Hausvise viesti: Vinkkelä energian säästämiseksi

Vinkkejä energian säästämiseksi

Sähkön ja kaukolämmön hinta on noussut merkittävästi vuosien 2021 ja 2022 aikana. Helen Oyj ilmoitti 31.8.2022 kaukolämpöenergian hinnankorotukset seuraavasti: lokakuu 2022 yht. 20%, tammikuu 2023 yht. 23% ja maaliskuu 2023 yht. 23%. Korotus koskee lämmitysenergian hintaa, eli ei vesivirtamaksua tms. kustannuksia. Euromääräinen korotus tulee kuitenkin olemaan merkittävä yhtiöissä, joissa lämmitysmuotona toimii kaukolämpö. Lisäksi sähkösopimuksesta riippuen sähkön hinta on moninkertaistunut kesän 2022 aikana.


Sähkön ja kaukolämmön hinnankorotukset pakottavat taloyhtiöiden hallitukset ja isännöitsijät miettimään tapoja energian säästämiseksi etenkin tulevan talven varalle. Olemme Pääovi Oy:llä laatineet alla olevan yleisohjeistuksen asukkaille ja osakkaille tavoista säästää energiaa.


Lämmitysenergian säästötapoja

- Mikäli huoneistosi lämpenee liikaa, vaikka termostaatti on säädetty pienemmälle, ota yhteyttä huoltoyhtiöön. Todennäköisesti lämpökäyrä on säädetty liian jyrkäksi ja sitä voidaan laskea. Huoneiston lämpötilan tulisi olla talvella n. 21 astetta.

- Tuuletukseen riittää 2-5min ristiveto

- Varmista että porrashuoneen ulko-ovi sulkeutuu talvisin kunnolla siitä kuljettaessa ja että lämmityskaudella tuulikaappien väliovet ovat kiinni.

- Porrashuoneiden tuuletusikkunat ja parvekeovien tuuletusaukot tulee olla suljettuna lämmityskauden aikana.

- Käytä lämmintä käyttövettä mahdollisimman säästeliäästi


Sähköenergian säästötapoja

- Sammuta sähkölaitteet, kun et käytä niitä

- Kun hankit uusia kodinkoneita, kiinnitä huomiota niiden energiatehokkuuteen.

- Sijoita kylmälaitteet kauas lämpenevistä kodinkoneista, puhdista kylmälaitteiden jäähdytysputkisto säännöllisesti sekä säädä jääkaappi 4-6 asteeseen ja pakastin -18 asteeseen.

- Sammuta valot, kun poistut huoneesta. Vältä tarpeetonta valaistusta.

- Sulata pakastin säännöllisesti. Pakastimeen kertynyt jää lisää sen energian kulutusta.

- Sauno kohtuudella ja energiatehokkaasti. Kiuas kuluttaa huomattavasti sähköä.

- Älä sytytä porrasvaloja tarpeettomasti

- Älä käytä hissiä tarpeettomasti. Suosi portaita ainakin alaspäin kulkiessa.


Mikäli sähköenergiaa aloitetaan säännöstelemään, taloyhtiöille tiedotettaneen valtion tasolta pääasiallisista suosituksista ja vaatimuksista. Todennäköisesti taloyhtiöt, joissa on taloyhtiösauna, joutuvat harkitsemaan saunan väliaikaista sulkemista talvella 2022-2023.


Huoltoyhtiöitä on pyydetty tarkistamaan taloyhtiön yleiset tilat ja varmistaa ettei yleisiä tiloja lämmitetä liikaa.


Omilla valinnoilla on helppo vaikuttaa energiankulutukseen ja siitä itselle ja taloyhtiölle aiheutuviin kuluihin. Lähes jokainen kotitalous voi helposti vähentää energiankulutustaan asumis- ja käyttötottumuksiaan muuttamalla.


Hyvää syksyn jatkoa, Pääovi Oy