Energian säästöstä - huoneistojen lämpötiloja on laskettu

 HUONEISTOJEN LÄMPÖTILAA ON LASKETTU

Taloyhtiön lämmönvaihtimen ohjelmointia on muutettu 29.9.2022 niin, että talon huoneistojen lämpötilan systemaattinen lasku on noin 1.5-2 astetta. Muutos ajoitettiin lämmityskauden alkuun, jolloin normaalisti lämpötilat laskevat huoneistoissa kesäisen lämmön kadottua. Koska kyse sekä on normaalista lämpötilan muutoksesta ja lämmityksen vähentämisestä, tietoisesti tämä tiedotetaan ”hieman jälkijättöisesti”.

 Huoneiston lämpötilan kokemus vaihtelee ulkoilman, tuulen, auringonpaisteen ja painovoimaisen ilmanvaihdon tehokkuudesta johtuen – ja on myös subjektiivinen kokemus. Asukkailta toivotaan avointa asennetta, ja ehkä pahimmilla pakkasilla voi ottaa hetkeksi villapaidan tai villasukat esille.

Edelleen voi lämpimimmän huoneen lämmitystä omaehtoisesti laskea patteriventtiileillä. Huolehdi siitä, että lämpö ei laske 18-21 asteen alapuolelle. Kun huoneistosi vähän viilenee, muista kylpyhuoneen tuuletus. Älä sulje ovea muutamaan tuntiin suihkun jälkeen. Jos sinulla on lattialämmitys, sillä ei tule lämmittää muuta huoneistoa, ja siksi julkisuudessa kehotetaan sulkemaan ovi. Mutta näin ei kannata tehdä heti suihkun jälkeen. Ummehtuneessa, lämpimässä ja kosteassa kylpyhuoneessa syntyy varmasti muita ongelmia. Muista kuivattaa kylpyhuone kunnolla ja ota mekaaninen kuivaus tavaksi (lasta tai eurooppalaiseen tapaan pieni pyyhe). Kun kylpyhuone on kuiva, oven voi jopa sulkea. Painovoimaisen ilmanvaihdon kannalta hieman raollaan oleva ovi on hyvä ratkaisu.

 

LÄMMITYKSEN MUUTOKSEN TIEDOT ON ARKISTOITU

Lämmityksen muutoksen tiedon on tallennettu ja tilanteen mukaan lämpötilaa voidaan edelleen säätää tai muutos voidaan myös peruuttaa. Tarkoitus on kustannusten säästö ja yhteiskunnallinen vastuu tulevana talvena. Kustannusten noustessa taloyhtiön hallinto tekee voitavansa. Pakollisia korjauksia ei siirretä, mutta sieltä pihistetään mistä voidaan.

 

 KONSULTIN ARVIO VAIKUTUKSESTA ON ~1.500€ LÄMMITYSKAUDESSA YHTÄ ASTETTA KOHDEN

Säästöjen vaikutuksesta kiinnostuneille on alla lainaus konsultin yhteenvedosta:

 • Taloyhtiönne tilausvesivirta on 4,4 m3/h. Tämän mukaan määräytyy kaukolämmön kiinteä maksu, joka on Helenin taulukon mukaan noin 15.000€
 • Loppuosa eli noin 45.000 € laskusta tulee käytetystä energiasta
 • Tästä noin kolmasosa eli 15.000€ kuluu käyttöveteen ja jäljelle jäävästä osuudesta, 30.000€, 5 prosentinosuus on 1.500 €
 • Mikäli taloyhtiön huipputehon tarvetta eli huippupakkasten kulutusta saadaan laskettua, on myös kiinteää vuosittaista tilausvesivirtamaksua mahdollista saada alaspäin seuraaville vuosille, jolloin säästö tuosta kasvaa.
 • Helenin syksyllä tekemä hinnan korotus (noin 30 %) tuli nimenomaan energiamaksuun, joten tämän talven osalta 1 asteen vaikutus säästöön (1.500€ säästö lämmityskaudessa), lienee isompi, koska laskukin on isompi

 

KONSULTIN ARVION TULKINTA

Tulkitaan vähän tilannetta ja alla allekirjoittaneen kommentteja:

 • Näillä tehdyllä muutoksilla (1.5-2.0 asteen lasku) on positiivinen vaikutus kuluihin (yksi aste olisi ~1.500€ säästö). Mutta määränä silti rajallinen verraten siihen, että jos joku hajottaa taloyhtiössä ikkunan kustannus on ~1.000€, tai jos hissin ohjausjärjestelmä hajoaisi kustannus olisi ehkä 7.000€. Mutta nyt tehdään se mikä on mahdollista. Kyllä näin muutama tuhat euroa säästetään.
 • Lämpötilan laskumme tähtäsi hieman ”asteella alemmaksi” haastetta paremmaksi, joten varmasti sen huomaa – pitää siis tottua. Mutta muutamissa viikoissa tottuminen yleensä tapahtuu.
 • Kenenkään ei tule palella, huoneistojen lämpötilaa ei tarkoituksella säädetä alemmaksi, kuin mitä yleiset suositukset ovat (~21C). Jos tällaisia tapauksia tulee, mitataan huoneiston lämpötila ja asia korjataan. Pelkästään muutosvaiheen kokemukseen ”ei mielellään reagoida”.
 • Konsultin arviosta myös voi myös lukea, että 1/3 energiasta menee lämpimään käyttöveteen. Asukkaiden käyttäytyminen on merkittävässä roolissa tuohon ~15.000€ kuluerään (viime tilikauden kustannustaso) ja kustannus vielä nousee merkittävästi tälle talvelle.
 • Voitko lyhentää suihkusi ajallista kestoa ja lämpimän veden määrää? Jokaisella asukkaalla on tehokas keino energian säästöön, kuin olla vain mukana ”astetta alemmas kamppanjassa”. Koska lämmitysenergian hinta nousee Helenillä, talkoohenkeä tarvitaan.
 • Sellaista ihmettä ei tapahdu, etteivät kustannukset absoluuttisesti nousisi – mutta jokaisen asukkaan käyttäytyminen määrittää kuinka paljon joudutaan muokkaamaan vuoden 2023 talousarviota. Ole talkoissa mukana – vähennä lämpimän käyttöveden kulutusta. Tee lämpimän veden osalta se mitä sinun pitää tehdä, eikä sitä tarvitse tehdä hampaat irvessä, mutta vältä lämpimän veden suurta kulutusta tänä talvena.

 

Hallituksen puolesta, Henrik Ekman