Marras- ja joulukuun tapahtumia taloyhtiösssä

Tänä syksynä, alkaen viime kesästä asti, hallituksella työtä on ollut poikkeuksellisen paljon. Asiat ovat suurempia ja työläitä – vesikatto, pitkän tähtäimen korjaussuunnittelu (PTS) yhdistettynä taloussuunnitteluun sekä linjaukset ravintolatilan osalta. Kiitos kuluneesta vuodesta hallitukselle, vaikka vuosi ei ole vielä loppu. Työtä on ollut paljon eikä asioita virka-aikaan tehdä. Pitkää päivää on tehty.

Vesikaton uusinnan tilanne

Tarjouskyselyt saapuivat ja Wanne Oy toimitti tarjouskyselyn yhteenvedon ja suosituksen yrityksistä, joiden kanssa jatketaan neuvotteluita. Koska neuvottelut ovat kesken, ei tässä kohden vielä puhuta numeroilla. Nyt edetään neuvotteluihin ja heti kun niistä on kerrottavaa, siitä tiedotetaan. Kun hallitus saa tehtyä päätösesityksen, voidaan pitää ylimääräinen yhtiökokous tavoitteena tehdä vesikaton uusinta kesällä 2024. 

Nyt pitää pärjätä vielä yksi talvi vanhalla katolla ja toivotaan, että mitään yllättävää ei tapahdu. Mikäli joku huomaa lunta, vettä ullakolla tai jääpuikkoja räystäillä erityisesti tämän talven aikana – reippaasti ilmoitus suoraan huoltoyhtiön päivystyspuhelimeen.


Taloudesta marraskuun lopussa

Tällä hetkellä näyttää siltä, että vuodelle 2023 tehty budjetti pääosin tulee toteutumaan. Edelleen ei-pakonomaisia korjauksia ei tehdä ja toivotaan ettei yllätyksiä tapahdu. Jos asiat menevät suunnitellusti, ei ole lähitähtäimessä käyttää valtuuksia ylimääräisien yhtiövastikkeiden nostamiseen. Tänä vuonna on rahaa kulunut suunnitelmien tekemiseen – vesikatto, PTS ja ravintolan liiketilaan liittyviä selvityksiä ja selvitys yhden ”linjan” kylmäkomeroiden kunnosta. 

Nyt on ollut järkevää suunnitella ulkopuolisin voimin, koska siirrymme tilanteeseen, jossa vuonna 2024 on taloyhtiön otettava lainaa tulevaisuuden suurempien hankkeiden toteuttamiseen. Talouden hallinnan kannalta uusi PTS on tärkeä työkalu. Jokaisen varauduttava, että tulevat investoinnit vaikuttavan asumiskustannuksiin taloyhtiössämme. 

Hyvää vuonna 2023 on, että taloyhtiön näkökulmasta ei ole toistaiseksi mitään poikkeuksellisia vastike- tai vuokrarästejä ja tulopuoli on ollut hallinnassa. Erinomaista on myös se, että joulukuussa ei taloyhtiöllä ole jäljellä hoitovastikelainaa (jota maksettiin yhtiövastikkeen kautta) ja tiettyjen osakkainen lainan määrä (aiemmat suuret korjaukset, joiden lainaosuuksia maksetaan rahoitusvastikkeen kautta) on jäljellä noin 62.000€. 

***

Tästä kohtaa on poistettu tekstistä tarkempi lainojen erittely - se on luettavissa Hausvisen kautta toimitetussa osakaskirjeessä.

***

Taloyhtiömme pystyy siis lähtemään suurempiin hankkeisiin neutraalista tilanteesta. 


Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS)

Pääosin hallituksen aika on syksyllä mennyt ylimääräisen yhtiökokouksen valmiuden eteen tehtävistä asioista. Moni asia on mennyt eteenpäin, mutta nyt Raksystemsiltä ostetun PTS:n tulokset saadaankin vasta joulukuun puoleen väliin, joten nähtäväksi vielä jää, onko pidettävä kaksi vai yksi ylimääräistä yhtiökokousta. 

Tavoite olisi vain yksi yhtiökokous, mutta siinä pitää pystyä ainakin päättämään vesikaton kunnostuksesta. Tuolloin käytettävissä on myös uusi PTS suunnitelma suuremman kokonaisuuden hallitsemiseen. Kokonaisuuden kautta valmistellaan myös päätösesitystä ravintolan liiketilan linjaukseen. Ennen uutta vuotta ei ylimääräisiä yhtiökokouksia siis pidetä.


Energian säästö

  • Kuten lähes uupumukseen asti on todettu, käytä lämmintä vettä valistuneesti. Se on ekologista ja säästää taloyhtiön varoja.


Turvallisuudesta – liukkautta ja paloturvallisuutta

  • Liukkaat kelit ovat alkaneet - muistakaa etenkin rappukäytävien syvennyksen eteen voi joskus tippua vettä räystäältä ja voi jäätyä tasaisille kivilaatoille. Tuloksena voi olla peilijäätä.
  • Joulu tulee, muista tarkistaa palovaroittimen ja pariston kunto ja kannattaa ostaa varoitin, jos sinulla ei sellaista ole. Huoneistopaloja tapahtuu, ja palovaroitin on halpa henkivakuutus.


Pienempiä asioita

  • Kun lumi on satanut maahan, jos sinulla on ollut rutiini tuloilmaventtiilin suodatinsukkien vaihtoon kaksi kertaa vuodessa, nyt on taas sopiva aika. Seuraavan kerran sitten keväällä hiekoitushiekan hävittyä kaduilta.
  • Kadun edusta saatiin asfaltoitua kokonaan – nyt ei ole reikiä ja kiinteistöliittymän kaapelin veto on valmis. Kustannuksia siitä ei taloyhtiölle tästä koitunut.
  • Toisinaan rappukäytävien valaisimet ovat joskus turhan pitkään pimeänä – niin tapahtuessa on kyse valaisimiin tarvittavasta korjauksesta, jonka vain sähkömies voi tehdä. Kyse on vanhojen elektronisten liityntälaitteiden hajoamisista pallovalaisiminen sisällä.
  • Jos sinulla on huomio, että huoneistosi huoneistojakamossa (peltinen laatikko katon rajassa eteisessä) ei ole asennettuna nk. ”RJ45 tietokone / Ethernet liitintä” kerro siitä taloyhtiölle. Kaapelointiremontissa on voinut jäädä joku asentamassa. Ei ole tiedossa oliko PTS kierroksen aikana tehty yksi havainto poikkeus, vai onko muitakin.


Hyvää loppuvuotta!

Henrik Ekman