Tiedote valmistautumisesta ja toiminnasta mahdollisten sähkökatkojen aikana

TOIMINTA MAHDOLLISTEN SÄHKÖKATKOJEN AIKANASähkön säästäminen ja kulutuksen ajoitus

Lyhyitä parin tunnin mittaisia kiertäviä sähkökatkoja voidaan joutua tekemään Suomessa, jos sähkön kysyntä ylittää tarjonnan. Tämä tiedote keskittyy kolmeen asiaan, ja toimintaan sähkökatkon aikana – turvallisuus, vahinkojen välttäminen ja tilanteen hallinta.

Asukkaat voivat helpottaa tilannetta säästämällä sähköenergiaa yleisellä tasolla. Tämä vaikuttaa myös asumiskustannuksiin, olipa huoneistossa pörssisähkösopimus tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Sähkökatkojen tarvetta ehkäisee sähkön käytön vähentäminen huippuaikoina arkisin kello 8–10 ja 16–17 ja uudelleen 19–20. Siirtämällä sähkönkäyttöä näiden tuntien ulkopuolelle vähennetään sähkökatkojen riskiä. Valistunut aikasidonnainen energiansäästö helpottaa Suomen tilannetta. Kaukolämmityksellä toimivassa talossamme suurimmat sähköenergia kuluttajia huoneistossa ovat: 

·         Uuni ja sähköliesi

·         Pyykinpesukone ja kuivausrumpu

·         Astianpesukone

·         Kylpyhuoneen lattialämmitys

 Käytä näitä laitteita valistuneesti. Huoneiston muutamat LED valot eivät ole ongelma.

 

Toiminta sähkökatkon aikana

Muutaman tunnin sähkökatkon aikana kerrostaloasunnon sähkölaitteet, valaistus, keskuslämmitys ja hissit eivät toimi. Radion ja TV:n yhteisantennijärjestelmä sammuu. Pyykinkuivaushuoneen toiminta loppuu. Valot pimenevät ulkona, rappukäytävissä kuin huoneistoissa. Taloyhtiössämme ei ole akkuvarmennettuja poistumisteiden valaistusta, rappukäytävät ovat tyystin pimeitä. Asunto ei kylmene merkittävästi – se vie useita vuorokausia. Ruoka ei pilaannu lyhyessä katkossa jääkaapissa tai pakastimessa. Kun pimeys yllättää, liiku varovasti huoneistossa sekä rappukäytävässä tilanteen mukaan. 

·       Sähkökatkon aikana asukkaiden tulee sammuttaa mahdollisesti päällä olleet sähkölaitteet, liesi, uuni, pyykin- ja astianpesukone, jotta niistä ei sähköjen palauduttua aiheudu palovaaraa tai suurta kuormitusta sähköverkkoon sähköjen palauduttua. Älä käynnistä sähkökatkon aikana mitään uusia sähkölaitteita. Jos tiedät sähkökatkon alkavan, älä käynnistä pesukonetta tai astianpesukoneitta jos et ole varma, että niiden ohjelma loppuu ennen tiedossa olevaa sähkökatkoa. 

·        Lämmityslaitteet pysähtyvät, mutta parissa tunnissa kerrostaloasunto ei ehdi jäähtyä merkittävästi. Taloyhtiössämme on painovoimainen ilmanvaihto, joten ilmavaihto jatkuu normaalisti sähkökatkon aikana. Älä tuuleta sähkökatkon aikana huoneistoa. 

·         Taloyhtiön porttisummerijärjestelmä lopettaa toimintansa sähkökatkon aikana 

·        Jääkaappi ja pakastin sammuvat ja niiden avaamista pitää välttää, jotta elintarvikkeet eivät ala pilaantua. Varmuuden varalta lattialle voi levittää pyyhkeen mahdollisia sulamisvesiä varten. Pakastin ei parissa tunnissa sula, jos sen ovi pidetään kiinni. 

·        Sähköjen palauduttua, pyri tarkistamaan kylmälaitteiden käynnistyminen. Tarkista että hella ei lähde päälle hallitsemattomasti ja pesukoneet käynnistyvät asiallisesti. Tärkeintä on katkaista sähkökatkon aikana virta liedestä, silitysraudasta, mikroaaltouunista, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Ne voivat aiheuttaa tulipalon, jos ne ovat päällä sähköjen palauduttua, mutta ketään ei ole kotona. Jos et ole varma laitteiden toiminnasta, mahdollisuuksien mukaan älä poistu huoneistosta, ettei vahinkoja syntyisi. Kaikki ajastetut ja kellot laitteistoissa voivat menettää kellonajan. 

·        Vedentulo voi katketa sähkökatkon aikana, sillä vesilaitoksen vettä jakavat pumput toimivat sähköllä. Tällöin kotivaraksi varattu vesi tulee käyttöön. Varaa vettä sopiva määrä sähkökatkojen varalle. Katkon aikana ja sen jälkeen kannattaa laskea hanoista vettä varovasti, sillä katkon vuoksi veden lämpötila voi vaihdella voimakkaasti ja voi olla poikkeuksellisen kuumaa. Sähkökatkon aikana älä koskaan avaa vesihanoja ja suihkua. 

·        Jos veden tulo lakkaa, tämä vaikuttaa myös WC:n käyttöön. Vältä veden laskemista viemäriin sähkökatkon aikana äläkä huuhtele WC-pönttöä. Korvaavaa vettä ei ehkä tule ja jossakin kohdassa taloyhtiön ulkopuolella viemäriverkostossa jäteveden virtaaminen vaatii sähköä, jota ei sähkökatkon aikana ole. 

·        Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet toimivat varavoimalähteenä olevilla paristoilla sekä huoneistojen paristokäyttöiset palovaroittimet toimivat normaalisti 

·        Mikäli kodissanne on lääkintälaitteita, hengitystä tukevia laitteita, kipupumppuja tai vastaavia lääkinnällisiä laitteita, tutki etukäteen laitteiden toiminta-aika ja tee ammattilaisen avulla riskiarvio miten kauan laitteet toimivat omien varavirran voimalla

 

Hissit pysähtyvät sähkökatkon aikana 

Jos sähkökatkot ovat uutisten mukaan todennäköisiä, vältä hissien käyttöä niin et jää hissiin sähkökatkon ajaksi. Hisseissä aika voi tulla pitkäksi, mutta ilma ei niissä lopu eikä hissikori putoa, joten välitöntä vaaraa ei ole mutta kiusallista odottelua kylläkin. Sähkökatkojen aikana hissit eivät toimi, koska niissä ei ole varakäyntiä sähkökatkon varalle ja hissikori voi pysähtyä kerrosten väliin. Hissin hälytysnappi ei tee huoltokutsua taloyhtiön ulkopuolelle.

 

Internet ja puhelimet sähkökatkon aikana 

Internetin ja matkapuhelimien toimivuudessa on voi olla ongelmia sähkökatkon aikana, sillä: 

·         Huoneistojen langattomat WIFI / WLAN tukiasema ja modeemit sammuvat

·         Taloyhtiön langalliseen laajakaistaan perustuvat yhteydet todennäköisesti sammuvat, koska toimintaa tukevia laitteita ei ole talojakomossa varmistettu sähkökatkojen varalle

·         Kerrostalojen katoilla olevat matkapuhelinverkon 3G/4G/5G tukiasemat voivat lopettaa useamman tunnin jälkeen toimintansa tai tietoverkon kuormitus voi vaikeuttaa toimintaa. Puhelut ja internet toimivat, mutta häiriöitä voi olla. Käytä puhelimia harkiten, jotta kriittiselle tiedonsiirrolle ja puheluille sekä hätäpuheluille riittää toimintakykyä. Lähetä tekstiviesti ja vältä soittamista.

·         Paristokäyttöinen radio on hyvä uutisten seuraamiseen sähkökatkon aikana ja siitä riittää viihdykettä, kun odotellaan pimeässä sähköjen palautumista.

 

Seuraa uutisia ja tiedotusvälineitä

Tulevalle talvelle ennakoiduista sähköpulatilanteista ja niiden riskistä pyritään tiedottamaan jonkin verran etukäteen. Aina ei ole mahdollista antaa tietoa etukäteen. Seuraamalla viranomaistiedotusta esimerkiksi YLE:n kautta saat tietoa mahdollisista kiertävistä sähkökatkoista. Päivitä voimassa oleva matkapuhelinnumerosi sähkön jakeluverkkoyhtiöllesi, niin sähköyhtiöllä on mahdollisuus tiedottaa tekstiviestitse tulevista sähkökatkoista.

 

Hanki 72 tunnin kotivara varmuuden vuoksi

Viranomaiset suosittelevat varautumaan 72 tunnin katkoksiin kaikkina aikoina. Pitkiä katkoksia sähkön tai veden jakelussa voi tulla eteen muistakin syistä. 

Kotivaraksi kerrostaloasuntoon tarvitaan vesiastioita, paristokäyttöisiä taskulamppuja, vara-akkuja puhelimen lataamiseen sekä ruokaa, jota ei tarvitse kypsentää. Paristokäyttöistä radiota tarvitaan viranomaistiedotuksen seuraamiseen, sillä matkapuhelinverkko ja internet eivät välttämättä ole pitkässä katkoksessa käytettävissä. Lämmin peitto, jopa makuupussi ja vaatteet auttavat pysymään lämpimänä mahdollisessa pitkässä lämmityskatkoksessa. 

Hankkimalla kotivaran pärjää myös sähköpulasta johtuvista lyhyissä sähkökatkoissa, koska ne kestävät pari tuntia kerrallaan. Pidä kotona varmuuden vuoksi pieni määrä käteistä, jos pankkikortti ja mobiilimaksuissa tulee pidempiaikaisia häiriöitä. Pitkin sähkökatkoihin varautumiseen voi perehtyä Puolustusministeriön ohjeessa: https://www.defmin.fi/files/5515/Nain_varaudut_pitkiin_sahkokatkoihin.pdf

 

Tästä selvitään – oikealla asenteella eteenpäin

Pysytään rauhallisena mahdollisten sähkökatkojen aikana. Kyllä me tästäkin selvitään - kerrankos sitä sähköt katoavat. Jos naapurilla on hätä, auttava käsi ja naapuriapu on tärkeää. Pärjäämme yhdessä!

 

Terveisin,

Isännöitsijä ja hallitus