Taloyhtiön ABCD

eli AsOy Kiskorinteen järjestysmääräykset

Asunto-osakeyhtiöllä on oltava yhtiöjärjestys, mutta siinä ei kerrota millaisia sääntöjä asumisessa tulee noudattaa. Tästä syystä taloyhtiöllämme on järjestysmääräykset.

Järjestysmääräyksillä on oikeudellistakin merkitystä, sillä huoneisto voidaan ottaa taloyhtiön hallintaan mikäli osakas jättää toistuvasti ja varoituksista huolimatta noudattamatta niitä. Järjestysmääräykset eivät kuitenkaan voi olla ristiriidassa lain määräysten kanssa, eivätkä ne saa rajoittaa ns. normaalia elämää.

Järjestysmääräysten muutoksista päättää yhtiökokous. Nämä määräykset on päivitetty viimeksi 2010.

=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=

Asunto Oy Kiskorinne

Yleistä yhtiöstä

Asunto Oy Kiskorinne on v. 1973 perustettu asunto-osakeyhtiö, ja sen toiminnan tarkoituksena on omistamansa kiinteistön ylläpitäminen.

Tämän ABCD:n tarkoitus

Näille sivuille on kerätty taloyhtiön toimintaan olennaisesti liittyviä käytännön tietoja sekä asioita, joita on hyvä ottaa huomioon. Taloyhtiön toimihenkilöiden yhteystiedot löytyvät ilmoitustaululta. Tämä Taloyhtiön ABCD jaetaan jokaiseen asuntoon ja osakkeenomistajalle. Jatkossa opas liitteineen jaetaan aina taloyhtiöön muuttaville uusille asukkaille. Tätä tarkoitusta varten ABCD:n tiedot tarkistetaan vuosittain.

Erityisesti remontteihin ja erilaisiin korjauksiin liittyvät asiat ovat viime vuosina muuttuneet. Lisäksi vastuukysymykset epäonnistuneissa korjauksissa ovat muodostuneet monimutkaisiksi. Tästä syystä suosittelemme perehtymistä myös remontointi- ja korjausosaan.

Keravalla marraskuussa 2010
Hallitus

= = = =

Hyvä tietää

Saunavuorot

A- ja C-talojen saunojen saunavuoroista voit sopia isännöitsijän kanssa. Saunavuoropäivät ovat keskiviikosta lauantaihin. Valittavanasi on 30 ja 60 minuutin saunavuoroja. Tämä aika tarkoittaa löylyaikaa, jonka jälkeen pesu- ja pukuhuone ovat vielä 30 minuuttia käytössäsi. Molemmissa saunoissa on lisäksi lauantaisin vuorot sekä miehille että naisille.

Talopesula

A- ja C-taloissa on kolikkoautomaatilla toimivat pesukoneet. Hinnastot ovat pesutupien seinillä. Pesutupa varataan varauslistalla, joka on kummassakin talossa pesutuvan oven vieressä. Pesutupa-aikoja voit varata maanantaista lauantaihin kello 8.00-20.00 välisenä aikana. Sunnuntaisin ja muina juhlapyhinä pesutupa ei ole käytössä. Pesutuvista löydät tarkemmat ohjeet sekä myös pesukoneiden käyttöohjeet.

Kuivaushuoneet

Molemmissa (A- ja C-) taloissa on kaksi kuivaushuonetta. Talopesulan käyttäjillä on etuoikeus kuivaushuoneiden käyttöön. Kuivaushuoneet ovat käytettävissä maanantaista lauantaihin 8.00-20.00; muina aikoina lämpöpuhaltimien käyttö on kielletty.

Mankeli

Taloyhtiön mankelihuoneet sijaitsevat A- ja C-talojen kellaritiloissa. Tutustu huolellisesti mankelin käyttöohjeeseen.

Kellarivarastot

Asuntokohtaisissa kellarivarastoissa (sijaitsevat A- ja C-talojen väestönsuojissa) ei saa säilyttää paloturvallisesti arkoja aineita. Autonrenkaille on varattu muu säilytystila: C-talossa kerhohuone ja A-talossa lämmönjakohuone. Varastojen käytävillä ei saa paloturvallisuussyistä säilyttää lainkaan tavaraa. Vältä säilyttämästä kellarivarastossa tavaroita, jotka saattavat houkutella tuhoeläimiä. Muista sulkea kellarivaraston ovi käyntisi jälkeen, ettei tilaan pääse tuhoeläimiä ym.

Kylmäkellari

Yhtiöllä on A- ja C-taloissa myös asuntokohtaiset kylmäkellaritilat.

Kerhohuone

C-talossa sijaitseva kerhohuone on myös asukkaiden ja osakkaiden käytettävissä. Käytöstä voit sopia isännöitsijän kanssa.

Ulkogrilli

C-D talon sisäpihalla on kaikkien asukkaiden käytettävissä oleva ulkogrilli. Varsinaista vuorolistaa ei ole, vaan jokainen voi halutessaan käyttää grilliä.
Grillin käytössä tulee noudattaa yleisiä turvallisuusohjeita avotulen käytöstä.

Pysäköinti ja autopaikat

Pysäköinti on sallittu vain pysäköintiin osoitetuilla paikoilla. Huoltoajo on sallittu pihoihin. Turvallisuussyistä pysäköinti on kielletty talojen pihoissa ja ovien edessä, sekä kävelytiellä.

Yhtiöllä on 52 lämpöpaikkaa ja 17 kylmäpaikkaa. Isännöitsijätoimisto huolehtii autopaikkojen jakamisesta ja jonotuslistasta. Hallituksen päätöksen mukaan helmikuusta 2001 alkaen lämpimiä autopaikkoja annetaan vain yksi/asunto. Jos paikkoja jää vapaaksi, niin tällöin samaa asuntoa kohden voidaan antaa useampikin paikka. Lisäpaikan menettää, jos paikan tarvitsee autopaikaton.

Vapaat kylmäpaikat merkitään "vieras"-tarralla, ja ovat näin ollen käytössä vieraspaikkoina.

Muuttoilmoitus

Muuttoasioista ilmoitetaan isännöitsijätoimistoon tai sivulla www.talosakke.fi olevalla ilmoituskaavakkeella.

Jätehuolto

Talousjätteet ja muut roskat on vietävä niille varattuihin jäteastioihin. Otathan huomioon myös jätteiden lajitteluohjeet. Vääränlaiset tai likaiset jätteet lajitellun jätteen joukossa saattavat estää kierrätyksen. Jos olet epävarma, ota selvää tai pane jäte sekajätteeseen. Sanomalehdet, aikakauslehdet, mainokset (ei muovia) ja kirjekuoret kuuluvat paperinkeräykseen. (Erillinen astia molemmissa jätekatoksissa). Aaltopahvi, maitopurkit ym. ja ruskea kartonki laitetaan pahvinkeräykseen (tilan säästämiseksi litistä laatikot). Biojätteisiin (ruskea keräilyastia) kuuluvat vain ruokajätteet, talouspaperi, kukkamulta sekä kasvinosat.

Muiden kuin talousjätteiden poiskuljettamisesta on asukkaiden huolehdittava itse. Jätekatoksiin ei poistettavia tavaroita saa jättää.

Huomioithan myös ongelmajätteet. Kodin tyypillisiä ongelmajätteitä ovat mm. akut, paristot ja ladattavat akut, emäksiset pesuaineet, öljyt, öljypakkaukset, loisteputket ja lamput sekä lääkkeet. Ongelmajätteet on vietävä viranomaisten niille varaamille paikoille.

Tomuttaminen

Mattojen ja vuodevaatteiden tomuttaminen on sallittua vain pihojen tuuletustelineillä arkisin kello 8.00-20.00 ja lauantaisin kello 8.00-18.00 välisenä aikana.

Pyykin kuivaaminen huoneistoparvekkeilla

Pikkupyykin kuivattaminen sekä pito- ja liinavaatteiden tuulettaminen on sallittu huoneistoparvekkeilla vain kaiteiden sisäpuolella. (Pyykinkuivatus parvekereunojen alapuolella).

Lumenpoisto luhtikäytäviltä ja parvekkeilta

Asukkaat huolehtivat lumenpoistosta luhtikäytäviltä ja omilta parvekkeiltaan.

Tupakointi

Tupakointi on kielletty luhdeilla, porraskäytävillä sekä porraskäytävien oven edustalla.

Kotieläinten ulkoiluttaminen piha-alueella

Kaikkia asukkaita muistutetaan, että kotieläintä EI SAA LASKEA TARPEILLEEN YHTIÖN PIHA-ALUEELLE. Eläimet tulee viedä kauemmaksi tarpeilleen. Ja on toki itsestään selvää, että eläinten omistajat keräävät jätökset pois.

Huoltoyhtiön perimät ovien avausmaksut

Ovien avausmaksut on kerrottu rappuihin sijoitetuilla ilmoitustauluilla.

Ylimääräiset liputukset

Huoltoyhtiö perii ylimääräisestä liputuksesta kulloinkin voimassa olevan maksun. Muista sopia liputuksen käytännön yksityiskohdista huoltoyhtiön kanssa hyvissä ajoin.

Korjaus ja remontointi

Kiinteistössä ja huoneistoissa havaitsemasi viat

Muista ilmoittaa kiinteistössä havaitsemasi viat välittömästi huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle. Myös huoneistoissa olevista vesivuodoista ja muista vioista on viipymättä ilmoitettava huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle.

Huoneistoissa tehtävät korjaus- ja muutostyöt

Ota huomioon korjaustöitä tehdessäsi myös muut talossa asuvat. Yhtiökokouksen hyväksymien järjestysmääräysten mukaan melua ja häiriötä aiheuttavista töistä on etukäteen ilmoitettava naapureille ja ne on tehtävä arkisin ennen kello 21.00 ja lauantaisin ennen kello 18.00. Sunnuntaisin tällaisten töiden suorittaminen on kielletty. Töiden aloitus suositellaan tapahtuvaksi aikaisintaan kello 8.00.

Muista myös, että taloyhtiölle on tehtävä ilmoitus, jos hallitsemassasi asunnossa tehdään muutostöitä, jotka voivat vaikuttaa kantaviin rakenteisiin, olemassa oleviin eristyksiin tai huoneistoihin asennettuihin johtoihin tai putkistoihin.

Huoneiston maalauksen tai tapetoinnin yhteydessä suositellaan tarkistamaan kulmat, että eristysvillaa on vielä paikallaan.

Pääsääntöisesti taloyhtiön lupa muutostöihin tarvitaan (joissakin tapauksissa lisäksi jopa rakennuslupa, toimenpidelupa tai lausunto) seuraavissa tapauksissa:

  • kantaviin rakenteisiin, hormistoihin, huoneistojen välisiin seiniin tai lattiaan kohdistuviin muutoksiin
  • lämpö-, vesi-, sähkö- ja ilmanvaihtomuutoksiin
  • märkätilojen vedeneristyksiin
  • tv-antennimuutoksiin

Esimerkkejä töistä, joihin tarvitaan rakennuslupa tai lausunto

Keravalla rakennuslupa tarvitaan esimerkiksi kantavan väliseinän poistamiseen, märkätilan laajentaminen, keittiön/kylpyhuoneen/wc:n paikan muuttamiseen asunnon sisällä ja huoneistosaunan rakentamiseen (=märkätila) vaatehuoneeseen. Lupaan tarvitaan taloyhtiön hyväksyntä.
Lausunto tarvitaan esimerkiksi reiän tai aukon tekemiseen kantavaan rakenteeseen, lattiakaivon siirtämiseen kylpyhuoneessa, kiinteän huoneistosaunan rakentamiseen kylpyhuoneeseen (=olemassa olevaan märkätilaan).

Huoneistoremonteista johtuvista kustannuksista ja vastuusta huolehtii remonttia tekevä osakas.

Muut hankkeet, kuten ei kantavien väliseinien poistamisen tai vesieristyksen tekemisen vanhaan kylpyhuoneeseen, käsitellään taloyhtiön sisäisellä lupamenettelyllä.

Mikäli remontoit, muistathan huolehtia myös rakennusjätteen poiskuljettamisesta sekä rappukäytävien ja luhtien siivouksesta.

Keittiöremontti

Keittiöremontista on tehtävä ilmoitus isännöitsijälle. Koneellista ilmanpoistoa ei saa kytkeä hormiin. Eikä ilmanvaihtohormia saa peittää.

Kylpyhuoneremontti

Kylpyhuoneiden vesieristys kuuluu nykyisen lain mukaan taloyhtiön vastuulle. Mikäli kylpyhuoneremontin yhteydessä joudutaan tekemään uusi vesieristys tai muuttamaan olemassa olevaa vesieristystä, on tästä aina tehtävä ilmoitus taloyhtiölle. Suosittelemme ammattitaitoisen asentajan käyttämistä kylpyhuoneremonteissa. Asiallinen tekijä on sellainen, jolla on esittää vesieristyssertifikaatti. Myös remontissa käytettävien materiaalien yhteensopivuus on tärkeää.

Seuraavassa vielä lyhyesti suositeltavat toimenpiteet

  • Teetä suunnittelutyöt asiantuntijalla sekä varaa suunnitteluun riittävästi aikaa. Lähetä suunnitelmat yhtiölle ajoissa.
  • Teetä työt ammattiurakoitsijoilla, joilla on tehtäviin muutoksiin asiaankuuluvat oikeudet ja pätevyydet. Laadi myös aina kirjalliset urakkasopimukset. Urakoitsijalta kannattaa aina myös pyytää referenssejä edellisistä urakoista.
  • Pyydä taloyhtiön edustajaa aina tarkistamaan huoneistoremonttisi, vaikka se ei pienennä vastuutasi mahdollisessa vesi-, kosteus- tai homevauriotapauksessa. Muista, että osakkaan toimesta tehtävistä remonteista on vastuussa aina remontin teettäjä /tekijä.
  • Isännöitsijätoimiston Internet-sivuilta www.talosakke.fi löytyy kaavake remontin ilmoittamiseen.

Yhtiön kosteusmittari

Taloyhtiöllä on käytössään oma kosteusmittari. Tarvitessasi asuntosi kosteusmittausta ota yhteyttä huoltomieheen.

Vastuunjakotaulukko

Suomen Kiinteistöliiton tekemä vastuunjakotaulukko selventää korjaus- ja kunnossapitovastuun jakautumista osakkeenomistajan ja yhtiön kesken.

Vastuunjakotaulukon mukaisesta vastuujaosta voi tiedustella isännöitsijätoimistosta.

Väestönsuojelu

Yhtiössä on A- ja C-taloissa sijaitsevat väestönsuojat. Yhtiössä on tehty myös väestönsuojelusuunnitelma, mikä löytyy suojista.

Taloyhtiön yhteystiedot löytyvät ilmoitustaululta

=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=¤=