Ajankohtaista elokuussa 2022

ENERGIAN SÄÄSTÖSTÄ

Kuten uutisista saa lukea, tulevat talvi pitää sisällään epävarmuuksia ja ennustuksen, että kustannustaso edelleen nousee ja on osin jo tapahtunut. Taloyhtiön näkökulmasta välittömimmät seuraukset ovat alla luetellut asiat vaikutukseltaan suuruusjärjestyksessä:

Energian – kaukolämmityksen ja lämpimän käyttöveden kustannuksen nousu

Suunnitellun kylpyhuoneremonttien kustannuksen nousu

Erilaisten palveluiden hintojen korotukset

Sähkön hinnan nousu, mutta joka ei ole suurin taloyhtiössämme suurimpia kustannuksia

Kesän aikana on selvitetty uuden lämmönvaihtimen toimintaa ja ostamme Helsingin Laskentasäädöltä konsultaatio lämmityskauden alkaessa. Ostamme tietotaitoa, miten voimme toteuttaa systemaattisen huoneistojen lämpötilan laskun tarvittaessa. Tämä mahdollistaa kokeilun, jossa lämpötilaa lasketaan asteella tai kahdella. Toimenpide dokumentoidaan niin, että se voidaan peruuttaa ja palata takaisin lähtöpisteeseen tarvittaessa tai käsillä olevan epävarman tilanteen mentyä ohi. Laskentasäädön konsultaatiossa saadaan sellaista osaamista, että hallituksella yhdessä huoltoyhtiön kanssa on mahdollisuus tehdä muutoksia ”lennosta”. Lehdistössä on mainittu, että suuret muutokset käsiteltäisiin yhtiökokouksessa, mutta pienet muutokset kuuluvat hallituksen toimivaltaan. Hallituksen linja on tehdä muutoksia ja hakea kokeilujen kautta järkevää optimia, ja siksi asiaa työstetään edellä kuvatulla tavalla ja asukkaita ja osakkeenomistajia tiedottaen.

Samassa konsultaatiossa tarkastellaan keskipitkän aikajänteen säästömahdollisuuksia kuten patteriverkoston tasapainotus, patteriventtiilien toiminnan tarkistus, termostaattiventtiilien hankinnan järkevyys tai jopa IoT tekniikkaan pohjautuvia huoneistokohtaisen lämpötilamittaukseen perustuvia säätöjärjestelmiä.

Pihavalaistus on taloyhtiössä jo LED pohjainen ja katon syöksyrännien ohjaus on lämpötilaohjattu, joten valaistuksen osalta suuria säästöjä ei saada. Vaikka osa porraskäytävien valaisimista palaa 24/7 – ei suuria hyötyjä voitane saavuttaa, vaikka nuo valaisimet pääosin ovat vielä loisteputkitekniikkaa.


LÄMPIMÄN KÄYTTÖVEDEN KUSTANNUS

Koska taloyhtiössämme ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita, lämpimän käyttöveden säästö on vain asukkaiden valistuneen käyttäytymisen varassa. Asukkaita pyydetään olemaan yhteystyössä taloyhtiön kanssa ja yleisen yhteiskunnallisen vastuun osalta. Suihkussa käynti on oltava lyhyempi! Ja harkintaan osakkaille investointi sellaiseen käsisuihkuun, joka rajoittaa hieman veden virtausta mutta silti tuottaa miellyttävän sateenomaisen tunteen suihkussa.

Juuri nyt on meneillään myös selvitys siitä, että lämmin vesi ainakin A-portaassa on turhan kuumaa ja pikemminkin joutuu laskemaan kuumaa vettä pois ennen kuin se on käsille sopivaa.  Selvitetään ja katsotaan mihin selvitys johtaa.


IKKUNOIDEN TOIMINNAN TARKASTUS

Kesän aikana muutamiin ongelmallisiin ikkunoihin tehtiin kunnostuksia – tarkistettiin lukituslaitteet, huollettiin aukipitolaitteet, vaihdettiin uloimman ikkunan silikonitiivisteet. Hallitus päätti elokuussa, että kyseinen huolto- ja tarkistustustyö tehdään muidenkin huoneistojen ikkunoihin kohdennetusti. Kunnostuksen tulee tekemään Masko Oy. Tämä oli työ, jota ei varsinaisesti suunniteltu tälle vuodelle, mutta kun muutamia ikkunoiden korjauksia on tarkasteltu tiivisteiden kunnon ja aiemmin joidenkin huoneistojen lukituslaitteiden kehnon kunnon osalta, tämä työ nyt on viisasta tehdä nyt. Tarkoitus on jatkaa ikkunoiden elinkaarta kustannustehokkaasti. Sillä voi olla marginaalinen hyöty energian säästöön etenkin jos ikkuna ei sulkeudu kunnolla. 

Ikkunoiden kunnosta on muistutettava, että omistaja vastaa ikkunoiden välitilan kunnosta. Ja osakkeenomistaja on vastuussa rikkinäisten ikkunoiden ja toimimattomuuden raportoinnista. Koska siinä on ollut aiemmin toivomisen varaa, nyt tehdään tarkistustyö systemaattisesti huoneistoihin. Lisää asiasta ja tarkastuksen laajuudesta tiedotetaan, kunhan urakoitsija pääsee vauhtiin.


HAUSVISE PALVELU

Osakkeenomistajia muistutetaan liittymään Hausvise-palveluun viitaten edellisiin tiedotteisiin. ilmoitustaulujen yhteistietoihin on lisätty kontaktitiedot Hausvise-palveluun.


KUUDEN KYLPYHUONEEN REMONTTI

Projekti etenee mutta se on valitettavasti viivästynyt ja vallitseva kustannusten nousu vaikuttaa kustannuksiin. Tämän hetken tilannetieto on:

Genelli Oy tulee tekemään työn ja aiempien projekteja valvonut Krister Lindqvist tulee toimimaan valvojana

Remontti tulee viivästymään ja tullee tapahtumaan 2-3 kylpyhuoneen aalloissa (esimerkiksi 2+2+2) siten, että yksi korjausaalloista menee ensivuodelle. Ajoituksia optimoidaan väistämään joulun aika.

Muiden huoneistojen kylpyhuoneiden pienkorjauksien ajankohta ei vielä tarkentunut

Viivästyminen on harmillista, nyt näin vain pääsi käymään taloyhtiöstä riippumattomista syistä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että projektin kustannus ja rahoitus siirtynee vuoden 2023 tilikaudelle.

Kustannustaso nousee, hallitus on joutunut hyväksymään kustannuksien nousua – ja tarkkaa arviota on vielä vaikea antaa, mutta puhutaan noin +10% noususta kustannuksiin


TALOUDESTA

Hallitus kokoontuu syyskuussa ja silloin tarkistetaan taloustilanne. Mitään suurta yllättävää ei kesän aikana ole tapahtunut ja tavoite on, että talous pyritään hoitamaan nousevien kustannusten tilanteessa niin, että ylimääräisiä yhtiökokouksia ei tarvita. Tälle vuodelle myös lähdettiin tarkoituksella selkeällä korotuksella vastikkeeseen, joten pyritään mahduttamaan uusi tilanne aiemmin ennakoituun budjettiin. Mutta tähän asiaan palataan, kun seuraavaan hallituksen kokoukseen saadaan numeroita.