Yhtiökokous

Kiinteistöliiton yhtiökokousopas

Yhtiökokous on ylintä päätösvaltaa käyttävä elin taloyhtiössä. Yhtiökokouksessa äänivaltaa käyttävät taloyhtiön osakkaat. Kokouskutsussa tulee olla mainittuina yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat. Yhtiökokouksessa voidaan päättää vain sellaisista asioista, jotka ovat mainittuina kokouskutsussa. Yhtiökokous on kutsuttava koolle kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Hallitus kutsuu yhtiökokouksen koolle huomioiden sen, että kokouskutsu on lähetettävä vähintään kahta viikkoa ja enintään kahta kuukautta ennen kokousta osakkaille. Koollekutsumistapa määrätään yhtiöjärjestyksessä ja sitä on noudatettava. Yhtiöjärjestyksessä on määrätty myös yhtiökokouksessa käsiteltävistä asioista.

Hallitus valmistelee yhtiökokouksessa päätettävät asiat sekä tekee päätösesitykset yhtiökokoukselle. Varsinaiset käytännön järjestelyt hoitaa isännöitsijä eli kokoustilan varauksen, kokouskutsujen lähettämisen ja muun kokouksen muodollisen valmistelun. Hallituksen on esitettävä tilinpäätös yhtiökokoukselle. Tilinpäätös sisältää tuloslaskelman, taseen ja toimintakertomuksen sekä niiden liitteet. Tilinpäätöshetkellä toimiva hallitus allekirjoittaa tilinpäätöksen. Hallituksen allekirjoittama ja hyväksymä tilinpäätös toimitetaan tilin- ja toiminnantarkastajille. Hallituksen ja isännöitsijän on annettava tilin- ja toiminnantarkastajalle tämän tarvitsema apu ja mahdolliset lisäselvitykset. Tarkastettuaan tilinpäätöksen on tilin- ja toiminnantarkastajien luovutettava tilinpäätösasiakirjat hallitukselle vähintään kaksi viikkoa ennen yhtiökokousta.

Yhtiökokouksen avaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, mutta yhtiökokouksen puheenjohtajaksi voidaan valita myös muu henkilö. Joissain tapauksissa on perustelua valita yhtiökokouksen puheenjohtajaksi jopa täysin yhtiön ulkopuolinen asiantuntija. Talousarvion ja yhtiövastikkeiden päättäminen kuuluvat yhtiökokouksen keskeisiin tehtäviin, samoin kuin hallituksen valitseminen taloyhtiölle. Yhtiökokous päättää lopullisesti tilinpäätöksen hyväksymisestä, sekä vastuuvapauden myöntämisestä yhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle.

Osakas voi osallistua yhtiökokoukseen joko henkilökohtaisesti tai valtuuttamansa asiamiehen välityksellä. Valtuutetun on esitettävä päivätty valtakirja tai hänen on muutoin luotettavalla tavalla osoitettava olevansa oikeutettu edustamaan osakkeenomistajaa. Yhdessä asunnon omistavien ja siinä asuvien avo- ja aviopuolisoiden osalta riittää toisen läsnäolo äänioikeuden käyttämiseen ilman valtakirjaa. Osakkaalla on oikeus ottaa kokoukseen mukaansa myös yksi avustaja, myös asiamiehellä voi olla avustaja yhtiökokouksessa mukana.

Jokaisella osakkaalla on yhtiökokouksessa yhtä monta ääntä kuin hän omistaa osakkeita, ellei yhtiöjärjestyksessä ole poikkeuksellisesti määrätty, että jokainen osakeryhmä tuottaa yhtä suuren äänimäärän. Yhtiökokouksessa yhden osakkeenomistajan äänimäärä on enintään viidesosa kokouksessa edustetusta äänimäärästä, ellei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty.

Päätökset yhtiökokouksessa tehdään normaalilla enemmistöpäätöksellä eli kun yli puolet kokouksessa edustetuista äänistä kannattaa esitystä. Poikkeuksena enemmistöperiaatteesta ovat lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan määräenemmistöä tai kaikkien osakkaiden suostumusta vaativat päätökset. Vaaleissa katsotaan valituiksi ne, jotka saavat eniten ääniä. Yhtiökokous voi kuitenkin ennen vaalia päättää, että valituksi tulee vain jos saa yli puolet äänistä.

Kiinteistöliiton opasvideot yhtiökokouksista ovat katsottavissa videokanavalta osoitteessa: www.youtube.com/Kiinteistoliitto