ASUKKAIDEN HUONEISTOREMONTIT JA NIISTÄ SOPIMINEN
Tämä teksti on kesken ja se odottaa vielä taloyhtiön hallituksen hyväksyntää.
Sivu on avattu alunperin: 2011
Tekstiä on päivitetty: 29.11.2013
*******************************************************************************
Kaikki osakas-/asukaslähtöiset, asuinhuoneistoon tai muuhun kiinteistön osaan, tai kiinteistön tekniseen järjestelmään, kohdistuvat kunnossapito-, korjaus-, saneeraus-, asennus- ja muutostoimet, jotka ovat a) laajoja, ja/tai b) joissa puututaan taloyhtiön kunnossapitovastuulla oleviin rakenteisiin tai teknisiin järjestelmiin, ovat luvanvaraisia, eli niille tulee olla taloyhtiön lupa, ja niiden suorittamisesta ja valvonnasta tulee olla sovittu taloyhtiön kanssa, hyvissä ajoin ennen kyseisten töiden aloittamista.
Esimerkkejä luvanvaraisista asukas-/osakaslähtöisistä kunnossapito-, korjaus-, saneeraus-, asennus- ja muustoimista. (Huom. tämä ei ole välttämättä kattava lista, tarkista isännöitsijältä asia tapauskohtaisesti.)
- huoneen maalaus- tai tapetointiremontti
- lattiapinnoitteen kuten parketin, laminaatin tms. purkaminen, asennus tai muu olennainen huoltotyö (esim. pintalakan uusintatyö jossa ei vain paikkakorjata)
- keittiön kiinteiden kalusteiden runko-osien uusimis remontti
- huoneiston sisäovien uusiminen
- ikkunaremontti (ikkunoiden vaihto, tai laajempi kunnostus)
- seinien purkaminen ja rakentaminen (myös kevytrakenteiset seinät)
- asuinhuoneiston märkätilan (kylpyhuone, sauna, keittiön kostea-/märkätila-alueet), tai siihen kiinteästi kuuluvan teknisen laitteen, korjaus, saneeraus, tai muutostyö, jossa puututaan taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevaan asiaan (kuten kosteuseristeeseen (esim. muovimatto, tai kaakeleiden alla oleva vesi-/kosteuseriste), höyrynsulkuun (esim. saunan verhouspaneeleiden alla oleva höyrynsulku), vesi- ja viemäriputkiin, vesikalusteisiin (wc-istuin, lavuaari, hanat, suihkusekoittimet) lämmitys-, sähkö- ja muihin teknisiin järjestelmiin (esim. saunan kiuas, kiinteävalaistus, lattialämmitys, kiinteät sähköpistorasiat ja -kytkimet, jne). LUE OHJEET MÄRKÄTILAN KORJAUS-/MUUTOSTYÖN SUUNNITTELUSTA JA KULUJEN JYVITTÄMISESTÄ
- sellaiset asennustyöt joissa tehdään, esim. poraamalla, läpivientejä (esim. johtoja tai putkia varten) seiniin, kattoon, lattiaan, ikkunoihin tai ikkuna karmeihin, oviin tai ovien karmeihin, tai asennetaan erityisiä kiinnikkeitä (muita kuin normaaleja taulukoukkuja tms.)
- kaikki huoneistoparvekkeella, -terassilla ja -pihalla tehtävät korjaus-, saneeraus- ja muutos-, ja asennustyöt
- huoneiston kiinteiden teknisten järjestelmien (kuten lämmitys-, viilennys-, ilmanvaihto-(esim. liesikupu/-tuuletin, ilmastointikanavat), sähkö-, puhelin-, televisio- ja muut kiinteät tietojärjestelmät) korjaukset, saneeraukset ja muutostyöt.
Asukkaan/osakkaan, joka suunnittelee tällaista korjausta/saneerausta/asennusta/muutostyötä tulee olla hyvissä ajoin ennen remontin aloittamista yhteydessä tekniseen isännöitsijään (muussa tapauksessa hallinnolliseen isännöitsijään) korjaus-/saneeraus-/asennus-/remontointi-/muutostyöluvan saamiseksi ja valvonnan, sekä mahdollisten taloyhtiölle kuuluvien korjaus- ja/tai asennustöiden, sopimiseksi.
Mitään sellaisia korjaus-, saneeraus-, remontointi-, asennus- ja rakennustöitä, joissa puututaan taloyhtiön kunnossapitovastuulla oleviin osiin ja rakenteisiin, ei voida aloittaa ennen kuin niitä koskeva suunnitelma on saanut taloyhtiön hyväksynnän, ja kun niiden toteutuksesta ja toteutuksen valvonnasta on sovittu taloyhtiön kanssa.
Laajat, ja olennaisesti taloyhtiön kunnossapitovastuulla oleviin rakenteisiin ja järjestelmiin kohdistuvat, huoneistokorjaukset-, saneeraukset, ja - muutostyöt vaativat aina (hyvän korjaus- rakentamis- ja asentamissuunnittelun mukaisen) kirjallisen suunnitelman.
Kyseisen kaltaisia töitä ja niiden toteuttamista ja tilaamista suunnittelevan on syytä ottaa huomioon, että korjaus-/saneeraus-/remontti-/asennus-/muutostyösuunnitelman käsittelemisessä ja luvan myöntämisessä saattaa kestää pitkäänkin riippuen siitä kuinka tällaisten asioiden käsittelystä on taloyhtiön hallinnossa sovittu, ja mikä on esim. isännöitsijän ja hallituksen työtilanne ja kokoontumisaikataulu. Joissain tapauksissa taloyhtiöllä on oikeus, ja jopa velvollisuus, suorittaa kohteen kuntokartoitusta ja/tai -tutkimusta ennen luvan myöntämistä, ja tällaisen sopimisessa ja järjestämisessä saattaa kulua aikaa.
****
ASIAAN LIITTYVIÄ YLEISIÄ LÄHTEITÄ: