantaan kaupunki ja muut pääkaupunkiseudun aluekaavoitusinstituutiot suhtautuvat asiaan?) Että esim. saadaan varmistettua, että taloyhtiön tontin alla olevaan kallion osaan ei olla julkisin varoin suunnittelemassa esim. tunnelia? Minkälainen sopimus esiselvityksestä tulee taloyhtiön ja suunnittelijan välille tehdä? Onko geoenergian selvitys-alalla olemassa yleisiä "hyvän sopimustavan" ehtoja tms. jotka voidaan liittää sopimusehdoiksi?
- Saadaanko esiselvityksestä edes alustavaa käsitystä toteutusmahdollisten geoenergiahankkeiden suunnittelu- ja toteutuskustannuksista?
- Pystytäänkö esiselvityksessä kertomaan mitään mahdollisista geoenergiahankkeiden rahoitusmuodoista taloyhtiöille?
- Pystytäänkö geoenergiahanketta koskevassa esiselvityksessä ottamaan mitään kantaa siihen, onko taloyhtiöllä mitään mahdollisuuksia yhdistää geoenergiahankkeeseen jokin muu uusiutuvan energian hyötykäytön muoto, esim. aurinkoenergian? Esim. että jos taloyhtiö päätyisi kalliolämpö- ja kylmäkaivojärjestelmän toteuttamiseen, niin voitaisiinko tuohon järjestelmään jotenkin yhdistää aurinkoenergian hyötykäyttöä, ajatellen vaikka sitä, että aurinkoenergialla tuotettaisiin sähköä joka tarvitaan ko. kaivoihin asennetuissa putkissa kulkevan nesteen siirtoon? Tai vastaavaa.?
- Jos esiselvityksen teettämisestä pyydetään tarjouksia, ketkä olisivat varteenotettavia tarjouksenantajia?
- Jos selvityksessä suoritetaan porauksia ja koenäytteiden ottoa, miten varmistetaan (sopimuksellisesti), että mahdolliset malmilöydökset ja niiden myöhempi hyödyntäminen jäävät taloyhtiön omistukseen?
- Muita kysymyksiä, mitä? (Ehdota kysymystä/asiaa kotisivujen päivittäjälle.)
ALUSTAVIA AJATUKSIA SEN OSALTA MITÄ KALLIOENERGIAN HYÖTYKÄYTÖN MAHDOLLISUUKSIEN KARTOITUKSESSA TULISI OLLA KARTOITETTU:
- kuinka monta, ja minkälaista, energiakaivoa taloyhtiön tontille on mahdollista, ja tulisi, porata, jotta ne pystyisivät kattamaan a) n. 60%:a, ja b) n. 80% taloyhtiön koko kiinteistön lämmitysenergiasta (koko vuoden aikana)?
- minkätyyppiset kallioenergian talteenottojärjestelmät soveltuisivat kustannustekkaimmiten taloyhtiön käyttöön?
- Minkälaisia muutostöitä ja kuluja olisi odotettavissa taloyhtiön kiinteistössä ko. järjestelmien asentamisen osalta?
- mitä lupia tarvitaan kalliolämpöhankkeen urakkatoteutukselle (esim. energiakaivojen poraamista koskevat luvat, kiinteistön muutostyöluvat, jne.)
- mikä on yleinen käyttöikä tämän päivän kallioenergiakaivoille, ja niiden teknisille järjestelmille?
- minkälaisia käyttö ja huoltokuluja kalliolämpöjärjestelmästä olisi odotettavissa pitkällä tähtäimellä (koko järjestelmän elinkaaren aikana)?
- mikä olisi arviohinta sellaisen kallioenergiajärjestelmän asentamiselle taloyhtiöömme, jossa tavoitellaan a) 60%:n, b) 80%:n lämpöenergian tuotantoa koko taloyhtiön kiinteistön lämmittämiseksi, ja kun asennus tehdään avaimet käteen periaatteella alusta loppuun asti?
- arviolta kuinka monessa vuodessa kalliolämpöjärjestelmä voisi maksaa itsensä takaisin ja alkaa tuottamaan taloyhtiölle taloudellista etua suhteessa siihen, että ko. energiamäärä katettaisiin nykyisellä kaukolämpö-ratkaisulla?
- mitä muita asioita pitäisi kartoittaa/selvittää?
Mahdollisia jatkoselvityksiä koskevia kysymyksiä:
- Minkälaisia jatko- ja lisäselvityksiä on mahdollista, ja saattaisi olla järkevä tilata?
- (Ehdota kysymystä/asiaa kotisivujen päivittäjälle.)
Mahdollista hankesuunnittelua koskevia kysymyksiä:
- Mistä löytää tietoa pätevistä geoenergiahankkeiden hankesuunnittelijoista?
- Minkälainen sopimus tulee hankesuunnittelusta muodostaa taloyhtiön ja suunnittelijan välille?
- Onko taloyhtiöllä hyvä olla hankesuunnittelijan lisäksi ulkopuolinen edunvalvoja jo hankesuunnitteluvaiheessa?
- Minkälaiset geoenergian hankesuunnittelu ja -valvonta-alan yleiset sopimusehdot koskevat tai voivat koskea hankesuunnittelua ja siitä sopimista?
- Mitä suunnittelu maksaa, ja kuinka kauan suunnittelu kestää, yleensä ja suurinpiirtein?
- Onko taloyhtiön mahdollista saada tukea geoenergiahankkeen suunnitteluun?
- (Ehdota kysymystä/asiaa kotisivujen päivittäjälle.)
Mahdollista hankkeen toteutusta koskevia kysymyksiä:
- Mistä löytää tietoa pätevistä geoenergia-hankkeiden urakoitsijoista?
- Minkälainen sopimus tulee muodostaa taloyhtiön ja urakoitsijan välille?
- Minkälainen sopimus tulee muodostaa taloyhtiön ja valvojan välille?
- Minkälaiset geoenergiahankeen toteutuksen ja -urakoinninvalvonnan yleiset sopimusehdot koskevat tai voivat koskea geoenergiahankkeen urakkavaihetta?
- Mitä geoenergiahankkeen toteutus voisi maksaa? (Lopullinen tieto saadaan varmaankin vasta urakkatarjouspyyntökilpailussa(?))
- Kuinka kauan geoenergiahankkeen toteutus voisi arviolta kestää?
- Onko taloyhtiön mahdollista saada tukea geoenergiahankkeen toteutukseen: esim. laitehankintoihin, urakointiin, valvontaan?
- (Ehdota kysymystä/asiaa kotisivujen päivittäjälle.)
Mahdollista käyttöä ja seurantaa koskevia kysymyksiä:
- Minkälaista seurantaa, huoltoa, peruskorjausta tai perusparannusta olisi odotettavissa esim. 20-30 sisällä toteutettuun geoenergiajärjestelmään?
- Minkälaisia kustannuksia toteutetun geoenergiajärjestelmän käytöstä ja huollosta olisi odotettavissa, esim. 20-30 vuoden sisällä?
- Mitä keinoja ja välineitä taloyhtiön kiinteistön huollolla tulisi olla geoenergiajärjestelmän käytön valvontaa ja huoltoa ajatellen?
- (Ehdota kysymystä/asiaa kotisivujen päivittäjälle.)
********************************************************************************************
GEOENERGIAN HYÖTYKÄYTTÖÄ KOSKEVIA LINKKEJÄ JA LÄHTEITÄ, TALOYHTIÖMME TARPEITA AJATELLEN:
YLEISIÄ GEOENERGIAN HYÖTYKÄYTTÖÄ KOSKEVIA LINKKEJÄ JA LÄHTEITÄ
- Maalämmöstä Wikipediassa
- Ajankohtaisia uutisia lämpöpumppu-rintamalta www.kiinteistöklubi.fi sivuilta
- Ympäristöministeriön tiedote: "Lämpökaivojen poraamiseen jatkossa toimenpidelupa"
- "Maa- ja kalliolämpö, uusiutuvaa energiaa." Geologisen tutkimuskeskuksen GTK julkaisu. Julkaisuvuosi 2008.
- Kallio, Janne: "Maa- ja kalliolämpö suurkohteissa." Geologisen tutkimuskeskuksen GTK julkaisu. Julkaisuvuosi 2008.
- Maalämmöstä ja sen hyödyntämisestä asumisessa Motiva Oy:n sivuilla
- Artikkeli "Kalliosta saatuna kaksi kolmasosaa lämmöstä on ilmaista". Julkaistu Geologian tutkimuskeskuksen sidosryhmälehdessä GeoFoorumi, 1/2008.
- Maalämpöpumpuista Suomen Lämpöpumppu Yhdistyksen sivuilla
- Geoenergia.fi sivusto
- Googlaus hakusanayhdistelmällä "maalämpö"+"taloyhtiö"
- Googlaus hakusanayhdistelmällä "geoenergia" + taloyhtiö"
- Googlaus hakusanalla "geoenergia"
- Googlaus hakusanalla "kalliolämmitys"
- Googlaus hakusanalla "kalliolämpö"
- Kallio, Jarmo. Asiantuntija-artikkeli/tutkimus "Kallioenergian käytön kehittäminen Suomessa". Julkaistu 08/2008. Julkaisijana Geologian tutkimuskeskus GTK.
- Juvonen, Janne: "Lämpökaivo. Maalämmön hyödyntäminen pientaloissa. " Suomen ympäristökeskuksen julkaisu. Julkaisuvuosi 2009.
- Nylund, Johanna: "Kalliolämpö osana uusiutuviin energioihin perustuvaa arktista lämmitysjärjestelmää". Aaltoyliopiston diplomityö. Julkaisuvuosi 2010.
- MTV 3:n uutinen 10.3.2007 "Kalliolämpöön satsataan nyt Suomessakin"
- YLE Areenan dokumentti "Kalliolämpä valtaa markkinoita kaukolämmöltä"
- Ympäristöministeriön muistio 17.3.2011: "Valtioneuvoston asetus maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta". Muistio koskee lämpökaivojen ja lämmönkeruuputkistojen lainsäädäntöä ja sen muuttamista. Muistiosta ilmenee myös minkätyyppisiä ongelmia lämpökaivojen ja lämmönkeruuputkistojen rakentamisessa on ollut havaittavissa.
- muita yleisiä linkkejä ja lähteitä, mitä?
GEOENERGIAN MERKITTÄVIMPIÄ ASIANTUNTIJATAHOJA JA ETUJÄRJESTÖJÄ KOSKEVIA LINKKEJÄ
- Geologian tutkimuskeskus GTK
- Suomen Lämpöpumppu Yhdistyksen (SULPU) sivut
- Motiva Oy
- Suomen Kaivonporausurakoitsijat RY (Poratek)
- muita linkkejä, mitä?
LINKKEJÄ ERILAISIIN TOTEUTETTUIHIN TAI SUUNNITELTUIHIN GEOENERGIA HANKKEISIIN JOIDEN TIEDOISTA SAATTAA OLLA HYÖTYÄ TALOYHTIÖMME KANNALTA
- Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä, Eko-Vermo asuinalue
- toinen linkki samaan kohteeseen kuin yllä, tästä linkistä avautuu kattava raportti ko. hankkeesta
- Artikkeli "Kalliolämpö mahdollistaa nollapäästöisen asumisen." Artikkeli käsittelee Espoon Nupurinkartanon pientalo-uudisasuinaluetta ja siinä toteutettua laajaa kalliolämpöhanketta.
- Toinen artikkeli Espoon Nupurinkartanon hankkeestä. Tämä on kriittisempi artikkeli ja tutkii sitä voiko suuressa maalämpöhankkeessa olla kyse monopolista?
- Johanna Nylund: Kalliolämpö osana uusiutuviin energioihin perustuvaa arktista lämmitysjärjestelmää. Aalto-Yliopiston diplomityö.
- muita linkkejä, mitä?
(KAUPALLISIA JA MUITA) TAHOJA JOTKA TARJOAVAT GEOENERGIAHANKKEIDEN SUUNNITTELUA JA TOTEUTUSTA
Geoenergian käyttömahdollisuuksien kartoitusta, ja geoenergiahankkeiden suunnittelua, sekä urakkavalvontaa koskevia tahoja:
- Golder Associates Oy (SULPU:n suosittelema. Tekee mm. geoenergiahankkeiden mahdollisuuksien kartoitusta ja hankesuunnittelua.)
- Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusohjelmaan liittyvä Terminen vastetesti eli TRT-mittaus, jonkaperusteella voidaan suunnitella ja mitoittaa lämmitys- ja/tai viilennyskäyttöön käyttöön soveltuvia geoenergiajärjestelmiä.
- Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusohjelmaan liittyvä palvelu energiakaivojen lämpötilaseurannasta DTS-mittauksella.
- Geologian tutkimuskeskus GTK:n yleissivu kaikista GTK:n tarjoamista palveluista.
- Rototec Oy
- muita, mitä?
Geoenergiahankkeiden urakkavaiheen toteutusta koskevia tahoja:
- NIBE Energy Systems Oy, Vantaa
- Serena Oy, Vantaa
- Gebwell Oy, pääkonttori Leppävirralla, toimipiste myös Vantaalla
- Poratek Oy, Pirkkala
- Suomen Porauspalvelu Oy, Pietarsaari
- Thermia Oy. Sivuilla animaatio lämpökaivosta.
- Alan yrityksiä Teloos.fi yrityspalvelussa hakusanalla "kalliolämpö"
- IVT konserni
- Onninen Oy
- muita, mitä?
KALLIOLÄMPÖÄ JA -KYLMÄÄ KOSKEVIA LINKKEJÄ
MUITA LINKKEJÄ JA LÄHTEITÄ JOILLA MIELENKIINTOA ASIAN KANNALTA
- Geologian tutkimuskeskuksen julkaisema artikkeli "Geoenergia Ruotsissa"
- Tekniikka&Talous lehden artikkeli 17.11.2011 "Tosi syvältä: Saksalaiset poraavat lämpöä viidestä kilometristä"
- Wikipedia: Geothermal energy
- muita, mitä?
LINKKEJÄ GEOENERGIAA VASTAAN ESITETTYIHIN NÄKÖKULMIIN
- Tampereella 2011-12 tehty kaupallinen selvitys jossa puolletaan kaukolämpöä maalämpöä edullisempana vaihtoehtona.
- Kauppalehdessä 29.11.2011 julkaistu juttu jossa näkökulmaa niin kaukolämmön kuin maalämmön puolesta, ja niitä vastaan.
- muita, linkkejä, mitä? (Jos tiedät hyvän linkin, ilmoita siitä taloyhtiön kotisivujen päivittäjälle, kiitos!)