TALOYHTIÖN ISÄNNÖINNIN PITKÄN TÄHTÄIMEN SUUNNITELMA
Tätä sivua on päivitetty: 12.11.2013
Sivu on avattu alunperin: 12.11.2013
Ala- ja rinnakkaissivuja on voitu avata ja päivittää muulloin.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja ne voi toimittaa kotisivujen päivittäjälle.
OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS
- Tiedot saattavat olla vanhentuneita tai epähuomiosta virheellisiä. Tarvittaessa tarkista oikeat ja ajankohtaiset tiedot siltä jolle asia kuuluu, ensisijaisesti hallinnolliselta isännöitsijältä tai tekniseltä isännöitsijältä, muutoin esim. taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta, tai turvallisuusasioissa esim. turvallisuusvastaavalta mikäli sellainen on valittu
- Kopiointi oikeudet / Copyrights: Asunto Oy Vanha Kaarelantie 7
******************************************************
1. TILANNEKUVA
Taloyhtiöllä ei toistaiseksi ole erillistä hallituksen kokouksen, tai yhtiökokouksen, hyväksymää taloyhtiön isännöinnin pitkän tähtäimen suunnitelmaa.
Taloyhtiön isännöinti, ja niiden sopimushallinta, rakentuu toistaiseksi mm. seuraavista asioista:
- siitä mitä isännöintisopimuksessa on sovittu ja mihin hyvä isännöintitapa sekä isännöinin yleiset eettiset periaatteet velvoittavat
- siitä mitä yhtiöjärjestys määrää
- siitä mitä laki määrää
- hallituksen ja yhtiökokouksen (mahdollisista) päätöksistä
2. ISÄNNÖINNIN PITKÄN TÄHTÄINEN SUUNNITELMAN TARPEELLISUUDESTA JA LAATIMISEN MAHDOLLISUUKSISTA
Laki ja yhtiöjärjestys eivät määrää taloyhtiötä hankkimaan ja ylläpitämään isännöinnin pitkän tähtäimen suunnitelmaa.
Tiettävästi asiasta ei ole kovin laajasti kirjoitettu ja julkaistu suomalaisessa kiinteistön isännöinnin asiantuntijakeskustelussa, joten isännöinnin pitkäntähtäimen suunnitelman laatimisen tarvetta voi varmasti kriittisesti epäillä.
Seuraavassa joitakin ajatuksia siitä, mitä etua taloyhtiölle voisi olla, jos sillä olisi isännöinnin osalta pitkän tähtäimen suunnitelma.
- isännöinnin pitkän tähtäimen suunnitelma määrittelisi taloyhtiön tahdon isännöinnin sisällön ja laadun osalta usealle vuodelle tulevaisuuteen, esim. 10 vuodelle. Isännöinnin sisältöä ei tällöin voitaisi olennaisesti muuttaa pelkästään hallituksen päätöksestä vaan ainoastaan yhtikökokouksen päätöksestä.
- Isännöinnin pitkäntähtäimen suunnitelmassa voidaan määritellä ehtoja milloin isännöintiä kilpailutetaan. Tämä varmistaisi sen, että kun taloyhtiön hallitukset kilpailuttavat mm. isännöintiä, niin yksittäiset hallitukset eivät huomattavasti uudelleen määrittelesi sitä, mitä taloyhtiö isännöinnin osalta tarvitsee, vaan jos huomattavia sisällöllisiä uudelleen määrittelyjä niissä palveluissa tehdään, niin niistä päättäisi yhtiökokous. Näin isännöinnin sisältö ja laatu eivät ainakaan heikkenisi mikäli kilpailuttaminen johtaisi isännöintitoimiston vaihtamiseen.
3. ISÄNNÖINNIN PITKÄN TÄHTÄIMEN SUUNNITELMAN MAHDOLLISESTA SISÄLLÖSTÄ
Mahdollisia sisältöön vaikuttavia lähtökohtia:
- isännöinnin pitkän tähtäimen suunnitelma jaetaan asunto-osakeyhtiömuotoisen taloyhtiön isännöinnin yleisiin pääosatekijöihin, jotta niitä asioita voidaan hahmottaa yhtenä toiminnallisena kokonaisuutena, ja jotta niitä isännöinnin toimialakokonaisuus kohtaisia palveluja voidaan helpommin tarvittaessa kilpailuttaa. Arveltavasti isännöinnin pääkokonaisuusaloja voisivat olla esim: 1) hallinnollinen isännöinti, 2) kirjanpito, talouslaskenta, tilinpäätösten sekä talousarvioiden teko, 3) tekninen isännöinti