Ajankohtaista huhtikuussa 2022

Ajankohtaista huhtikuussa 2022

 

Tilannekatsaus taloyhtiön tapahtumiin huhtikuussa – taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat yhtiökokouksen valmisteluiden loppusuoralla. Yhtiökokouksen kutsut päässevät lähtemään piakkoin. Kaavailtu yhtiökokouksen päivämäärä on 17.05.2022 kello 18:00 Folkhälsanin tiloissa. Tarkista ajankohta tulevasta virallisesta kutsusta!

Kylpyhuoneiden kosteusmittaukset täydentyivät ja vuoden 2022 toimintasuunnitelmaan tulee kuulumaan, yhtiökokouksen hyväksynnän jälkeen, kuuden huoneiston kylpyhuoneen korjaus aiemmin mainittuun ~18.000€/kylpyhuone budjettihintaan. Esitys varsinaiseen yhtiökokoukseen on, että korjaus lainoitetaan nk. limiittiluotolla vuoden 2022 puolella ja muutetaan urakan loputtua lainaksi, jota osakkaat voivat suorittaa kertasuorituksilla tai rahoitusvastikkeena vuonna 2023 ja siitä eteenpäin.

Aiemmin mainittu katon kuntotarkastus tapahtuu säiden muuttuessa siihen suosiolliseksi. Isännöitsijä ja hallitus valmistelevat myös kuluvalle vuodelle ikkunoiden systemaattista ja kartoittavaa tarkistuskierrosta sillä varauksella, että pieniä korjauksia joudutaan tilanteen mukaan tekemään. Parempi korjata ikkunoita ajallaan ja pidentää ikkunoiden elinkaarta.

Maaliskuun tiedotteessa viitattu yhtiövastikkeen korotus on edessä. Budjetti tulee perustumaan 5.8€/m2 yhtiövastikkeeseen. Tämä vastiketaso budjetissa pitää sisällään taloyhtiön kassan varojen käyttämistä. Yhtiövastikkeen korottaminen ei ole mukavaa, mutta budjetin on oltava realistinen. Korotus on iso, mutta toisaalta nyt palataan aikaisempaa vastikkeen laskemista hieman korkeammalle tasolle. Turhaan ei rahaa kuluteta, mutta alkaneeseen kustannustason nousuun pitää reagoida. Lämmitykseen budjetissa on varaus +16% nousu vuoden 2021 toteutuneeseen kuluun ja varaus on +40% enemmän kuin vuonna 2020 toteutunut kulu oli. Korjauskulujen odotetaan myös nousevan vuonna 2022. Ja nyt siirrymme muutaman koronavuoden hiljaiselon jälkeen aikaan, jolloin tehdään aktiivisia korjauksia, että korjausvelkaa ei pääsisi syntymään. Yhtiökokousmateriaalissa tätä asiaa käydään sitten tarkemmin läpi.

Vuoden 2022,  ja mahdollisesti seuraavan vuoden kustannustasoon, on vaikea vaikuttaa, mutta pieniä tekoja voi tehdä. Energia on kallista – kun ilmat nyt lämpenevät ja aurinko paistaa ikkunoista, kukin voisi harkita lämpöpatterin kiertämistä ”yhden pykälän pienemmälle. Pienillä säästöillä on silti vaikutusta. Kylpyhuoneessa patterin sulkemista ei kannata tehdä tehokkaan kuivumisen takia.

Ilmanvaihdosta yleensä – muistakaa peseytymisen jälkeen pitää kylpyhuoneen ovea auki, jotta kostea ilma pääsee nopeasti poistumaan kylpyhuoneet poistoilmaventtiin kautta. Pyykin kuivaus taloyhtiön kuivaushuoneessa kylpyhuoneen sijaan on järkevä ratkaisu. Pyykinkuivaushuoneen käytöstä kun ei peritä mitään erillistä korvausta.

Kevät tulee – jos jollakin on innostusta pihan kohentamiseen, kukkien hankkimiseen taikka kukkapadan täyttämistä yrteillä kesäksi – ota yhteyttä hallitukseen. Kuittia vastaan erikseen sovitut tarveaineet ja istutukset on maksettu taloyhtiön varoista.

Taloyhtiön pihalla on havaittu rottia, ja vaikka niistä tuskin koskaan pääsee eroon, isännöitsijä selvittää ja suorittaa yhteistä toimenpidettä naapuritaloyhtiöiden kanssa. Taloyhtiön sisätiloissa rottia ei ole havaittu.

Taloyhtiön hallinto tulee kaipaamaan ainakin kaksi uutta hallituksen jäsentä, joten varsinaisessa yhtiökokouksessa on myös keskityttävä uuden ja toimivan hallituksen kokoonpanoon. Kuten aiemmin on todettu, unelmatila olisi, jos hallituksessa on sekä hallitusosaamista, talotekniikan, talon historian, talouden ja oikeudellista osaamista. Unohtamatta asunto-osakeyhtiön todellista tarkoitusta, tuottaa hyvää ja järkevän hintaista asumista talon asukkaille ja osakkeenomistajille.

Yhtiökokouksessa tavataan, ja yllä kirjoitetut lopulliset ja vahvistetut tiedot tulevat sitten yhtiökokouspapereiden mukana.

  

Hallituksen puolesta, Henrik Ekman